Άγιος βίος

αγιος τιμοθεος

Ο Άγιος Τιμόθεος ήταν ένας από τους αγαπημένους μαθητές του Αποστόλου ΠΑύλου και ο πιό στενός συνεργάτης του. Γεννημένος από Έλληνα πατέρα και Ιουδαία μητέρα έμεινε νωρίς ορφανός από πατέρα και μεγάλωσε από τη γιαγιά του σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα και τηρώντας τον χριστιανική πίστη. Πέθανε από άγριος ξύλο από τον ειδωλολατρικό όχλο σε μια γιορτή στην Έφεσο προς τιμής της Αρτέμιδος.
Ημέρα Εορτασμού: 
22 January
Γεννήθηκε: 
;
Πέθανε: 
;
Γένος: 
Άνδρας
Άγιος Τιμόθεος ο Απόστολος

Ο Τιμόθεος ήταν ο πιο αγαπητός μαθητής του και ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αποστόλου Παύλου. Το όνομά του είναι ελληνικό και σημαίνει αυτός που αγαπά τον Θεό, αλλά και αυτόν που αγαπιέται από τον Θεό.

Ο Άγιος Απόστολος Τιμόθεος γεννήθηκε στα Λύστρα της Λυκαονίας από Έλληνα πατέρα και Ιουδαία μητέρα, την Ευνίκη. Έμεινε πολύ μικρός ορφανός από πατέρα και η γιαγιά του, η Λωίδα, τον ανέθρεψε μαζί με την μητέρα του Ευνίκη. Ο Παύλος όταν επισκέφθηκε τα Λύστρα, τον διαπαιδαγωγεί κατάλληλα και τον παίρνει συνοδό του στην Β΄ αποστολική περιοδεία. Μετά το μαρτυρικό θάνατο του Παύλου, επιστρέφει στην Έφεσο και συνεχίζει την δράση εκείνου και το ιερό έργο του.

Όμως κατά τη διάρκεια μίας ειδωλολατρικής εορτής της Αρτέμιδος της Εφέσου, οι ειδωλολάτρες τον έδειραν άγρια και πέθανε μαρτυρικά από τον ειδωλολατρικό όχλο επειδή κατέκρινε τα όργιά τους.
Το σκήνωμά του μεταφέρθηκε το έτος 356 μ.Χ. επί Κωνσταντίου στην Κωνσταντινούπολη, στο ναό των Αγίων Αποστόλων.

Ιερά Λείψανα: 

Τμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μονές Παντελεήμονος Αγίου Όρους, Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, Κύκκου Κύπρου, στο Κοπτικό Πατριαρχείο της Αιγύπτου και στο Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας.

Υμνολογία

Απολυτίκιο: 

Ἦχος δ’.
Χρηστότητα ἐκδιδαχθείς, καί νήφων ἐν πᾶσιν, ἀγαθήν συνείδησιν ἱεροπρεπῶς ἐνδυσάμενος, ἤντλησας ἐκ τοῦ Σκεύους τῆς ἐκλογῆς τά ἀπόρρητα, καί τήν πίστιν τηρήσας, τόν ἴσον δρόμον τετέλεκας, Ἀπόστολε Τιμόθεε. Πρέσβευε Χριστῷ τῷ Θεῷ, σωθῆναι τάς ψυχάς ἡμῶν.

Κοντάκιο: 

Ἦχος α’. Χορός, Ἀγγελικὸς.
Τόν θεῖον Μαθητήν, καί συνέκδημον Παύλου, Τιμόθεον πιστοί, ἀνυμνήσωμεν πάντες, σύν τούτῳ γεραίροντες, τόν σοφόν Ἀναστάσιον, τόν ἐκλάμψαντα, ἐκ τῆς Περσίδος ὡς ἄστρον, καί ἐλαύνοντα, τά ψυχικά ἡμῶν πάθη, καί νόσους τοῦ σώματος.