Άγιος βίος

αγια νινα

Η Αγία Νίνα γεννήθηκε στη Καππαδοκία και ο πατέρας της λεγόταν Ζαβουλών και η μητέρα της Σωσάννα. Ο πάτέρας της έγινε μοναχόςστην έρημο του Ιορδάνη και η μητέρα της διακόνισσα στο ναό της Αναστάσεως. Την Νίνα την έδωσαν να την μεγαλώσει η γερόντισσα Νιοφόρα. Μεγαλώνοντας η Νίνα αναρωτήθηκε τι απόγινε ο Χιτών του Κυρίου. Μετά από όνειρο κατά προτοπή της Παναγίας μας πήγε στην Γεωργία να τον αναζητήσει. Έτσι κύρηξε το Ευαγγέλιο στην Γεωργία. Βρήκε το μέρος που εναποτέθηκε ο Χιτών και έκτισε ναό που ονομάστηκε Ναός του Αγίου Στύλου.
Ημέρα Εορτασμού: 
14 January
Γεννήθηκε: 
296 μ. χ
Πέθανε: 
335 μ. χ
Γένος: 
Γυναίκα
Αγία Νίνα Ισαπόστολος

Η Αγία Νίνα ή Νίνω, δεν ξέρουμε ακριβώς, γεννήθηκε στην Καππαδοκία και φαίνεται συγγενής του Αγίου Μεγαλομάρτυρα Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.
Ο πατέρας της, Ζαβουλών, φημισμένος στρατιωτικός, είχε φύγει από την πατρίδα του Καππαδοκία, για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον αυτοκράτορα Μαξιμιανό. Η μητέρα της, η Σωσάννα, ήταν αδελφή του Επισκόπου Ιεροσολύμων Ιουβεναλίου.
Ο πατέρας της έγινε, με την συγκατάθεση της συζύγου του, μοναχός στην έρημο του Ιορδάνη. Η μητέρα της Αγίας Νίνας τοποθετήθηκε ως διακόνισσα στο Ναό της Αναστάσεως. Την Αγία Νίνα την παρέδωσαν στην ευλαβέστατη Γερόντισσα Νιοφόρα, για να την αναθρέψει.

Όταν η Αγία Νίνα μελετούσε το Ευαγγέλιο και έφθασε στο κεφάλαιο την σταύρωση του Κυρίου, αναρωτήθηκε τι έγινε ο χιτώνα του Χριστού. Της είπαν, λοιπόν, ότι αυτή φυλασσόταν στην πόλη Μιτσχέτη της Ιβηρίας. Τα λόγια αυτάαναστάτωσαν βαθιά την Νίνα και παρακάλεσε την Παναγίανα την αξισει να τον βρεί. Η Παναγία άκουσε την προσευχή της και εμφανίσθηκε στον ύπνο της Αγίας. Την προέτρεψε να πάει στην Ιβηρία να κηρύξει το Ευαγγέλιο του Χριστού και της πρόσφερε ένα Σταυρό από κληματόβεργες, που θα ήταν η ασπίδα και ο φύλακάς της. Η Αγία ξύπνησε και είδε στα χέρια της το θαυμαστό Σταυρό. Την άλλη μέρα πήγε να συναντήσει αμέσως το θείο της Επίσκοπο Ιουβενάλιο. Εκείνος της έδωσε την ευχή του. Έτσι κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Γεωργία, περί τον 3ο Αιώνα μ.Χ.
Η Αγία βρήκε τον μέροςπου είχε τεθεί ο Άγιος Χιτών και εκεί ανήγειρε το Ναό του Αγίου Στύλου.

Η Αγία Νίνα κοιμήθηκε ήσυχα και το τίμιο λείψανό της είναι άφθαρτο.

Ιερά Λείψανα: 

Τμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στον Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Θεσσαλονίκης και στη Μονή Κύκκου Κύπρου.

Υμνολογία

Απολυτίκιο: 

Ήχος πλ α' . Τον συνάναρχον λόγον
Ως ωραίοι οι πόδες σου οι ζηλώσαντες ακολουθήσαι ταίς τρίβοις των αποστόλων Χριστού, Νίνα σκεύος Παρακλήτου παμφαέστατον’ όθεν τιμώντες σε πιστώς, Γεωργίας φρυκτωρέ φωτόλαμπρε, σε αιτούμεν’ ημών τα σκότη λιταίς σου της αγνωσίας πόρρω σκέδασον.