Άγιος βίος

Νεομάρτυρες

Άγιος Πολύδωρος ο Νεομάρτυρας από τη Λευκωσία

Ο Άγιος και νεομάρτυρας Πολύδωρος, κατάγεται από την Κύπρο. Οι γονείς του ήταν ο Λουκάς και η Λουρδανού. Έμαθε γράμματα και ταξίδεψε στην Αίγυπτο και σ' άλλες χώρες, σαν πραματευτή. Όταν το 1793 μ.Χ. βρισκόταν στην Αίγυπτο, προσλήφθηκε γραμματέας από έναν Ζακυνθηνό. Σε κάποια διασκέδαση μαζί του, μέθυσε και αρνήθηκε τον Χριστό. Μόλις ξεμέθυσε μετάνιωσε για αυτό, πήγε στη Βηρυτό και εξομολογήθηκε στον Αρχιερέα. Μετά αποσύρθηκε στο Μοναστήρι του όρους του Λιβάνου, όπου ξεκουράστηκε κατά τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή.

Άγιος Τριαντάφυλλος από τη Ζαγορά

Ο Άγιος Τριαντάφυλλος γεννήθηκε στην Ζαγορά της Μαγνησίας το 1663 μ.Χ. Από μικρός πήγε σαν ναύτης σε ένα από τα ζαγοριανά καράβια. Το καλοκαίρι του 1680 μ.Χ. το πλοίο του έδεσε στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Εκεί ο Τριαντάφυλλος επισκέφτηκε τις εκκλησίες και τα αγιάσματα της Πόλης. Για άγνωστο σε μας λόγο, ήρθε σε φιλονικία με κάποιους Τούρκους, οι οποίοι τον συκοφάντησαν ότι ήθελε να γίνει Μωαμεθανός.

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Ο Άγιος Σταμάτιος, καταγόταν από ένα χωριό του Βόλου, τον Άγιο Γεώργιο. Κάποτε ήρθε στην περιοχή του ένας αγάς να μαζέψει τους φόρους. Ήταν πολυ καταπιεστικός και άδικος με τους συγχωριανούς του και μια αντιπροσωπεία μεταξύ των οποίων και ο Σταμάτης πήγαν στην Κωσταντινούπολη να διαμαρτυρηθούν στο Σουλτάνο. Τελικά τους δέχτηκε ο Βεζύρης , ο οποίος ήταν φίλος με τον φοροεισπράκτορα και από τον οποίο έπαιρνε εντολές. Όπως ήταν φυσικό τους πέταξαν έξω. Ο Σταμάτης διαμαρτυρήθηκε φωνάζοντας για την αδικία.

Άγιος Φιλούμενος ο Νεοιερομάρτυρας

Ο Άγιος Φιλούμενος, κατάγονταν από το χωριό Ορούντα της επαρχίας Μόρφου. Καλή παιδαγωγό και δασκάλα τους είχαν τη γιαγιά τους Λωξάντρα, η οποία τους ζητούσε να της διαβάζουν βίους αγίων.Ο Άγιος Φιλούμενος είχε και ένα δίδυμο αδελφό τον Ελπίδιο. Τα δίδυμα παιδιά της Μαγδαληνής και του Γεωργίου Ορουντιώτη, Φιλούμενος και Ελπίδιος ξεκίνησαν για την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου.

Αγία Φιλοθέη η Αθηναία

Η Αγία Φιλοθέη γεννήθηκε το έτος 1522 μ.Χ. στην Αθήνα. Οι γονείς της ονομάζονταν Άγγελος και Συρίγα Μπενιζέλου. Η μητέρα της ήταν στείρα και απέκτησε την Αγία θαυματουργικά. Οι γονείς της της έδωσαν κάθε δυνατή, για την εποχή εκείνη, μόρφωση. Η Ρηγούλα (ή Ρεβούλα, δηλαδή Παρασκευούλα), αυτό ήταν το όνομά της προτού γίνει μοναχή, μεγάλωνε και ομοόρφαινε και στη ψυχή και στο σώμα.

Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος, Ειρήνη και οι συν αυτοίς

Οι Άγιοι Ραφαήλ, Νικόλαος και Ειρήνη είναι σχετικά νέοι Άγιοι και μαρτύρησαν αμέσως μετά την άλωση της Κωνσταντινουπόλεως. Λίγα πράγματα ξέρουμε για την ζωή τους.Μόλις το 1959 ανακαλύφθηκε ο τάφος τους με θαυματουργό τρόπο στη Θέρμη της Λέσβου. Με συνεχή οράματα, αποκαλύφθηκε ότι ανήκε στον Άγιο Ιερομάρτυρα Ραφαήλ, ο οποίος μαρτύρησε μαζί με τον Άγιο Οσιομάρτυρα Νικόλαο και την Αγία Ειρήνη. Ο τάφος και το λείψανο του Αγίου Νικολάου ανακαλύφθηκε στις 13 Ιουνίου 1960.