Άγιος βίος

Όσιοι

Όσιος Παχώμιος ο Μέγας

Ο Άγιος Παχώμιος γεννήθηκε το 292 μ.Χ στην Κάτω Θηβαΐδα της Αίγυπτου. Οι γονείς του ήταν ειδωλολάτρες και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Κωνσταντίνου του Μεγάλου (306 - 337 μ.Χ.). Κατετάγη σε ηλικία 20 ετών στο στρατό και γνωρίσθηκε με Χριστιανούς στρατιώτες και διδάχθηκε από αυτούς τα της Χριστιανικής πίστεως. Όταν δε απολύθηκε από τον στρατό, εγκατέλειψε τον κόσμο και αφού πήγε στην Ανω Θηβαΐδα, βαπτίσθηκε και έγινε μοναχός. Μετά έγινε ασκητής στη έρημο μαζί μετον περίφημο ησυχαστή Παλάμονα.

Οσία Καλή

Η Αγία Καλή έζησε πριν το 15ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από την Μικρά Ασία. Η οικογένεια της Οσίας ήταν πλούσια και η περιουσία της δόθηκε σε έργα φιλανθρωπίας. Δεν πρέπει να ήταν μοναχή, αλλά φιλοξενούσε τους άστεγους στο σπίτι της. Η Καλή έζησε τη ζωή της γεμάτη καλοσύνη. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η φιλανθρωπία. Στην Ακολουθία της αναφέρονται και θαύματα της Αγίας. Κάποια φορά που ζύμωσε ψωμί, για να το μοιράσει στους φτωχούς, ο Θεός έκανε ώστε να μην λιγοστεύει το ψωμί που της απόμενε.

Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής

Ο Άγιος Χαρίτων ο Ομολογητής και Όσιος καταγόταν από το Ικόνιο και επί αυτοκράτορος Αυρηλιανού (270 - 275 μ.Χ.). Όλοι ήξεραν ότι ήταν Χριστιανός και όταν εξεδώθηκε διάταγμα κατά των Χριστιανών, ήταν από τους πρώτους που συνέλαβε ο Έπαρχος της πόλης. Υπέστει φρικτά βασανιστήρια, αλλά ενώ ήταν ακόμα στη φυλακή ο αυτοκράτορας Αυρηλιανός δολοφονήθηκε. Ο Πρόβος που τον διαδέχθηκε στο θρόνο ακύρωσε το διάταγμα και ο Χαρίτων ήταν πλέον ελεύθερος.Μετά από όλα αυτά πήγε στα Ιεροσόλυμα για να ζήσει ως αναχωρητής σε σπηλιές της περιοχής.

Άγιος Αγαθάγγελος ο Εσφιγμενίτης

Ο Άγιος Αγαθάγγελος, Αθανάσιος κατά κόσμον, καταγόταν από την πόλη Αίνο της Θράκη και ο πατέρας του τον έλεγαν Κωνσταντίνος, τη δε μητέρα του Κρυσταλλία. Από μικρός έμεινε ορφανός από πατέρα και εξαιτίας της φτώχιας του πήγε ναύτης σε ένα τούρκικο πλοίο. Ο πλοίαρχος τον πίεζε να γίνει μουσουλμάνος. Κάποια νύχτα, στο λιμάνι της Σμύρνης, ο Πλοίαρχος τον πήγε στο νεκροταφείο και με την απειλή μαχαιριού τον πίεζε να γίνει μουσουλμάνος. Το παιδί, γιατί ήταν ακόμα παιδί ο Άγιος, υπέκειψε από φόβο και εκείνος τον οδήγησε στον δικαστή.

Όσιος Θεόφιλος ο Αγιορείτης

Ο Όσιος Θεόφιλος γεννήθηκε στη Ζίχνη της Μακεδονίας περί το 1460 μ.Χ. Στην πατρίδα του έμαθε τα πρώτα γράμματα και επιδόθηκε στην καλλιγραφία και έγινε άριστος καλλιγράφος. Στη συνέχεια έγινε μοναχός. Κατόπιν γνωρίσθηκε και συνδέθηκε πνευματικά με τον ενάρετο επίσκοπο Ρενδίνης Ακάκιο, Μέσω αυτού συνδέθηκε και με τον άγιο Νήφωνα.

Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας

Ο Άγιος Ιλαρίων ο Όσιος και Μέγας γεννήθηκε το 333 μ.Χ., στα χρόνια του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Η κωμόπολη σπου μεγάλωσε ήταν η Θαβαθά, πέντε μίλια μακριά από τη Γάζα. Οι γονείς του, πλούσιοι ειδωλολάτρες, στην επιθυμία τους να σπουδάσουν όσο γίνεται καλύτερα το γιο τους, τον στέλνουν στην Αλεξάνδρεια.

Οσία Μελάνη η Ρωμαία

Η Αγία Μελάνη η Ρωμαία έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορος Ονωρίου, δεύτερου γιού του Μεγάλου Θεοδοσίου. Οι γονείς της, από ευγενική γενιά και πλούσιοι, την πάντρεψαν σε μικρή ηλικία και απέκτησε δύο παιδιά.

Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός

Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός ήταν θεολόγος και ποιητής του 8ου αιώνα μ.Χ. Γεννήθηκε στη Δαμασκό στα τέλη του 7ου αιώνα μ.Χ. Πατέρα του ήταν ο Σέργιος, που ήταν υπουργός οικονομικών του άραβα χαλίφη Αβδούλ Μελίκ του Α’. Δάσκαλός του ήταν ο πολυμαθής και ευσεβέστατος μοναχός, που ονομαζόταν Κοσμάς και ήταν από τη Σικελία. Ο μοναχός εκπαίδευσε τον Ιωάννη και τον θετό του αδελφό Κοσμά τον Μελωδό, πάρα πολύ καλά σ' όλους τους κλάδους της γνώσης.

Όσιος Ρωμανός ο Μελωδός

Ο Όσιος Ρωμανός ο επονωμαζόμενος Μελωδός ήταν μετρίας μορφώσεως Δυστυχώς οι πληροφόριες για τη ζωή του είναι πολύ λίγες. Έζησε ή τον 6ο αιώνα μ.Χ. επί του βασιλέως Αναστασίου του Α' ή κατά μία άλλη εκδοχή, τον 8ο αιώνα μ.Χ. επί τού βασιλέως Αναστασίου του Β'. Γεννήθηκε στην Έμεσα της Συρίας και λένε ότι ήταν ήταν εβραϊκής καταγωγής. Αρχικά είχε χρηματίσει διάκονος στην εκκλησία της Βηρυτού. Κατόπιν μετέβηκε στην Κωνσταντινούπολη και έμεινε στα κελιά τού Ναού της Θεοτόκου.

Pages