Άγιος βίος

Βίοι Αγίων

Displaying 58 saints
Φίλτρα

Αγία Αγάθη

Η Αγία Αγάθη γεννήθηκε στη Σικελία και μαρτύρησε για την πίστη της σε πολύ μικρή ηλικία. Μόλις 15 ετών, μένει ορφανή και μοναδική κληρονόμος της μεγάλης περιουσίας των γονέων της. Διέθεσε όλη της την περιουσία σε φιλανθρωπικούς σκοπούς βοηθώντας όλους όσους είχαν ανάγκη.

Αγία Αγνή

Η Αγία Αγνή γεννήθηκε στη Ρώμη, από ευγενείς γονείς. Σκοπός της ζωής της ήταν να φέρνει τις ψυχές στον δρόμο του Χριστού. Την κατήγγειλαν όμως σε κάποιον άρχοντα που την διέταξε ν’ αρνηθεί την πίστη της. Ο πονηρός άρχοντας για να σπιλώσει την τιμή της και να κάμψει τις αντιστάσεις της, την πήγε σε ένα πορνείο

Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς λέγεται ότι κατάγεται από την Αλεξάνδρεια αλλά στην Κύπρο λένε πως κατάγεται από την Σαλαμίνα της Κύπρου. Έζησε επί εποχής Μαξιμίνου που τότε βασίλευε στην Αίγυπτο σαν απόλυτος άρχοντας, γνωστός για τους διωγμούς του κατά των Χριστιανών. Η Άγια Αικατερίνη δεν υπέκυψε στους βασανισμούς της για την αλλαγή της πίστης της και αποκεφαλίστηκε.

Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια και Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια ήταν Ρωμαία και πλούσια μεγαλωμένη από πατέρα ειδωλολάτρη και μητέρα Χριστιανή. Ονομάστηκε έτσι γιατί, πήγαινε ντυμένη φτωχικά και γιάτρευε τους φυλακισμένους χριστιανούς δίνοντάς τους θάρρος, φαγητό και αν χρειαζόταν και χρήματα.

Αγία Άννα η μητέρα της Παναγίας

Η Αγία Άννα ήταν η μητέρα της Παναγίας. Με θαύμα που τους το ανάγγειλε άγγελος έγινε μητέρα σε ηλικία 70 ετών. Η Ορθόδοξη Εκκλησία τιμά τρεις φορές την Αγία Άννα τον χρόνο: Στις 9 Δεκεμβρίου, τη Σύλληψή της, στις 25 Ιουλίου την Κοίμησή της και στις 9 Σεπτεμβρίου, μαζί με τον σύζυγό της Ιωακείμ.

Αγία Αριάδνη

Η Αγία Αριάδνη, μιά δούλη που βασάνισε πολύ ο κύριος της Τέρτυλος, προκειμένου να θυσιάσει στα είδωλα και να απαρνηθεί τη χριστιανική της πίστη έπεσε κατά μία εκδοχή στο γρεμνό για να αποφύγει τους διώχτες της και σκοτώθηκε και κατά μία άλλη χωθηκε σε μια ρωγμή πέτρα που άνοιξε θαυματουργικά για να προστατευτεί και εκεί παρέδωσε το πνεύμα της. Οι διώχτες της θανατώθηκαν από Αγγέλους.

Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Βαρβάρα η μεγαλομάρτυς αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο της τον πατέρα ο οποίος μετά το πέρας του αποκεφαλισμού της έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό. Ο τόπος αλλά και ο χρόνος του θανάτου της Αγίας Βαρβάρας δεν είναι γνωστός.

Αγία Βερονίκη η αιμορροούσα

Η Αγία Βερονίκη γιατρεύτηκε με το απλό άγγιγμα των ρούχων του Χριστού από μια ασθένεια που της προκαλούσε αιμορραγία. Στην πορεία του Ιησού Χριστού προς τον Γολγοθά η Αγία Βερονίκη έτρεξε και σκούπισε με ένα μαντήλι το ματωμένο πρόσωπό του. Πάνω στο μαντήλι αυτό αποτυπώθηκε η μορφή του Χριστού και έτσι δημιουργήθηκε η παράδοση του Αγίου Μανδηλίου.

Αγία Γλυκερία

Η Αγία Γλυκερία γεννήθηκε στην Τραϊανούπολη το 2ον μ.Χ. Ο πατέρας της λεγόταν Μακάριος και είχε διατελέσει ύπατος. Σε μικρή ηλικία έγινε Χριστιανή και ανέπτυξε έντονη δράση. Ο ηγεμόνας Σαββίνος, την κάλεσε να παρουσιασθεί μπροστά του όταν κατάλαβε ότι ήταν Χριστιανή.Η Αγία Γλυκερία εμφανίσθηκε μπροστά του, έχοντας σημειώσει στο μέτωπό της ένα Σταυρό και δεν δίστασε να ομολογήσει την πίστη της.

Αγία Δόμνα

Η Αγία Δόνμα αν και ιέρεια των ειδώλων στη Νικομήδεια έγινε και βαπτίστηκε Χριστιανή από τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου και την βάπτισε ο επίσκοπος Νικομηδείας Κύριλλος. Την κατέδωσαν αλλά έκανε την τρέλλη και σώθηκε. Μετά ντυπηκε με αντρικά ρούχα και έθαβε τους μαρτυρήσαντες χριστιανούς. Τελικά όμως δεν γλύτωσε τον αποκεφαλισμό της. Η μνήμη της γιορτάζεται στις 28 Δεκεβρίου κάθε χρόνο.

Οσία Ελισάβετ η Θαυματουργή

Η Οσία Ελισάβετ γεννήθηκε στην Ηράκλεια της Θράκης και ήταν η μοναχοκόρη του Ευνομιανού και της Ευφημίας. Όταν η ελισάβετ έγινε 12 χρονών η μητέρα της πέθανε και μετά τρία χρόνια πέθανε και ο πατέρας της. Η Ελισάβετ πήγε στην Κωσταντινούπολη στη μονή Αγίου Γεωργίου που εκεί ήταν ηγουμένη η θεία της από την μεριά του πατέρα της και έγινε μοναχή.

Αγία Εμμελεία

Η Όσία Εμμελεία από την Καππαδοκία μεγάλωσε μόνη τα παιδιά της και όλα ήταν μεγάλες πατέρες και άγιοι. Ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος Νύσσης, ο Πέτρος Σεβαστείας, η μοναχή Μακρίνα και ο μοναχός Ναυκράτιος που πέθανε σε μικρή ηλικία. Τελείωσε τη ζωή της σαν μοναχή, με ηγουμένη την κόρη της Μακρίνα.

Αγία Ερμιόνη κόρη του αποστόλου Φιλίππου

Η Αγία Ερμιόνη, μια από τις τέσσερεις κόρες του Αποστόλου Φιλίππου, είχε και αυτή το προφητικό χάρισμα. Κάποτε προφήτευσε κατά διαταγή του Τραιανού και επειδή η προφητεία βγήκε αληθινή παρά λίγο να της στοιχίσει την ζωή της. Τελικα η Αγία Ερμιόνη πέθανε ειρηνικά στη Έφεσο.

Άγιοι Δημήτριος, Ευανθία η σύζυγος του και Δημητριανός ο γιός τους

Και η Ευανθία και ο γιός της Δημητριανός και ο Δημήτριος,και οι τρείς θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια σεισμού κατά μία εκδοχή. Κατά μία άλλη τους έσωσε ο Κορνήλιος και όλη η πόλη πίστεψε και έγιναν Χριστιανοί.

Αγία Ευγενία η Οσιοπαρθενομάρτυς

Η Αγία Ευγενία ήταν κόρη Ρωμαίου επάρχου του Φιλίππου που διορίστηκε στην Αλεξάνδρια και πήγαν εκεί μαζί με όλη την οικογένειά του. Οι γονείς της ήθελαν να παντρευτεί ένα Ρωμαίο αξιωματούχο αλλά η Ευγενία ήθελε να αφοσιωθεί στη γνώση. Ήξερε ήδη πολλά από ελληνική φιλοσοφία.

Αγία Ευδοκία η από Σαμαρειτών η Οσιομάρτυς

Η Αγία Ευδοκία γεννημένη στην Ηλιούπολη της Φοινίκης πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της μέσα στην ακολασία και τα πλούτη λόγω του επαγγέλματός της, μέχρι που αρρώστησε και έφυγε από την πόλη. Γυρίζοντας μετά από καιρό γνώρισε έναν μοναχό ονόματι Γερμανό και άλλαξε ριζικά. Έγινε μοναχή μετά από ένα όραμα που είδε και χάρισε όλη την περιουσία της στην εκκλησία.

Αγία Ευθαλία η παρθενομάρτυς

Η Αγία Ευθαλία ζούσε στη Σικελία και είχε μητέρα άρρωστη, που ονομαζόταν και αυτή Ευθαλία. Η μητέρα της, είδε στο όνειρο της τους Άγιους Μάρτυρες Αλφειό, Φιλάδελφο και Κυπρίνο, που της είπαν ότι αν πιστέψει στον Χριστό και βαπτισθεί, θα γιατρευτεί και θα σωθεί. Έτσι, μαζί με τη θυγατέρα της Ευθαλία, πίστεψαν στον Χριστό και βαπτίσθηκαν.

Αγία Ευφημία

Η Αγία Ευφημία μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού και κατασπαράχθηκε από μία αρκούδα. Γεννήθηκε από γονείς χριστιανούς τον Ψιλόφρων και τη Θεοδωριανή. Η αφορμή της σύλληψής της ήταν μια γιορτή προς τιμή του θεού Άρη που διέταξε ο ανθύπατος να παραβρεθούν όλοι οι κάτοικοι. Η Ευφημία μιλάει στους Χριστιανούς και δεν πάνε στη γιορτή.

Οσία Ευφροσύνη Θυγατέρα Παφνουτίου του Αιγυπτίου

Η Αγία Ευφροσύνη εκ Αιγύπτου αρνήθηκε τα κοσμικά και πήγε σε μοναστήρι σαν καλόγερος με το όνομα Σμάραγδος. Μετά από 38 χρόνια συνάντησε τον πατέρα της Παφνούτιο, που μόνασε και ο ίδιος σε αυτό το μοναστήρι.

Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος

Η Αγία Θέκλα ήταν ειδωλολάτρης και ζούσε στο Ικόνιο.Όταν άκουσε τον Απόστολο Παύλο να μιλάει για τον Χριστό σε ένα γειτονικό της σπίτι τόσο πολύ πίστεψε που εγκατέλειψε τον μνηστήρα της και την οικογένειά της και τον ακολούθησε. Κοιμήθηκε ειρηνικά στο όρος των Καλαμών σε ηλικία 90 ετών.

Αγία Θεοδοσία η Παρθένος

Η Αγία Θεοδοσία καταγόταν από την Τύρο της Φοινίκης. Ήταν Χριστιανή και μερικές νεαρές ειδωλολάτρισσες την κατήγγειλαν στον Ουρβανό. Μέχρι τελευταία στιγμή υπερασπιζόταν την πίστη της. Την πέταξαν στη θάλασσα όπου και πνίγηκε. Η εκκλησία γιορτάζει την μνήμη της στις 29 Μαίου.

Αγία Θεοδώρα η Βασίλισσα

Η Αγία Θεοδώρα έζησε σε μιά εποχή με πολλές διαμάχες για τις εικόνες και ανέλαβε πολλά καθήκοντα μετά το θάνατο του συζύγου της Θεόφιλου. Πέθανε εν ειρήνη σε μοναστήρι στο οποίο την έκλεισε ο ίδιος της ο γιός Μιχαήλ, μαζί με τις αδελφές του Άννα, Θέλκα, Αναστασία, Μαρία και Πουλχερία.

Οσία Καλή

Η Αγία Καλή έζησε πριν το 15ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από την Μικρά Ασία. Η οικογένεια της Οσίας ήταν πλούσια και η περιουσία της δόθηκε σε έργα φιλανθρωπίας. Δεν πρέπει να ήταν μοναχή, αλλά φιλοξενούσε τους άστεγους στο σπίτι της. Η Καλή έζησε τη ζωή της γεμάτη καλοσύνη. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η φιλανθρωπία.

Αγία Καλλιόπη

Η Αγία Καλλιόπη μαρτύρησε για την Χριστιανική πίστη της με βίαιο και απεχθές τρόπο επί Δεκίου. Η Εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη της τον Ιούνιο μήνα κάθε χρόνο.

Οσία Κασσιανή η Υμνογράφος

Η Αγία Κασσιανή η υμνογράφος της εκκλησίας μας ήταν μια από τις υποψήφιες νύφες για τον βασιλιά Θεόφιλο. Γνωστή η φράση του βασιλιά προς αυτή πριν της δώσει το χρυσό μήλο. -Ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα! και η απάντηση της Κασσιανής. -Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττονα. Πέθανε στη Κάσο περίπου το 890 μ. χ.

Αγία Κυριακή η Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Κυριακή, το μοναδικό παιδί της Ευσεβίας και του Δωρόθεου από την Νικομήδεια,πέθανε πριν αποκεφαλίστεί, μετά από φριχτά βασανιστήρια σε ηλικία μόνο 21 χρονών. Τίποτα δεν μπορούσε να κλονίσει την πίστη της στο Χριστό. Η εκκλησία την ονόμασε Μεγαλομάρτυρα.

Αγίες Μάρθα και Μαρία οι αδελφές του Λαζάρου

Η Μάρθα και η Μαρία. οι αδελφές του Λαζάρου που ειδοποίησαν τον Κύριο για τον θάνατο του Λάζαρου και παρέστησαν στο θαύμα της Ανάστασής του γιορτάζονται σήμερα 4 Ιουνίου από την εκκλησία μας. Ήταν από τους πρώτους πιστούς της πρώτης Χριστιανικής εκκλησίας και πέθαναν εν ειρήνη.

Αγία Μαρία η Μαγδαληνή η Μυροφόρος και Ισαπόστολος

Η Άγια Μαρία η Μαγδαληνή Καταγόταν από πλούσια και επιφανή οικο­γένεια. Οι γονείς της λέγονταν Σύρος και Ευχαριστία, ήταν εξαιρετικά ελεήμονες και τηρούσαν τις εντολές του παλαιού Νόμου (Μωσαϊκού). Όταν άρχι­σε αυτή να μεγαλώνη, δεν θέλησε να ασχοληθή με τα συνηθισμένα έργα των γυναικών της εποχής, δηλ.

Αγία Μαρίνα η Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Μαρίνα μαρτύρησε σε ηλικία μόλις δεκαπέντε ετών για την αγάπη του Χριστού και για την πίστη της. Τα βασανιστήρια ήταν φριχτά ακόμα και για εκείνη την εποχή. Όμως δεν έχασε την πίστη της και αποκεφαλίστηκε. Πολλοί έγιναν μετά από αυτό χριστιανοί και ακολούθησαν το παράδειγμα και την πίστη της Αγίας Μαρίνας.

Αγία Μαρκέλλα η Παρθενομάρτυς

Δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για την Αγία Μαρκέλλα την παρθενομάρτυρα. Όλα όσα ξέρουμε είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων της Χίου. Οι ατοικοι διηγούνται πως στην παραλία, δίπλα στον ναό της βρίσκουν ματωμένα χαλίκια που με αυτά θεραπεύουν αρρώστιες. Από αυτό έγινε και γνωστή η Αγία.

Αγία Ματρώνα η εν Θεσσαλονίκη

Η Αγία Ματρώνα έζησε στη Θεσσαλονίκη υπηρετώντας μια πλούσια Ιουδαία την Παντίλλα. Επειδή η αγία ήταν Χριστιανή η Παντίλλα την καταδίκασε σε ατελείωτους μαστιγισμούςκαι μαρτύρια μέχρι που η αγία παρέδωσε το πνεύμα της. Πέταξαν το λείψανό της από τα τείχη της πόλης αλλά οι Χριστιανοί το ενταφίασαν με ευλάβεια. Στο μέρος εκείνο χτίστηκε αργότερα ναός που φέρει το όνομά της.

Οσία Μελάνη η Ρωμαία

Η Αγία Μελάνη μετά από απανωτά χτυπήματα της μοίρας και ανεπάληλλους θανάτους δίκων της ανθρώπων μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς και τους πάσχοντες και αποτραβήχτηκε σε ένα κτήμα στην εξοχή όπου και καλλιγραφούσε ιερά βιβλία και τα έδινε στους φτωχούς. Επισκέφτηκε πολλούς τόπους, στην προσπάθειά της να ξεχάσει και την Ιερουσαλήμ και τελικα πέθανε από πλευρίτιδα εκεί.

Αγία Νίκη

Για την Αγία Νίκη δεν γνωρίζουμε πολλά. Λέγεται ότι πίστεψε εξ αιτίας των θαυμάτων του Αγίου Γεωργίου του μεγαλομάρτυρα. Δεν έχουμε καν αγιογραφία για την Αγία. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι θανατώθηκε δια αποκεφαλισμού επί των διωγμών του Διοκλητιανού.

Αγία Νίνα Ισαπόστολος

Η Αγία Νίνα γεννήθηκε στη Καππαδοκία και ο πατέρας της λεγόταν Ζαβουλών και η μητέρα της Σωσάννα. Ο πάτέρας της έγινε μοναχόςστην έρημο του Ιορδάνη και η μητέρα της διακόνισσα στο ναό της Αναστάσεως. Την Νίνα την έδωσαν να την μεγαλώσει η γερόντισσα Νιοφόρα. Μεγαλώνοντας η Νίνα αναρωτήθηκε τι απόγινε ο Χιτών του Κυρίου.

Αγία Ισαπόστολος Όλγα (μετονομασθείσα Ελένη) η βασίλισσα

Η Αγία Όλγα είναι η πρώτη αγία από τους Ρως, τους προγόνους των σημερινών ρώσων και ουκρανών. Γεννήθηκε στο Πασκοβ και ήταν κόρη ευγενών, το σκανδιναβικό της όνομα ήταν Χέλγκα. Δεν ξέρουμε πότε γεννήθηκε. Η Αγία Όλγα η Ισαπόστολος πάντως γιορτάζεται από την εκκλησία μας στις 11 Ιουλίου Την 11ην Ιουλίου μαζί γιορτάζεται και η μνήμη της Αγίας Ευθυμίας.

Οσία Πελαγία η Τηνία

Η Αγία Πελαγία είδε το όνειρο της ευρέσεως την εικόνας της Θεοτόκου στην Τήνο που πραγματοποιήθηκε μετά από περιπέτειες την 30η Ιανουαρίου του 1823 μ.χ. Μετά την υπόδειξη της Οσίας Πελαγίας η αξίνα του Δημήτρη Βλάσση χτύπησε πάνω στη θαυματουργή εικόνα.

Άγιοι Μαρκιανός και Πουλχερία οι βασιλείς

Ο Μακριανός από την Θράκη και η Πουλχερία κόρη του βασιλέως Αρκαδίου και της Ευδοξίας αδελφής του Θεοδοσίου του μικρού παντρέυτηκαν και έγιναν αυτοκράτορες του Βυζαντίου. Σε μια δύσκολη πολιτικά εποχή για το Βυζάντιο με πολλές αιρέσεις και κλυδωνισμούς η Πουλχερία και ο ΜΑκριανός αποδείχθηκαν άξιοι και συνετοί βασιλείς.

Αγία Σεβαστιανή

Η Αγία Σεβαστιανή έζησε και γεννήθηκε στην πόλη Σεβαστή της Φρυγίας και έγινε Χριστιανή από τον απόστολο Παύλο, από τον οποίο και διδάχτηκε. Η Αγία Σεβαστιανή έζησε τον 1ο αιώνα μ.Χ. και δίδαξε την Χριστιανική Πίστη στη Μαρκιανούπολη της Θράκης. Έκανε κάτι παρότολμο για την εποχή που έζησε. Πήγαινε σε σπίτια ειδωλολατρών και μολούσε στις γυναίκες για το Χριστό.

Αγία Σοφία και οι τρεις θυγατέρες της Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη

Η Αγία Σοφία μαζί με τις τρείς κόρες της, Πίστη, Ελπίδα και Αγάπη μαρτύρησαν για την αγάπη και το χριστιανικό τους πιστεύω στα χρόνια του Ανδριανού. Η μητέρα μαζί με τα τρία ανήλικα κορίτσια της, δωδεκαετής η μια, δεκάχρονη η άλλη και μόλις εννιά ετών η μικρότερη οδηγήθηκαν μπροστα στον αυτοκράτορα για να δικαστούν για την χριστιανική τους πίστη.

Αγία Τατιανή

Η Αγία Τατιανή η Ρωμαία από πατέρα ύπατο και γεννημένη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Σεβήρου ήταν Χριστιανή. Οι Ρωμαίοι ποτέ δεν της το συγχώρεσαν και την επέβαλλαν σε βασανιστήρια. Μετά από πολλά επιλέγουν να την φάνε τα άγρια θηρία της Ρωμαικής αρένας. Κατάπληκτοι βλέπουν τα θηρία να ησυχάζουν μπροστά της. Αφού δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο την αποκεφαλίζουν.

Αγία Φεβρωνία

Η Αγία Φεβρωνία, εξαιρετικής ομορφιά κορίτσι, προτίμησε στα 17 της χρόνια να γίνει μοναχή δίπλα στη θεία της ηγουμένη στο μοναστήρι που κατέφυγε, στα σύνορα ανάμεσα Βυζαντινής αυτοκρατορία και Περσίας. Αλλά και εκί την βρήκαν Ρωμαίοι και ο αρχηγός τους θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε να την πείσει να παντρευτεί τον ανηψιό του. Αρνούμενη εκείνη την σκότωσε με το Ξίφος του.

Αγία Φιλοθέη η Αθηναία

H Φιλοθέη ανακηρύχθηκε αγία επί Oικουμενικού Πατριάρχου Mατθαίου B΄ (1595 - 1600 μ.Χ.). Ο Nεόφυτος ο μητροπολίτης Aθηνών, αφού εξέτασε και ερεύνησε τα πάντα για τον βίον και το μαρτύριον της οσίας, συνέταξεεν αναφορά στο Πατριαρχείο μαζί με τους επισκόπους Kορίνθου και Θηβών και με τους προκρίτους της Aθήνας για να εντάξει την οσία Φιλοθέη στο χώρο των αγίων.

Αγία Φωτεινή η Μεγαλομάρτυς η Σαμαρείτιδα

Η Αγία Φωτεινή είναι η νέα που συνάντησε ο Ιησούς έξω από το πηγάδι του Ιακώβ να γεμίζει τη στάμνα της. Η Αγία πίστεψε τόσο πολύ στον Χριστό που δεν δίστασε για την πίστη αυτή να βασανιστεί και να μαρτυρήσει επί αυτοκράτορος Νέρωνος. Και όχι μόνο η Αγία Φωτεινή αλλά και οι γιοί της και οι πέντε αδελφές της.

Αγία Χρυσή η Νεομάρτυς

Η Αγία Χρυσή είναι μια σύγχρονη Αγία από το νομό Πέλλης που αντιστάθηκε στο τούρκο κατακτητή και δεν δέχτηκε να εξιλαμιστεί για να σωθεί από τον βασανισμό και το θάνατο και να ζήσει μαζί με τον τούρκο που την πήρε βίαια από τους αγρούς και την πήγε στο σπίτι του φυλακίζοντας την.

Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία τα αδέλφια

Ο Άγιος ευλάμπιος και η Αγία Ευλαμπία ήταν αδέλφια Έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (296 μ.Χ.). Ο διωγμός κατά των χριστιανών ήταν σκληρός και ανελέητος. Ο Ευλάμπιος και η αδελφή του Ευλαμπία κρύβονταν μαζί με άλλους χριστιανούς στο βουνό.

Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη

Ο άγιος Κυπριανός ο επονωμαζόμενος μάγος, κατέκαυσε τα μαγικά του βιβλία όταν κανένα από τα μαγικά του δεν "έπιασε" εναντίων της Ιούστας. Μπροστά στον επίσκοπο Ανθιμο μετενόησε και ζήτησε να γίνει ιερέας. Η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη αγίου Κυπριανού και Ιουστίνας μαζί στις 2 Οκτωβρίου

Άγιοι Κήρυκος και Ιουλίττα η μητέρα του

Ο Άγιος Κύρικος ένα τρίχρονο παιδάκι από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας βρήκε φριχτό θάνατο από τον ηγεμόνα της Ταρσού λόγω της Χριστιανικής πίστης της μητέρας του Ιουλίτας και για να την εκβιάσει να θυσιάσει στα είδωλα για να σώσει το μικρό της γιό και την ίδια από τον θάνατο. Το μικρό παιδί κλώτσησε τον ηγεμόνα Αλέξανδρο στη κοιλιά και αυτός τον καταγρέμνησε από τις σκάλες.

Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι

Ο Μέγας Κωσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη ονομάστηκαν από την εκκλησία Ισαπόστολοι και γιορτάζουμε μαζί την μνήμη τους στις 21 του Μάη. Πολλά οφείλει σήμερα ο χριστιανικός κόσμος στη βασιλική τούτη δυάδα, την οποία η Εκκλησία μας κατέταξε στον χορό των Αγίων, απονέμοντάς τους επάξια και τον τίτλο των ισαποστόλων.

Δίκαιος Συμεών Ο Θεοδόχος και η Άννα η προφήτιδα

Ο άγιος Συμεών ονομάζεται Θεοδόχος, επειδή συνάντησε στον Ναό τον Χριστό και Τον πήρε στην αγκαλιά του. Το όνομα Συμεών είναι εβραϊκή λέξη και σημαίνει φιλάνθρωπος.Ζούσε στην Ιερουσαλήμ. Το όνομα Άννα προέρχεται από το εβραϊκό Χάννα και σημαίνει ευμένεια, χάρις.

Οσία Ξένη

Ο ξαφνικός θάνατος του συζύγου της άλλαζει τη ζωή της Ξένιας Γκριγκόριεβνα και στα 26 χρόνια της εγκαταλείπει την Αγία Πετρούπολη για τον μοναχικό βίο προσευχόμενη για την ψυχή του μέχρι τελευταίας στιγμής της ζωής της. Συγχρόνως, μετά την επιστροφή της στη πόλη της μετά από 8 χρόνια, δίνει στους συνανθρώπους της και την τελευταία της δύναμη για την ανακούφισή τους.