Άγιος βίος

αγιος λαυρεντιος

Ο Άγιος Λαυρέντιος, που το όνομά του στα λατινικά σημαίνει στεφανωμένος διδάκτηκε την Χριστιανική Θρησκεία από έναν έλληνα διάκονο λεγόμενο Ξύστο. Ο μετέπειτα Πάπας, Ξύστος εμπιστεύτηκε τους θησαυρούς της εκκλησίας στον Λαυρέντιο. Οι ρωμαίοι δεν μπόρεσαν να τον πάρουν και επέβαλλαν στον Άγιο Λαυρέντιο ματηρικό θάνατο. Τον έψησαν ζωντανό πάνω σε μία σιδερένια σκάρα. Στο σημείο του μαρτυρίου του υπάρχει μέχρι σήμερα ναός στο όνομά του.
Ημέρα Εορτασμού: 
10 August
Προστάτης: 
Των ηθοποιών, των βιβλιοθηκάριων
Γεννήθηκε: 
225 μ.χ
Πέθανε: 
10 Αυγούστου 258 μ.χ
Γένος: 
Άνδρας
Ιδιότητα: 
Άγιος Λαυρέντιος

Ο Άγιος Λαυρέντιος που το όνομά του στα λατινικά σημαίνει «Στεφανωμένος», διδάχθηκε την χριστιανική πίστη στην Σαραγόσα της Ισπανίας από τον ελληνικής καταγωγής αρχιδιάκονο Ξύστο ή Ξυστό.

Η παράδοση λέει πως το 257, ο Άγιος Λαυρέντιος ακολούθησε τον Ξύστο στην Ρώμη όπου εκείνος ανακηρύχθηκε πάπας με το λατινικό όνομα Σίξτιους ο δεύτερος. Τον Αύγουστο του 258, όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Βαλεριανός άρχισε διωγμούς κατά των χριστιανών, ο πάπας Ξύστος εμπιστεύθηκε την κινητή περιουσία της εκκλησίας και το άγιο δισκοπότηρο που χρησιμοποίησε του Ιησούς κατά το Μυστικό Δείπνο, στον Άγιο Λαυρέντιο, ο οποίος ήταν ο αρχιδιάκονός του.

Στις 6 Αυγούστου, ρωμαίοι στρατιώτες ανακάλυψαν τον Ξύστο σε μία κατακόμβη και τον αποκεφάλισαν. Οι Ρωμαίοι στρατιώτες ζήτησαν από τον Άγιο Λαυρέντιο να τους παραδώσει τους θησαυρούς της Εκκλησίας. Ο Άγιος Λαυρέντιος μοίρασε τους θησαυρούς σε φτωχούς, αρρώστους και ορφανά. Μετά παρουσιάσθηκε, μαζί με ορισμένους φτωχούς της Ρώμης, στους Ρωμαίους λέγοντας ότι αυτοί ήταν ο θησαυρός της Ρώμης. Οι Ρωμαίοι επέβαλαν τον Άγιο Λαυρέντιο σε μαρτυρικό θάνατο ψήνοντάς τον ζωντανό επάνω σε σιδερένια σχάρα.
Η μνήμη του εορτάζεται από τους Ορθοδόξους και τους Ρωμαιοκαθολικούς στις 10 Αυγούστου. Άγιος θεωρείται και από την Λουθηρανική και Αγγλικανική εκκλησία. Στην Ρώμη, στο σημείο όπου μαρτύρησε ο Άγιος Λαυρέντιος, υπάρχει σήμερα ναός που είναι αφιερωμένος στον Άγιο.

Ο Άγιος Λαυρέντιος έχει ιδιαίτερη θέση στην Καθολική και στις Προτεσταντικές εκκλησίες. Θεωρείται ο άγιος προστάτης της Ρώμης, της πόλης Όσκας (Χουέσκα) στην Ισπανία, του Καναδά και της Σρι Λάνκα.