Άγιος βίος

Απόστολοι και Ισαπόστολοι

Αγία Νίνα Ισαπόστολος

Η Αγία Νίνα ή Νίνω, δεν ξέρουμε ακριβώς, γεννήθηκε στην Καππαδοκία και φαίνεται συγγενής του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Ο πατέρας της, Ζαβουλών, φημισμένος στρατιωτικός, είχε φύγει από την πατρίδα του Καππαδοκία, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον αυτοκράτορα Μαξιμιανό. Η μητέρα της, η Σωσάννα, ήταν αδελφή του Επισκόπου Ιεροσολύμων Ιουβεναλίου.

Άγιοι Ανδρόνικος και Ιουνία οι Απόστολοι

Οι άγιοι Απόστολοι Ανδρόνικος και Ιουνία συγκαταλέγονται ανάμεσα στους εβδομήκοντα Αποστόλους του Κυρίου μας, τους οποίους εορτάζουμε στις 4 Ιανουαρίου. Συνεργάσθηκαν με τον Απόστολο Παύλο, για τους οποίους γράφει στην προς Ρωμαίους επιστολή του: «Ασπάσασθε Ανδρόνικον και Ιουνίαν τους συγγενείς μου και συναιχμαλώτους μου, οίτινες είσιν επίσημοι εν τοις αποστόλοις, οι και προ εμού γεγόνασιν εν Χριστώ»(Προς Ρωμαίους, ιστ' 7).

Αγία Μαρία η Μαγδαληνή η Μυροφόρος και Ισαπόστολος

Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή, καταγόταν από τα Μάγδαλα, που βρίσκονται δυτικά της θάλασσας της Γαλιλαίας. Όταν έμαθε για τον Χριστό, πήγε κοντά του και έγινε μαθήτριά του. Αυτή κατά την Ανάσταση του Κυρίου ήλθε πρώτη στον τάφο Του με αρώματα, να αρωματίσει το Άγιος Σώμα και άγγελοι ντυμένοι στα λευκά της ανήγγειλαν την Ανάσταση Του. Η Μαρία, μετά την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος, εξακολούθησε να μιλάει στην πρώτη χριστιανική Εκκλησία στην Ιερουσαλήμ. Έπειτα πήγε στην Έφεσο, κοντά στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο, οπού και πέθανε. Τάφηκε στην είσοδο μιάς σπηλιάς.

Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων

Ο Άγιος Ιάκωβοςο Απόστολος και αδελφόθεος αναφέρεται έτσι, σαν Αδελφόθεος, γιατί η παράδοση λέει ότι ήταν ένας από τους γιούς του Ιωσήφ από άλλη γυναίκα, γι' αυτό ονομαζόταν αδελφός του Κυρίου. Το ιστορικό γεγονός όμως είναι οτι ο Ιάκωβος ο αδελφόθεος, έγινε πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων και είναι αυτός που έγραψε την πρώτη Θεία Λειτουργία της Χριστιανικής Εκκλησίας.

Άγιος Μάρκος ο Απόστολος και Ευαγγελιστής

Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος είναι ανηψιός του Αποστόλου Βαρνάβα και την μητέρα του την έλεγαν Μαρία. Η καταγωγή του είναι από την Κύπρο, έζησε όμως στα Ιεροσόλυμα. Το ιουδαϊκό όνομα του ευαγγελιστού ήταν Ιωάννης. Μάρκος ήταν το Ρωμαϊκό του επώνυμο, που πήρε όπως συνήθιζαν τότε. Μ' αυτό έμεινε γνωστός στον χριστιανικό κόσμο.

Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος

Η Αγία Θέκλα η ισαπόστολος καταγόταν από το Ικόνιο και ήταν κόρη ειδωλολατρικής οικογένειας. Τη μητέρα της την έλεγαν Θεόκλεια. Έγινε χριστιανή χάρη στα κηρύγματα του ίδιου του Αποστόλου Παύλου που τα έκανε στην γειτονική οικία του Ονησιφόρου. Είχε ήδη αρραβωνιαστεί κάποιον εθνικό ονόματι Θάμυρη. Όταν αυτός και η μητέρα της Θεόκλεια αντιλήφθηκαν ότι είχε γίνει Χριστιανή, προσπάθησαν να την κάνουν να πάρει πίσω την απόφασή της. Αφού δεν μπόρεσαν σκέφτηκαν να καταδώσουν τον Απόστολο Παύλο στον ηγεμόνα Καστίλιο, ο οποίος τελικά αφού τον φυλάκισε, τον απέλασε.

Άγιοι Πέτρος και Παύλος Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι

Ο Απόστολος Πέτρος καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας και ήταν γιος του Ιωνά, αδελφός του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτόκλητου. Ο Πέτρος και ο Ανδρέας ήταν ψαράδες στη λίμνη Γεννησαρέτ. Είχε νυμφευθεί στην Καπερναούμ, όπου έμενε οικογενειακά μαζί με την πεθερά του. Όπως μας πληροφορεί το Ευαγγέλιο, όταν ο Ιησούς έφθασε στη λίμνη της Γεννησαρέτ συνάντησε τους δυο αδελφούς Πέτρο και Ανδρέα οι οποίοι έριχναν τα δίχτυα τους. Αμέσως μετά την κλήση τους, άφησαν τα δίχτυα και τις οικογένειές τους και τον ακολούθησαν.

Αγία Ισαπόστολος Όλγα (μετονομασθείσα Ελένη) η βασίλισσα

Η Αγία Όλγα ήταν βασίλισσα της Ρωσίας και δια του αγίου Βαπτίσματος μετονομάσθηκε Ελένη, το έτος 957 μ.Χ. Έκανε μεγάλες προσπάθειες για τη χριστιανική διαφώτιση του Ρώσικου λαού. Έκανε τα πάντα για να γνωρίσουν οι Ρώσοι την αλήθεια του Ευαγγελίου του Χριστού. Η Αγία Όλγα, όταν ήλθε κάποτε στο Βυζάντιο, έτυχε θερμής υποδοχής για τους αγώνες της υπέρ του Χριστιανισμού. Την τελευταία της πνοή την παρέδωσε σην 11η Ιουλίου 969 μ.Χ.

Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής

Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας αλλά η εθνικότητά του ήταν Ελληνική. Γιατρός στο επάγγελμα, όμως γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική. Λένε ότι ζωγράφισε τις πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της (μία υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου), καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Pages