Άγιος βίος

Καθολική εκκλησία

Αγία Αγνή

Η Αγία Αγνή γεννήθηκε στη Ρώμη, από ευγενείς γονείς. Σκοπός της ζωής της ήταν να φέρνει τις ψυχές στον δρόμο του Χριστού. Την κατήγγειλαν όμως σε κάποιον άρχοντα που την διέταξε ν’ αρνηθεί την πίστη της. Ο πονηρός άρχοντας για να σπιλώσει την τιμή της και να κάμψει τις αντιστάσεις της, την πήγε σε ένα πορνείο. Όμως η Αγία Αγνή, προσευχόμενη, προκάλεσε σεισμό και οι γυναίκες του πορνείου την πέταξαν έξω. Ο άρχοντας την έριξε στη φωτιά και έτσι παρέδωσε τη ψυχή της με μαρτυρικό τρόπο (303 - 305 μ.Χ.). Κάποιοι Χριστιανοί πήραν κρυφά το τίμιο λείψανό της και το ενταφίασαν με τιμές.

Άγιος Βίκτωρ ο Μεγαλομάρτυρας

Ο Άγιος Βίκτωρ έζησε σε δύσκολη εποχή, όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αντωνίνος (160 μ.Χ.).Έδρασε κυρίως στην Ιταλία. Εκεί ο Βίκτωρ έτρεχεαπό πόλη σε πόλη και μιλούσε για την Χριστιανική πίστη. Συλλαμβάνεται όμως και εκβιάζεται να προσφέρει θυσία στα είδωλα. Δεν λυγίζει, του βγάζουν τα μάτια και τον κρεμνούν με το κεφάλι προς τα κάτω. Έτσι παρέδωσε τη γενναία ψυχή του.

Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός

Ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός ήταν θεολόγος και ποιητής του 8ου αιώνα μ.Χ. Γεννήθηκε στη Δαμασκό στα τέλη του 7ου αιώνα μ.Χ. Πατέρα του ήταν ο Σέργιος, που ήταν υπουργός οικονομικών του άραβα χαλίφη Αβδούλ Μελίκ του Α’. Δάσκαλός του ήταν ο πολυμαθής και ευσεβέστατος μοναχός, που ονομαζόταν Κοσμάς και ήταν από τη Σικελία. Ο μοναχός εκπαίδευσε τον Ιωάννη και τον θετό του αδελφό Κοσμά τον Μελωδό, πάρα πολύ καλά σ' όλους τους κλάδους της γνώσης.

Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αντιοχείας

Ο Άγιος Λουκιανός καταγόταν από τα Σαμόσατα της Συρίας και οι γονείς του ήταν ευσεβείς. Μετά το θάνατο των γονέων του, μοίρασε την περιουσία του στους πτωχούς. Χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στην Αντιόχεια και διακρίθηκε για το κηρύγματός του, με το οποίο παρακινούσε τους πιστούς στο μαρτύριο. Όταν πληροφορήθηκε ότι ο Διοκλητιανός καταδίωκε τους Χριστιανούς στη Νικομήδεια εγκατέλειψε την Αντιόχεια και πήγε εκεί για να τους συμπαρασταθεί. Συνελήφθη όμως από τον Διοκλητιανό, φυλακίσθηκε και ετελεύτησε από πείνα.

Αγία Αριάδνη

Η Αγία Αριάδνη ήταν δούλα και αφέντης της ήταν ο Τέρτυλος και έγινε Χριστιανή κρυφά. Η Αγία Αριάδνη έζησε στα χρόνια των βασιλέων Αδριανού και Αντωνίνου (117 - 139 μ.Χ.), και έγινε χριστιανή σε πόλη της Φρυγίας. Όταν το έμαθε ο αφέντης της Τέρτυλος, ένας από τους ισχυρότερους πρόκριτους της πόλης, την πίεζε να γίνει ξανά ειδωλολάτρισσα. Εκείνη όμως επέμενε στην χριστιανική πίστη της και στάθηκε αδύνατο να την πείσουν να θυσιάσει στα είδωλα. Τότε την έδειραν και τη βασάνισαν για πολύ, αφού έγδαραν ακόμα και τις σάρκες της με σιδερένια νύχια.

Αγία Βερονίκη η αιμορροούσα

Η Αγία Βερονίκη καταγόταν από την πόλη Πανεάδα. Ο Κύριος την γιάτρεψε από την ασθένεια της αιμορραγίας. Αυτή για να Τον ευχαριστήσει, έφτιαξε τον ανδριάντα Του και τον έστησε μπροστά στο σπίτι της για να τον προσκηνούν όλοι. Μάλιστα στη βάση του ανδριάντα, φύτρωσε βότανο που θεράπευε διάφορες ασθένειες. Αργότερα η Βερονίκη έγινε μέλος της πρώτης Εκκλησίας, και αφού έζησε αγία ζωή, ειρηνικά παρέδωσε το πνεύμα της.

Άγιος Σεβαστιανός

Ο Άγιος Σεβαστιανός γεννήθηκε στα Μεδιόλανα της Ιταλίας, το 250 με 256 μ.Χ. Οι γονείς του ήταν και από γένος αριστοκρατικό και ο Σεβαστιανός προσέλκυσε την εύνοια του αυτοκράτορα Καρίνου, που γρήγορα τον ανέβασε στα στρατιωτικά αξιώματα. Έπειτα, ο Διοκλητιανός τον έκανε αρχηγό του πρώτου συντάγματος των πραιτοριανών.

Άγιος Μάρκος ο Απόστολος και Ευαγγελιστής

Ο Απόστολος και Ευαγγελιστής Μάρκος είναι ανηψιός του Αποστόλου Βαρνάβα και την μητέρα του την έλεγαν Μαρία. Η καταγωγή του είναι από την Κύπρο, έζησε όμως στα Ιεροσόλυμα. Το ιουδαϊκό όνομα του ευαγγελιστού ήταν Ιωάννης. Μάρκος ήταν το Ρωμαϊκό του επώνυμο, που πήρε όπως συνήθιζαν τότε. Μ' αυτό έμεινε γνωστός στον χριστιανικό κόσμο.

Άγιος Λαυρέντιος

Ο Άγιος Λαυρέντιος που το όνομά του στα λατινικά σημαίνει «Στεφανωμένος», διδάχθηκε την χριστιανική πίστη στην Σαραγόσα της Ισπανίας από τον ελληνικής καταγωγής αρχιδιάκονο Ξύστο ή Ξυστό.

Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής

Ο Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας αλλά η εθνικότητά του ήταν Ελληνική. Γιατρός στο επάγγελμα, όμως γνώριζε πολύ καλά τη ζωγραφική. Λένε ότι ζωγράφισε τις πρώτες εικόνες της Θεοτόκου με τον Ιησού Χριστό βρέφος στην αγκαλιά της (μία υπάρχει μέχρι σήμερα στη Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου), καθώς και αυτές των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.

Pages