Άγιος βίος

αγιος φιλουμενος

Ο Άγιος Φιλούμενος μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Ελπίδιο είναι σύγχρονοι άγιοι που έζησαν τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους στον Άγιο τόπο, τα Ιεροσόλυμα. Εκεί μαρτύρησε από φανατικούς Σιωνιστές ο Άγιος Φιλούμενος στις 16 Νοεμβρίου του 1979 μ.χ. Μετά 5 χρόνια το λείψανό του εντός τάφου παρέμεινε αναλλοίωτο και ευωδιαστό. Η εκκλησία τον ανακύρηξε άγιος και γιορτάζεται η μνήμη του στις 16 Νοεμβρίου.
Ημέρα Εορτασμού: 
16 November
Γεννήθηκε: 
;
Πέθανε: 
1979 μ.χ
Γένος: 
Άνδρας
Ιδιότητα: 
Άγιος Φιλούμενος ο Νεοιερομάρτυρας

Ο Άγιος Φιλούμενος, κατάγονταν από το χωριό Ορούντα της επαρχίας Μόρφου. Καλή παιδαγωγό και δασκάλα τους είχαν τη γιαγιά τους Λωξάντρα, η οποία τους ζητούσε να της διαβάζουν βίους αγίων.Ο Άγιος Φιλούμενος είχε και ένα δίδυμο αδελφό τον Ελπίδιο.
Τα δίδυμα παιδιά της Μαγδαληνής και του Γεωργίου Ορουντιώτη, Φιλούμενος και Ελπίδιος ξεκίνησαν για την Ιερά Μονή Σταυροβουνίου.

Εκεί έμειναν για πέντε χρόνια και μετά άφησαν τη μαρτυρική γη της Κύπρου για την Αγία Γη των Ιεροσολύμων. Ο πατήρ Ελπίδιος μετά από δώδεκα έτη διακονίας στα Ιεροσόλυμα συνέχισε τον εκκλησιαστικό του βίο σε διάφορα μέρη της Ορθοδοξίας και εκοιμήθη στο Άγιο Όρος.

Ο Φιλούμενος έμεινε στα Ιεροσόλυμα για 46 έτη, ως φύλακας αγίων τόπων. Τελευταίος σταθμός της διακονίας του ήταν το Πηγάδι του Ιακώβ, το οποίον έγινε τόπος του μαρτυρίου του. Στις 16 Νοεμβρίου 1979 μ.Χ, φανατικοί σιωνιστές, που διεκδικούσαν το προσκύνημα ως δικό τους, τον κατέκοψαν την ώρα του εσπερινού, Αγιοταφίτες πατέρες πήραν το τίμιο του λείψανο έπειτα από πέντε ημέρες και το ενταφίασαν στην αγία γη.

Τέσσερα χρόνια αργότερα ανοίχθηκε ο τάφος του π. Φιλουμένου, για να γίνει ανακομιδή των οστών. Όλοι τότε οι παρευρισκόμενοι αντίκρυσαν ένα εξαίρετο και θαυμαστό θέαμα. Το σώμα του νεκρού Αρχιμανδρίτη ήταν ανέπαφο και ευωδίαζε. Ξανακλείσανε τον τάφο μέχρι τα Χριστούγεννα του 1984 μ.Χ., οπότε κατά την κηδεία του αρχιεπισκόπου Πέλλης Κλαυδίου ανοίχθηκε και πάλι. Το σώμα συνέχισε να είναι αναλλοίωτο και να ευωδιάζει. Το λείψανο τοποθετήθηκε με κάθε ευλάβεια σε γυάλινη λειψανοθήκη στο βόρειο τμήμα του Αγίου Βήματος στον ιερό ναό της Αγίας Σιών, όπου και γίνεται αντικείμενο προσκύνησης από χιλιάδες πιστούς.