Άγιος βίος

αγια μελανη

Η Αγία Μελάνη μετά από απανωτά χτυπήματα της μοίρας και ανεπάληλλους θανάτους δίκων της ανθρώπων μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς και τους πάσχοντες και αποτραβήχτηκε σε ένα κτήμα στην εξοχή όπου και καλλιγραφούσε ιερά βιβλία και τα έδινε στους φτωχούς. Επισκέφτηκε πολλούς τόπους, στην προσπάθειά της να ξεχάσει και την Ιερουσαλήμ και τελικα πέθανε από πλευρίτιδα εκεί.
Ημέρα Εορτασμού: 
31 December
Γένος: 
Γυναίκα
Ιδιότητα: 
Οσία Μελάνη η Ρωμαία

Η Αγία Μελάνη η Ρωμαία έζησε στα χρόνια του αυτοκράτορος Ονωρίου, δεύτερου γιού του Μεγάλου Θεοδοσίου. Οι γονείς της, από ευγενική γενιά και πλούσιοι, την πάντρεψαν σε μικρή ηλικία και απέκτησε δύο παιδιά.

Δεν άργησαν να έρθουν και οι δοκιμασίες όπου η ποιό σκληρή ήταν ο θάνατος των δύο παιδιών της και αμέσως μετά του συζύγου της.Την μητρική της καρδιά σπάραξε ο θάνατος των δύο παιδιών της. Μετά από λίγο και εντελώς ξαφνικά, πέθανε ο σύζυγος της. Σε λίγο καιρό χάνει και τους γονείς της. Οι στιγμές δύσκολες. Η Μελάνη, μόνη πιά και αδιάφορη για τις κοσμικές απολαύσεις, αποσύρθηκε σε ένα εξοχικό της κτήμα, όπου αφοσιώθηκε στη μελέτη και την προσευχή.

Εκεί καλλιγραφούσε Ιερά βιβλία και τα έδινε να τα διαβάζουν οι πιστοί. Έδωσε όλη της την περιουσία για την ανακούφιση των φτωχών και ασθενών. Και αφού επισκέφθηκε πολλούς τόπους κατέληξε στην Ιερουσαλήμ, όπου και πέθανε από πλευρίτιδα.

Υμνολογία

Απολυτίκιο: 

Ήχος δ'. Ταχύ προκατάλαβε.
Οσίως ανύσασα, των αρετών την οδόν, τω Λόγω νενύμφευσαι, ω Ανυσία σεμνή, και χαίρουσα ήθλησας, αίγλη δε απαθείας, λαμπρυνθείσα Μελάνη, ήστραψας εν τω κόσμω, αρετών λαμπηδόνας, και νυν ημίν ιλεούσθε, Χριστόν τον Κύριον.

Κοντάκιο: 

Ήχος δ’. Ο υψωθείς εν τω Σταυρώ.
Καταυγασθείσα την ψυχήν φρυκτωρίαις, του αναλάμψαντος ημίν εκ Παρθένου, εν αρεταίς διέλαμψας Πανεύφημε, πλούτον γάρ σκορπίσασα, επί γην εφθαρμένον, εναπεθησαύρισας, τον ουράνιον πλούτον, και εν ασκήσει έλαμψας φαιδρώς, Όθεν Μελάνη, σε πόθω.