Άγιος βίος

αγιος ιωαννης ο δαμασκηνος

Ο Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός γεννήθηκε στη Δαμασκό στο τέλος του 7ου μ. χ αιώνα. Διωρίστηκε πρωτοσύμβουλος του Χαλίφη αλλά στν διωγμό που εξαπέλησε ο χαλίφης Ομάρ πήγε με τον θετό αδελφό του Κοσμά στην Ιερουσαλήμ. Ο Άγιος Ιωάννης πήγε μοναχός στο μοναστήρι του άγιου Σάββα. Χάρη στην ευγλωττία του ονομάσθηκε και «Χρυσορρόας», ενώ για το πλούσιο μουσικό του έργο ονομάστηκε «Μαΐστωρ της μουσικής». Ανακηρύχθηκε άγιος. Και η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Καθολική γιορτάζουν τη μνήμη του στις 4 Δεκεμβρίου. Επίσης θεωρείται ως άγιος από την Λουθηρανική και την Αγγλικανική εκκλησία.
Ημέρα Εορτασμού: 
04 December
Γεννήθηκε: 
;
Πέθανε: 
749 μ. χ
Γένος: 
Άνδρας
Ιδιότητα: 
Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός

Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός ήταν θεολόγος και ποιητής του 8ου αιώνα μ.Χ. Γεννήθηκε στη Δαμασκό στα τέλη του 7ου αιώνα μ.Χ. Πατέρα του ήταν ο Σέργιος, που ήταν υπουργός οικονομικών του άραβα χαλίφη Αβδούλ Μελίκ του Α’. Δάσκαλός του ήταν ο πολυμαθής και ευσεβέστατος μοναχός, που ονομαζόταν Κοσμάς και ήταν από τη Σικελία. Ο μοναχός εκπαίδευσε τον Ιωάννη και τον θετό του αδελφό Κοσμά τον Μελωδό, πάρα πολύ καλά σ' όλους τους κλάδους της γνώσης.

Όταν πέθανε ο Σέργιος, διόρησαν τον Ιωάννη, χωρίς να το θέλει, πρωτοσύμβουλος του χαλίφη Βελιδά (705 - 715 μ.Χ.). Αργότερα, όταν ο χαλίφης Ομάρ ο Β' εξαπέλησε διωγμό κατά των χριστιανών, ο Ιωάννης μαζί με τον θετό του αδελφό Κοσμά έφυγαν από τη Δαμασκό και πήγαν στην Ιερουσαλήμ. Εκεί ο Ιωάννης έγινε μοναχός στην περίφημη Μονή του Αγίου Σάββα και παρέμεινε σ' όλη του τη ζωή, μελετώντας και συγγράφοντας.

Στο διωγμό κατά των αγίων εικόνων, επί Λέοντος του Ισαύρου (726 μ.Χ.), ξαπέλυσε τους τρεις γνωστούς λόγους υπέρ των αγίων εικόνων, πράγμα που θορύβησε τον Λέοντα. Αναφέρεται ότι ο Λέων να πλαστογραφίσουν τη γραφή του Δαμασκηνού και να στείλουν στο Χαλίφη επιστολή του, με την οποία να φαίνεται ότι αυτός προσέφερε τη Δαμασκό στους Βυζαντινούς. Ο Χαλίφης πείστηκε και του έκοψε το δεξί χέρι. Το βράδυ έστειλε μεσίτες ο Ιωάννης στο βάρβαρο παρακαλώντας να του χαρίσει το κομμένο χέρι για να το θάψει. Ο Σαρακηνός συμφώνησε και του έδωσε το χέρι. Το χέρι συγκολλήθηκε θαυματουργικά.

Ο Ιωάννης κατανάλωσε όλη του τη ζωή για τη δόξα της Εκκλησίας και άφησε σε μας θησαυρούς ανυπολόγιστης αξίας. Κοιμήθηκε ειρηνικά το 749 μ.Χ. Τάφηκε στη Μονή του Αγίου Σάββα. Χάρη στην ευγλωττία του ονομάσθηκε και «Χρυσορρόας», ενώ για το πλούσιο μουσικό του έργο ονομάστηκε «Μαΐστωρ της μουσικής».

Ιερά Λείψανα: 

Τμήμα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκεται στο Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας.