Άγιος βίος

αγιος αγαθαγγελος

Ο Άγιος Αγαθάγγελος, Αθανάσιος κατά κόσμον, καταγόταν από την πόλη Αίνο της Θράκη και ο πατέρας του τον έλεγαν Κωνσταντίνος, τη δε μητέρα του Κρυσταλλία. Από μικρός έμεινε ορφανός από πατέρα και εξαιτίας της φτώχιας του πήγε ναύτης σε ένα τούρκικο πλοίο. Ο πλοίαρχος τον πίεζε να γίνει μουσουλμάνος. Κάποια νύχτα, στο λιμάνι της Σμύρνης, ο Πλοίαρχος τον πήγε στο νεκροταφείο και με την απειλή μαχαιριού τον πίεζε να γίνει μουσουλμάνος. Το παιδί, γιατί ήταν ακόμα παιδί ο Άγιος, υπέκειψε από φόβο και εκείνος τον οδήγησε στον δικαστή. Έγινε μετά μοναχός και πήρε απόφαση να ματυρήσει για την Αγάπη του Χριστού. Αποκυρηξε δημόσια τον μουσουλμανισμό και για αυτό αποκεφαλίστηκε στις 19 Απριλίου του 1818 μ.χ
Ημέρα Εορτασμού: 
19 April
Γεννήθηκε: 
1799 μ. χ
Πέθανε: 
1818 μ.χ
Γένος: 
Άνδρας
Ιδιότητα: 
Άγιος Αγαθάγγελος ο Εσφιγμενίτης

Ο Άγιος Αγαθάγγελος, Αθανάσιος κατά κόσμον, καταγόταν από την πόλη Αίνο της Θράκη και ο πατέρας του τον έλεγαν Κωνσταντίνος, τη δε μητέρα του Κρυσταλλία.

Από μικρός έμεινε ορφανός από πατέρα και εξαιτίας της φτώχιας του πήγε ναύτης σε ένα τούρκικο πλοίο. Ο πλοίαρχος τον πίεζε να γίνει μουσουλμάνος.
Κάποια νύχτα, στο λιμάνι της Σμύρνης, ο Πλοίαρχος τον πήγε στο νεκροταφείο και με την απειλή μαχαιριού τον πίεζε να γίνει μουσουλμάνος. Το παιδί, γιατί ήταν ακόμα παιδί ο Άγιος, υπέκειψε από φόβο και εκείνος τον οδήγησε στον δικαστή.

Μετά από λίγες ημέρες αρρώστησε βαριά, ζήτησε άδεια από τον πλοίαρχο και πήγε στην πατρίδα του. Ο πλοίαρχος όμως επέμενε και ο Αγιος Αγαθάγγελος είχε ήδη μετανιώσει για την αλλαξοπιστία του οπότε έφυγε μετανοημένος και πήγε στο Άγιο Όρος και εισήλθε στη Μονή του Εσφιγμένου, αφού έγινε δεκτός από τον ηγούμενο Ευθύμιο. Εκεί, έγινε μοναχός και ονομάστηκε Αγαθάγγελος.

Μετά από λίγο καιρό, ο Άγιος Αγαθάγγελος, πήρε την απόφαση να μαρτυρήσει για τον Χριστό αναχώρησε από το Άγιον Όρος και πήγε στη Σμύρνη, όπου δημόσια αποκήρυξε τον μουσουλμανισμό. Με εντολή του δικαστή τον άρπαξαν οι βάναυσοι οπλοφόροι και χτυπώντας τον, τον έκλεισαν στη φυλακή.

Την νύχτα της Παρασκευής τον έφεραν πάλι στο δικαστήριο. Ο άγιος επέμενε, οπότε διατάχθηκε ο δι’ αποκεφαλισμού θάνατός του. Οι δήμιοι τον οδήγησαν στο τόπο της εκτέλεσης, όπου και αποκεφαλίστηκε στις 19 Απριλίου 1818 μ.Χ., ήμερα Σάββατο και ώρα πέμπτη, σε ηλικία 19 χρονών.
Ο λαός της Σμύρνης αγόρασε το λείψανο του νεομάρτυρα και το μετέφερε με τιμές στο ναό του Αγίου Γεωργίου. Το λείψανο του ενταφιάστηκε στον τάφο του νεομάρτυρα Δήμου, που μαρτύρησε στη Σμύρνη το 1763 μ.Χ.

Ιερά Λείψανα: 

Η Κάρα του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους.
Τμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στη Μονή Μεγ. Σπηλαίου Καλαβρύτων.

Υμνολογία

Απολυτίκιο: 

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ἀσκήσεως νάμασι, καταρδευθεῖς τὴν ψυχήν, Μαρτύρων ἐξήστραψας, μαρμαρυγᾶς φωταυγεῖς, σοφὲ Ἀγαθάγγελε, ὅθεν ἐν ἀμφοτέροις, ἀκριβῶς διαπρέψας, ἤσχυνας τοὺς ἐξ Ἄγαρ, τὸν Χριστὸν μεγαλύνας. Αὐτὸν οὒν ὁσιομάρτυς, ἠμὶν ἰλέωσαι.

Κοντάκιο: 

Ἦχος πλ. δ’. Τῇ ὑπερμάχῳ.
Ὡς τῶν Ὁσίων ζηλωτὴν καὶ ὁμοδίαιτον καὶ τῶν Μαρτύρων μιμητὴν καὶ ἰσοστάσιον Ἀνυμνοῦμέν σε συμφώνως Ὁσιομάρτυς· Φερωνύμως γὰρ ἐφάνης νέος ἄγγελος Ἀγαθῶν ἀγγελιῶν τῶν ὑπὲρ ἔννοιαν τοῖς βοῶσί σοι· χαίροις μάκαρ Ἀγαθάγγελε.

Μεγαλυνάριο: 

Πῦρ τὸ ζωηφόρον ἔνδον λαβών, ὅλως ἀνεφλέχθης, τῇ ἀγάπῃ τοῦ Ἰησοῦ· ὅθεν καὶ ἀθλήσας, αὐτοῦ βλέπεις τὸ κάλλος, ὡς πάλαι ἐπεθύμεις, ὦ Ἀγαθάγγελε.