Άγιος βίος

Βίοι Αγίων

Displaying 120 saints
Φίλτρα

Άγιοι Δημήτριος, Ευανθία η σύζυγος του και Δημητριανός ο γιός τους

Και η Ευανθία και ο γιός της Δημητριανός και ο Δημήτριος,και οι τρείς θανατώθηκαν κατά τη διάρκεια σεισμού κατά μία εκδοχή. Κατά μία άλλη τους έσωσε ο Κορνήλιος και όλη η πόλη πίστεψε και έγιναν Χριστιανοί.

Άγιοι Μαρκιανός και Πουλχερία οι βασιλείς

Ο Μακριανός από την Θράκη και η Πουλχερία κόρη του βασιλέως Αρκαδίου και της Ευδοξίας αδελφής του Θεοδοσίου του μικρού παντρέυτηκαν και έγιναν αυτοκράτορες του Βυζαντίου. Σε μια δύσκολη πολιτικά εποχή για το Βυζάντιο με πολλές αιρέσεις και κλυδωνισμούς η Πουλχερία και ο ΜΑκριανός αποδείχθηκαν άξιοι και συνετοί βασιλείς.

Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος Φωτιστές των Σλάβων

Οι αδελφοί Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος, δύο από τα επτά παιδιά οικογένειας από την Θεσσαλονίκη, με έντονη θρησκευτικότητα γεννήθηκαν και μεγάλωσαν εκεί. Εκείνη την εποχή ο πατέρας τους ήταν υπεύθυνος για θέματα στρατιωτικής διοίκησης της αυτοκρατορίας.

Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός οι Ανάργυροι και θαυματουργοί

Στην εκκλησία μας υπάρχουν τρια ζευγάρια Αγίων Αναργύρων. Και τα τρία ζευγάρια ονομάζονταν Κοσμάς και Δαμιανός και τα τρία ασκούσαν την ιατρική και κτηνιατρική τέχνη και τα τρία ζευγάρια δεν αμοίβονταν για τις υπηρεσίες τους προς τους ανθρώπους και τα ζώα και για αυτό ονομάστηκαν και Α-νάργυροι. Η διαφορές ανάμεσα στα ζεύγη είναι στην καταγωγή και στο χρόνο που έζησαν.

Άγιος Αγαθάγγελος ο Εσφιγμενίτης

Ο Άγιος Αγαθάγγελος, Αθανάσιος κατά κόσμον, καταγόταν από την πόλη Αίνο της Θράκη και ο πατέρας του τον έλεγαν Κωνσταντίνος, τη δε μητέρα του Κρυσταλλία. Από μικρός έμεινε ορφανός από πατέρα και εξαιτίας της φτώχιας του πήγε ναύτης σε ένα τούρκικο πλοίο.

Άγιος Αγαθόνικος, Ζωτικός, Ζήνων, Θεοπρέπιος, Ακίνδυνος και Σεβηριανός

Ο Άγιος Αγαθόνικος μαρτύρησε μαζί με άλλους των οποίων την μνήμη τιμά η εκκλησία μας στις 22 Αυγούστου. Η εποχή εκείνη άγρια και άδικη κατά των Χριστιανών και όσοι ήθελαν να πιστέψουν στην Χριστιανική θρησκεία Έτσι και στην περίπτωση του Άγιου Αγαθόνικου. Δεν ξέρουμε πολλά για την ζωή του. Το μόνο που υπάρχει είναι η στιγμή της σύλληψης και του μαρτυρίου του.

Μέγας Αθανάσιος

Ο Αθανάσιος Αλεξανδρείας ή Μέγας Αθανάσιος ή Άγιος Αθανάσιος ήταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας. Τιμάται ως άγιος από την Ορθόδοξη Εκκλησία και από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.Είναι έναν από τους τέσσερις μεγάλους Πατέρες της Ορθόδοξης εκκλησίας και έναν από τους 33 Πατέρες της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας.

Άγιος Αιμιλιανός

Ο άγιος Αιμιλιανός μαρτύρησε για την χριστιανική του πίστη μαρτυρικά. Η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του στις 18 Ιουλίου. Πολλές πηγές αναφέρουν ότι ήταν δούλος σε φανατικό ειδωλολάτρη , άλλες ότι ήταν γιός τοπικού άρχοντα. Όταν ο πατέρας του ή ο αφέντης του έμαθε ότι ήταν χριστιανός τον μαστίγωσε ανελέητα. Τον απείλησε ότι αν δεν αλλάξει γνώμη θα πάθει και χειρότερα.

Άγιος Ακάκιος

Ο άγιος Ακάκιος καταγόταν από την Απολλωνία και συνελήφθει και βασανίστηκε δύο φορές για την Χριστιανική πίστη μέχρι που τον αποκεφάλισαν στη Μίλητο.Η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του στις 28 Ιουλίου.

Άγιος Αλέξανδρος Πατριάρχης Κωσταντινουπόλεως

Ο Άγιος Αλέξανδρος γεννήθηκε το έτος 240 μ.Χ., άλλοι λένε το 239, στην Μ. Ασία, από ευσεβείς γονείς, οι οποίοι τον ανέθρεψαν χριστιανικά. Τα μεγάλα χαρίσματα που τα απέκτησε στην παιδική και νεανική του ηλικία, φάνηκαν και αναδείχθηκαν αργότερα, κατά την δωδεκάχρονη πατριαρχία του και κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο, πού έγινε στη Νίκαια της Μ.

Άγιος Αμβρόσιος επίσκοπος Μεδιολάνων

Ο Άγιος Αμβρόσιος σπούδασε ρητορική, φιλοσοφία και νομικά και ήταν επιφανής Ρωμαίος πολίτης εξασκώντας το επάγγελμα του δικαστή στα Μεδιόλανα. Κάποια στιγμή βαπτίζεται Χριστιανός και γίνεται επίσκοπος Μεδιολάνων. Πέθανε ειρηνικά το 397 σε ηλικία 57 ετών. Η μνήμη του γιορτάζεται στις 7 Δεκεμβρίου κάθε χρόνο.

Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος, ο Πρωτόκλητος

Ο Απόστολος Αντρέας ο Πρωτόκλητος ήταν ο πρώτος μαθητής του Χριστού και αδελφός του Σίμωνα Πέτρου. Μαζί με τον Ιωάννη ήταν μαθητές του Προδρόμου και κατά παρότρυσή του πήγαν να μαθητεύσουν κοντά στον Ιησού. Ο θάνατός του στην Πάτρα ήταν μαρτυρικός και ο σταυρός του είχε το σχήμα Χ. Η εκκλησία μας αναφέρεται σε αυτό με τα κάτωθι.

Άγιος Αντίπας Επίσκοπος Περγάμου

Ο άγιος Αντίπας γνώρισε τους Αγίους Αποστόλου και μάλιστα ο ευαγγελιστής Ιωάννης τον αναφέρει στην Αποκάλυψη. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τους ίδιους τους Αγίους Αποστόλους, επίσκοπος Περγάμου. Όταν πιά είχε γεράσει συνελήφθει από ειδωλολάτρες και οδηγήθηκε στον ηγεμόνα να δικαστεί.

Άγιος Αντώνιος ο Μέγας

Ο Άγιος Αντώνιος ο Μέγας ήταν χριστιανός ασκητής της Αιγύπτου και θεμελιωτής του μοναχικού βίου. Γεννήθηκε στην Αιγυπτο στα χρόνια των μεγάλων διωγμών των χριστιανών επί Διοκλητιανού και Μαξιμιανού. Όατν ασκήτευε ο Άγιος δίδασκε στους μαθητές του ότι το να αφήσει κανείς τα επίγεια αγαθά είναι σαν να περηφρονεί μια δραχμή από χαλκό για να κερδίσει εκατό χρυσές.

Άγιος Αριστείδης

Ο Άγιος Αριστείδης ο Αθηναίος φιλόσοφος, έζησε τον δεύτερο αιώνα μετά τον Χριστό επί Αδριανού. Μετά από συνομιλίες με Άγιο Διονύσιο τον αεροπαγίτη και τον Άγιο Ιερόθεο έγινε χριστιανός. Αυτός ήταν που έγραψε απολογία περί διωκόμενων χριστιανών, στον αυτοκράτορα Αδριανό. Δια αυτή του τη πράξη μεταφέρθηκε στη Ρώμη για απολογία. Επιστρέφοντας στη Αθήνα τον κρέμασαν στην Αγορά.

Όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης

Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης υπήρξε αρχιμανδρίτης στο χωριό Φάρασα της Καππαδοκίας. Τιμάται ως άγιος από την Ορθόδοξη εκκλησία, σύμφωνα και με Συνοδική Πράξη της 11ης Φεβρουαρίου 1986. Τοόνομά του ήταν Θεόδωρος αλλά έμεινε ευρέως γνωστός ως Χατζηεφεντής. Γενέτειρά του ήταν τα Φάρασα της Καππαδοκίας και πέθανε στη Κέρκυρας, λίγους μήνες μετά την ανταλλαγή πληθυσμών.

Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας

Ο Άγιος Αρτέμιος ήταν Δούκας του Μεγάλου Κωσταντίνου.Όταν όμως πέθανε ο αυτοκράτορας Κωσταντίνος και στο θρόνο ανέβηκε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης ο Αρτέμιος πήγε στην Αντιόχεια και μίλησε στον αυτοκράτορα κρίνοντας τις πράξεις του και ελέγχοντάς τον. Ο Ιουλιανός τον καταδίκασε σε θάνατο δια αποκεφαλισμού. Στην Αγιογραφία ο Άγιος Αρτέμιος εικονίζεται κυρίως με στολή Ρωμαίου στρατηγού.

Άγιος Βασίλειος ο Μέγας

Ο Άγιος Βασίλειος ο Μέγας, ένας από τους τρείς ιεράρχες της εκκλησίας μας. Τον Γρηγόριος το Θεολόγος, τον άλλο ιεράρχη της εκκλησίας μας, με τον οποίον ανέπτυξε μεγάλη και καρδιακή φιλία, γνωρίστηκαν στις σπουδές τους και εκεί γνώρισε και τον μετέπειτα αυτοκράτορα, τον Ιουλιανό τον Παραβάτη.

Άγιος Βίκτωρ ο Μεγαλομάρτυρας

Ο Άγιος Βίκτωρ μαρτύρησε για την Χριστιανική θρησκεία. Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις 11 Νοεμβρίου, η δε Ρωμαιοκαθολική εκκλησία τον τιμά στις 22 Ιανουαρίου. Ο Άγιος Βίκτωρ μαρτύρησε το 160 μ.χ στην Ιταλία όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αντωνίνος.

Άγιος Βλαδίμηρος ο Ιερομάρτυρας Μητροπολίτης Κιέβου

Ο Άγιος Βλαδίμηρος Μητροπολίτης Κιέβου γεννήθηκε το 1848 και πέθανε από επαναστάτες το 1918 μ.χ στη μονή των σπηλαίων. Το όνομά του ήταν Βασίλειος Νικηφόροβιτς Μπογκογιαβλένσκυ. Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του στις 25 ΙΑνουαρίου.

Άγιος Βλάσιος ο ιερομάρτυρας εξ Ακαρνανίας

Ο Άγιος Βλάσιος μετά από 9 αιώνες βρέθηκε κατ´ υπόδειξη του ιδίου σε μια γυναίκα που η κόρη της ήταν άρρωστη. Την νύχτα της 23ης του Αυγούστου του 1923 μ. χ ο Άγιος ζήτησε σαν σε όραμα από την γυναίκα να τον ακολουθήσει. Πράγματι πήγαν σε ένα σημείο που είχε κτιστεί ένα προσκυνητάρι. Την άλλη μέρα άρχισαν οι εργασίες για την αποκάλυψη του τόπου ενταφιασμού του Αγίου.

Ο Άγιος Γεράσιμος ο Νοταράς

Η αγιότητας του οσίου Γερασίμου έγινε το 1622. Ο Άγιος Γεράσιμος ονομάστηκε νέος ασκητής για να τον ξεχωρίζουν από τον άγιο Γεράσιμο τον Ιορδανίτη και είναι προστάτης Άγιος στο νησί της κεφαλλονιάς εκεί που είναι τα ιερά λείψανα και το μοναστήρι του.

Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος

Ο Άγιος Γεώργιος (280 - 23 Απριλίου 303) ξεκίνησε την ζωή του ως ειδωλολάτρης αλλά γρήγορα έγινε Χριστιανός. Στρατιώτης της Ρωμαικής αυτοκρατορίας με το βαθμό του κόμητος, μαρτύρησε για την πίστη του και αργότερα αγιοποιήθηκε από την εκκλησία μας.. Πολύ δημοφιλής άγιος ακόμα και σήμερα.

Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος

Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος άφησε μεγάλο συγγραφικό έργο. Δίκαια αναγνωρίστηκε ένας από τους τρείς ιεράρχες της εκκλησίας μας. Αξίζει να διαβαστούν τα φιλοσοφημένα 408 ποιήματά του 18.000 περίπου στίχων. Είναι ένα από τα λαμπρότερα πνεύματα της ορθόδοξης πίστης.

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης

Ο άγιος Δημήτριος ο πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης που τιμάται στις 26 Οκτωβρίου έζησε και γεννήθηκε στη πόλη περίπου το 280 μ.χ και διέπρεψε στον ρωμαικό στρατό με την γενναιότητά του. Λόγω της πίστης του στον Χριστό ο Άγιος μαρτύρησε και μετά θάνατον ο τόπος της ταφής του μοσχοβολούσε για αυτό και ονομάστηκε και μυροβλήτης.

Άγιος Διονύσιος ο Νέος, ο Ζακυνθινός Αρχιεπίσκοπος Αιγίνης

Ο Άγιος Διονύσιος Ζακύνθου είναι άγιος της ανατολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Ζάκυνθο από τα μέσα του 16ου αιώνα ως και τις αρχές του 17ου, αλλά διετέλεσε και επίσκοπος Αιγίνης. Σήμερα είναι ένας από τους λαοφιλέστερους σύγχρονους αγίους και είναι πολιούχος της πόλης της Ζακύνθου.

Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας

Ο Όσιος Ευθύμιος το μοναδικό παιδί του Παύλου και της Διονυσίας έχασε το πατέρα του όταν ήταν μόλις τριών χρονών και ανέλαβαν την εκπαίδευσή του ο επίσκοπος Μελιτήνης Ευτρώιο μαζί με τον Ακάκιο και Συνόδιο. Αναπαύτηκε σε ηλικία 97 ετών εν ειρήνη.

Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία τα αδέλφια

Ο Άγιος ευλάμπιος και η Αγία Ευλαμπία ήταν αδέλφια Έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (296 μ.Χ.). Ο διωγμός κατά των χριστιανών ήταν σκληρός και ανελέητος. Ο Ευλάμπιος και η αδελφή του Ευλαμπία κρύβονταν μαζί με άλλους χριστιανούς στο βουνό.

Άγιος Ευστάθιος και η συνοδεία του, Θεοπίστη η σύζυγος του, Αγάπιος και Θεόπιστος τα παιδιά του

Ο Άγιος Ευστάθιος αξιωματικός του ρωμαικού στρατού μετά από όραμα που είδε έγινε Χριστιανός μαζί με όλη την οικογένειά του την γυναίκα του Θεοπίστη και τα δυό του παιδιά, Αγάπιο και Θεόπιστο. Γιά την πίστη τους μαρτύρησαν και οι τέσσερεις μέσα σε χάλκινο πυρακτωμένο βόδι το 117 μ.χ.

Άγιος Ευστράτιος ο Νηστευτής ο Οσιομάρτυρας

Ο Άγιος Ευστράτιος ο εκ Κιέβου παραμένει και μετά το μαρτύριό του στην αγαπημένη Λαύρα των σπηλαίων του Κιέβου κάνοντας για τους πιστούς αναρίθμητα θαύματα ακομα και σήμερα. Όταν ο Όσιος έγινε μοναχός, προσπαθούσε να νικήσει τα σαρκικά πάθη και το διάβολο με όπλα την νηστεία, την αγρυπνία και την προσευχή.

Άγιος Ευτύχιος πατριάρχης Κωνσταντινούπολης

Ο Άγιος Ευτύχιος, Πατριάρχης Κωσταντινουπόλεως γεννήθηκε στην εποχή του Ιουστινιανού του Α'. Καταγόταν από την Φρυγία και ο παππούς του ήταν ιερέας και αυτός τον χειροτόνησε πρώτα αναγνώστη και στη συνέχεια διάκονο.

Άγιος Εφραίμ ο Μεγαλομάρτυρας και θαυματουργός

Ο Άγιος Εφραίμ γεννήθηκε στα Τρίκαλα και μαρτύρησε στη Νέα Μάκρη από Τούρκους. Ο θάνατός του ήταν βασανιστικός και μαρτυρικός.Τον κρέμασαν ανάποδα σ' μία μουριά, που σώζεται ακόμα, τον κάρφωσαν στα πόδια και το κεφάλι, και τέλος το καταπληγωμένο σώμα του το διαπέρασαν με ένα ξύλο που φλεγόταν και έτσι παρέδωσε την αγία του ψυχή.

Όσιος Θεοδόσιος ο κοινοβιάρχης

Ο Άγιος Θεοδόσιος εκ Καππαδοκίας, έγινε νωρίς μοναχός και αργότερα ασκητής κοντά σε μεγάλους ασκητές όπως ο Συμεών ο Στυλίτης. Αργότερα ο Θεοδόσιος αποσύρθηκε σε ένα απομακρυσμένο ησυχαστήριο αλλά η φήμη του διαδώθηκε και όλη την αυτοκρατορία και μαζεύονταν πάρα πολλοί για να ασκητεύσουν και να τον μιμηθούν. Το μικρό ησυχαστήριο έγινε μεγάλο όπου εφαρμόζονταν όλα τα πρότυπα του ασκητικού βίου.

Όσιος Θεόφιλος ο Αγιορείτης

Ο Όσιος Θεόφιλος γεννήθηκε στη Ζίχνη της Μακεδονίας περί το 1460 μ.Χ. Στην πατρίδα του έμαθε τα πρώτα γράμματα και επιδόθηκε στην καλλιγραφία και έγινε άριστος καλλιγράφος. Ο άγιος Θεόφιλος θεωρείται ένας από τους διασημότερους αντιγραφείς χειρογράφων του Αγίου Όρους του 16ου μ.Χ. αιώνα. Το έργο αυτό συνέχισε ως το τέλος του βίου του.

Άγιος Θεοχάρης ο Νεαπολίτης, από τη Μικρά Ασία

Ο Άγιος Θεοχάρης ορφανός από μικρό παιδί βρέθηκε σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης χριστιανών. Ο δικαστής τον πρόσεξε και τον πήρε σπίτι του να προσέχει τα ζώα του. Μετά από καιρό τον εκτίμησε και του πρότεινε να τον κάνει γαμπρό του αλλά ο Θεοχάρης αρνηθηκε γιατί ο δικαστής ήθελε πρώτα να γίνει Μωαμεθανός. Ο δικαστής τον απείλησε με βασανισμό αλλά και πάλι ο Θεοχάρης αρνήθηκε.

Όσιος Θεωνάς Αρχιεπίσκοπος Θεσσαλονίκης

Ο Άγιος Θεωνάς ήταν μαθητής του Αγίου Ιακώβου του Νεομάρτυρα. Λένε ότι ο Άγιος Θεωνάς ήταν από τη Μυτιλήνη άλλοι λένε ότι τον ονόμασαν έτσι γιατί έμεινε πολύ χρόνο στο Πλωμάρι. Δεν ξέρουμε πολλά για τη ζωή του πριν από την μετάβασή του στο Άγιο Όρος. Ασκήτεψε στην αρχή στη Μονή Παντοκράτορος, σαν πρεσβύτερος.

Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων

Ο Άγιος Ιακώβ, Απόστολος και δημιουργός της πρώτης εκκλησίας στα Ιεροσόλυμα, λέγεται ότι ήταν ετεροθαλής αδελφός του Χριστού , για αυτό και ονομάστηκε αδελφόθεος. Αυτό όμως αμφισβητείται γιατί δεν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις. Πάντως σε αυτόν οφείλουμε την πρώτη Θεία λειτουργία της εκκλησίας μας.

Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος και Ιερομάρτυρας

Ο Άγιος Ιγνάτιος έμεινε μέχρι τέλους πιστός στη διδασκαλία του Χριστού, και «ὁ μένων ἐν τῇ διδαχῇ τοῦ Χριστοῦ, οὗτος καὶ τὸν πατέρα καὶ τὸν υἷον ἔχει». Εκείνος δηλαδή, που μένει στη διδαχή του Χριστού, αυτός και τον Πατέρα και τον Υιό έχει, διότι αυτός έγινε ναός του Θεού και επομένως φέρει μέσα του το Θεό. Γι' αυτό και ο Ιγνάτιος επονομάσθηκε Θεοφόρος.

Άγιος Ιερόθεος Επίσκοπος Αθηνών

Ο Άγιος Ιερόθεος ήταν πλατωνικός φιλόσοφος και ζούσε στην Αθήνα όταν ήρθε ο Απόστολος Παύλος να μιλήσει στους Αθηναίους για την Χριστιανική πίστη. Ήταν ένας από τα εννιά μέλη της γερουσίας του Αρείου Πάγου και πολυ μορφωμένος και ευυπόληπτος πολίτης Αθηνών.

Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας

Ο Άγιος Ιλαρίων Ο Μέγας, γεννήθηκε από γονείς ειδωλολάτρες στη Θαβαθά, μία κωμόπολη έξω από τη Γάζα. Οι γονείς του τον έστειλαν στην Αλεξάνδρια για να σπουδάσει και εκείνος έγινε χριστιανός και μοναχός κόντα στον Άγιο Αντώνιο και έμεινε εκεί. ΜΕτά τον θάνατο των γονιών του μοίρασε την πατρική περιουσία και ξαναπήγε στην αλεξάνδρεια στην έρημο.

Άγιος Ισίδωρος που μαρτύρησε στη Χίο

Ο Άγιος Ισίδωρος υπηρετούσε σαν ναύτης στο βασιλικό στόλο, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου, και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια. Σε κάποια χρονική στιγμή που ο στόλος ήταν αγκυροβολημένος στη Χίο, έγινε καταγγελία από τον κεντυρίων Ιούλιο στο Ναύαρχο Νουμέριο ότι ο Ισίδωρος είναι χριστιανός. Ο Νουμέριος τον κάλεσε και ο Ισίδωρος του είπε ότι είναι Χριστιανός.

Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός

Ο Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός γεννήθηκε στη Δαμασκό στο τέλος του 7ου μ. χ αιώνα. Διωρίστηκε πρωτοσύμβουλος του Χαλίφη αλλά στν διωγμό που εξαπέλησε ο χαλίφης Ομάρ πήγε με τον θετό αδελφό του Κοσμά στην Ιερουσαλήμ. Ο Άγιος Ιωάννης πήγε μοναχός στο μοναστήρι του άγιου Σάββα. Χάρη στην ευγλωττία του ονομάσθηκε και «Χρυσορρόας», ενώ για το πλούσιο μουσικό του έργο ονομάστηκε «Μαΐστωρ της μουσικής».

Άγιος Ιωάννη Πρόδρομος και Βαπτιστής

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και Βαπτιστής τιμάται από την εκκλησία μας όλο το χρόνο. 7 Ιανουαρίου, η Σύναξις Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου, η αρχαιότερη εορτή 24 Φεβρουαρίου (1η & 2η εύρεση της Τίμιας Κεφαλής του) 25 Μαϊου, 3η εύρεση της Τίμιας Κεφαλής του 24 Ιουνίου, Γενέθλιον του Τιμίου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου), ορίσθηκε μετά τον καθορισμό των Χριστουγέννων (4ος αιώνας

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος

Όταν έφτασε ώρα που ο άγιος Ιωάννης ο Ρώσος επρόκειτο να εγκαταλείψει αυτό το κόσμο ξαπλωμένοςστον αχυρώνα του στάβλου, ζήτησε να κοινωνήσει τα Άχραντα Μυστήρια. Οι Τούρκοι το απαγόρευαν. Ο ιερέας Θεόδωρος Παπαδόπουλος έφερε τη θεία Κοινωνία μυστικά μέσα σε ένα μήλο. Με ιερή συγκίνηση ο όσιος Ιωάννης κοινώνησε για τελευταία φορά. Ήταν 27 Μαΐου του έτους 1730.

Άγιος Κορνήλιος ο Εκατόνταρχος

Ο Άγιο Κορνήλιο ήταν θεοσεβούμενος Ρωμαίος Εκατόνταρχος. Ο Κορνήλιος μεταστράφηκε στο Χριστιανισμό και δίδαξε την διδασκαλία του Χριστού στην Φοινίκη, την Κύπρο, την Αντιόχεια και την Έφεσο. Εξελέγη Επίσκοπος Σκήψης της Μυσίας.

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός,που οι άνθρωποι ονόμασαν και Πατροκοσμάς, ήταν Ελληνορθόδοξος μοναχός. Το κατά κόσμον όνομά του ήταν Κώνστας, ενώ το επώνυμό του παραμένει άγνωστο. Το 1961 ανακηρύχθηκε άγιος της Ορθόδοξης Εκκλησίας και εορτάζεται στις 24 Αυγούστου.

Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη

Ο άγιος Κυπριανός ο επονωμαζόμενος μάγος, κατέκαυσε τα μαγικά του βιβλία όταν κανένα από τα μαγικά του δεν "έπιασε" εναντίων της Ιούστας. Μπροστά στον επίσκοπο Ανθιμο μετενόησε και ζήτησε να γίνει ιερέας. Η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη αγίου Κυπριανού και Ιουστίνας μαζί στις 2 Οκτωβρίου

Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής

Ο όσιος Κυριακός ο αναχωρητής από ιερατική οικογένεια επέλεξε τον ασκητικό βίο και όλοι τον ενθυμούνται για την γαλήνη και την πραότητα που είχε και την μετέδινε και σε όσους είχαν την τύχη να τον επισκεπτούν. Πέθανε σε ηλικία 107 ετών εν ειρήνη.

Άγιοι Κήρυκος και Ιουλίττα η μητέρα του

Ο Άγιος Κύρικος ένα τρίχρονο παιδάκι από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας βρήκε φριχτό θάνατο από τον ηγεμόνα της Ταρσού λόγω της Χριστιανικής πίστης της μητέρας του Ιουλίτας και για να την εκβιάσει να θυσιάσει στα είδωλα για να σώσει το μικρό της γιό και την ίδια από τον θάνατο. Το μικρό παιδί κλώτσησε τον ηγεμόνα Αλέξανδρο στη κοιλιά και αυτός τον καταγρέμνησε από τις σκάλες.

Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι

Ο Μέγας Κωσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη ονομάστηκαν από την εκκλησία Ισαπόστολοι και γιορτάζουμε μαζί την μνήμη τους στις 21 του Μάη. Πολλά οφείλει σήμερα ο χριστιανικός κόσμος στη βασιλική τούτη δυάδα, την οποία η Εκκλησία μας κατέταξε στον χορό των Αγίων, απονέμοντάς τους επάξια και τον τίτλο των ισαποστόλων.

Άγιος Λαυρέντιος

Ο Άγιος Λαυρέντιος, που το όνομά του στα λατινικά σημαίνει στεφανωμένος διδάκτηκε την Χριστιανική Θρησκεία από έναν έλληνα διάκονο λεγόμενο Ξύστο. Ο μετέπειτα Πάπας, Ξύστος εμπιστεύτηκε τους θησαυρούς της εκκλησίας στον Λαυρέντιο. Οι ρωμαίοι δεν μπόρεσαν να τον πάρουν και επέβαλλαν στον Άγιο Λαυρέντιο ματηρικό θάνατο. Τον έψησαν ζωντανό πάνω σε μία σιδερένια σκάρα.

Άγιος Λεόντιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Ο Άγιος Λεόντιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, καταγόταν από την Τιβεριούπολη της Φρυγίας και γεννήθηκε από γονείς πλούσιους το β' ήμισυ του 12ου αιώνα μ.Χ. Όταν πέθανε ο πατέρας του προσήλθε στη μονή του Πτελιδίου, όπου έγινε μοναχός.

Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής

Ο Λουκάς ήταν Χριστιανός του 1ου αιώνα μ.Χ. και συγγραφέας του ομωνὐμου Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων, βιβλία τα οποία περιλαμβάνονται στην Αγία Γραφή. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς ήταν ιατρός και ζωγράφος, πιθανότατα ελληνικής καταγωγής. Έγινε χριστιανός προερχόμενος από τους ειδωλολάτρες. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Παύλου και τον συνόδεψε σε πολλές από τις περιοδείες του.

Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αντιοχείας

Ο Άγιος Λουκιανός επί Μαξιμίνου συνελήφθη και τον έστειλαν στη Νικομήδεια. Ο θάνατός του έγινε στις 7 Ιανουαρίου του 312 μ.χ . Ο τρόπος του θανάτου, ακόμα και σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί.

Άγιος Μόδεστος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων

Ο Άγιος Μόδεστος πέθανε ειρηνικά ζώντας μια ασκητική ζωή. Αγαπούσε τα ζώα και άγρια και οικόσιτα και στην γιορτή του γίνονται λειτουργίες και αγιασμοί και για τα ζώα και για τους αγρούς και φτιάχνουν κόλλυβα που τα δίνουν να τα φάνε τα ζώα.

Άγιος Μάμας

Ο Άγιος Μάμας γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας το 260 μ.Χ. από γονείς Χριστιανούς , οι ίδιοι συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν. Ο Άγιος γεννήθηκε στη φυλακή αλλά και οι γονείς του, ο Θεόδοτος και η Ρουφίνα, πέθαναν εκεί. Ανέλαβε να τον μεγαλώσει κάποια γυναίκα που ονομαζόταν Αμμία Ματρώνα. Αυτή ήταν όμως Χριστιανή και σε αυτήν οφείλεται το όνομα του Αγίου.

Άγιος Μάξιμος ο Γραικός

Ο Άγιος Μάχιμος, κατά κόσμον Μιχαήλ Τριβώνης, από τον Μωριά σπούδασε κοντά σε Έλληνες δασκάλους , επιφανείς του καιρού τους σε Πάδοβα, Φλωρεντία και Μιλάνο. Μετά πήγε στο Άγιο Όρος και πήρε το όνομα Μάχιμος. Η Εκκλησία μας τον κατέταξε στους αγίους το 1988 μ.χ.

Άγιος Μάρκος ο Απόστολος και Ευαγγελιστής

Ο Απόστολος Μάρκος έγραψε το δεύτερο Ευαγγέλιο στην Καινή Διαθήκη γύρω στα 65 μ.Χ. Είναι το πιό σύντομο από τα τρία άλλα κι είναι γνωστό σαν το Ευαγγέλιο των θαυμάτων του Ιησού. Μέσα σ' αυτό ο ευαγγελιστής έχει περιλάβει αρκετά από τα γεγονότα της ζωής του Κυρίου μας. Ολίγα από τη διδασκαλία Του, τα θαύματα Του, τα Πάθη και την Ανάσταση Του.

Άγιος Μελέτιος Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας

Ο Άγιος Μελέτιος, αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας γεννήθηκε στην Μελιτηνή της Μικρής Αρμενίας. Το 357 μ. χ εκλέγεται επίσκοπος Σεβαστείας αλλά πααιτείται. Πηγαίνει στη Συρία. Επανέρχεται στην αντιόχεια αλλά εξορίζεται και πάλι. Η εξορία του τελείωσε ορίστικά επί Ιουλιανού του Παραβάτη.

Άγιος Μερκούριος ο Μεγαλομάρτυρας

Ο Άγιος Μερκούριος ένα γενναίος άντρας από Σκυθία και υπερετών στον ρωμαικό στρατό επί αυτοκράτορος Δεκίου σκότωσε σε μια μάχη τον στρατηγό των αντιπάλων και τιμήθηκε με το αξίωμα του αρχιστρατήγου. Όταν όμως ζητήθηκε να θυσιάσει στους θέους του τότε γνωστού κόσμου, δηλαδή στα είδωλα, αρνήθηκε. Οι Ρωμαίοι ήταν πολύ σκληροί με τους χριστιανούς και δεν υπολόγιζαν ανδρεία και αξιώματα.

Άγιος Μηνάς «ὁ ἐν τῷ Κοτυαείῳ» ο Μεγαλομάρτυρας

Ο Άγιος Μηνάς ήταν στρατιώτης στην Αίγυπτο και αργότερα έγινε μοναχός στην Φρυγία. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε φρικτά λόγω της χριστιανικής πίστης του, και τελικά βρήκε μαρτυρικό θάνατο επί Διοκλητιανού. Τα ιερά οστά του μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο και θάφτηκαν «εκεί που κάνουν στάση οι καμήλες». Ο Άγιος Κωσταντίνος έκτισε μεγάλο ναό προς τιμή του.

Άγιος Μύρων

Ο Άγιος Μύρων καταγόταν από την περιοχή της Κορίνθου, από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια. Σε μικρή ηλικία έγινε ιερέας. Εκεί, στρατιωτικός διοικητής των Ρωμαίων ήταν ένας φανατικός εχθρός των Χριστιανών, ο Αντίπατρος.Τα Χριστούγεννα πήγε στο ναό κατά την διάρκεια της λειτουργείας για να συλλάβει τον Άγιο Μύρωνα που ετελούσε εκείνη τη στιγμή την λειτουργία.

Άγιος Νεκτάριος Αιγίνης

Ο Άγιος Νεκτάριος είναι, από τους κατοίκους του νησιού της Αίγινας, εν ζωή Άγιος.Μετά την κοίμησή του και ενώ μεταφερόταν στην τελευταία του κατοικία οι άνθρωποι που τον μετέφεραν έλεγαν ότι δεν είχε βάρος, ενώ το μέτωπό του ανάβλυζε μύρο. Το μεγαλύτερο μυστήριο είναι ότι το λείψανο του Αγίου παρά τις 3 ταφές και εκταφές παρέμεινε αναλλοίωτο για περισσότερο από 30 χρόνια.

Άγιος Νεόφυτος ο Μάρτυρας

Ο Άγιος Νεόφυτοςαπό μικρό παιδί έκανε θαύματα με την ταπεινότητά του. Μία μέρα η μητέρα του είδε ένα περιστέρι νά στέκεται πάνω από τό προσκέφαλο τού παιδιού της. Φοβήθηκε! Και τρομοκρατήθηκε ακόμα πιο πολύ όταν άκουσε τό περιστέρι νά της μιλά μέ ανθρώπινη φωνή καί νά της λέει προστάτευε τό μικρό Νεόφυτο. Η μητέρα έπεσε λιπόθυμη καί ξεψύχησε. Ειδοποίησαν τό σύζυγό της και ήρθε και πολύς κόσμος.

Άγιος Νέστωρ

Ο Άγιος Νέστωρ ήταν ο νέος που νίκησε τον βάρβαρο Λυαίο επί Διοκλητιανού αυτοκράτορος. Επειδή ο Νέστωρ φώναξε πριν νικήσει, Θεέ του Δημητρίου βοήθα με και κατόπίν νίκησε τον γίγαντα Λυαίο ο αυτοκράτορας τον σκότωσε με λόγχη, μαζί και τον Άγιο Δημήτριο. Η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του στις 27 Οκτωβρίου κάθε χρόνο.

Άγιος Νικήτας ο Γότθος ο μεγαλομάρτυρας

Δεν ξέρουμε πολλά για τον Άγιο Νικήτα.Ήταν γότθος και μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού. Η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του στις 15 του Οκτώβρη. Ο βασανισμός του προκειμένου να αρνηθεί την πίστη του ήταν φριχτός. Το δε μίσος των βαρβάρων ήταν τόσο μεγάλο, που δεν τους έφταναν τα βασανιστήρια αλλά τον έριξαν και στη φωτιά όπου βρήκε τραγικό θάνατο.

Άγιος Νικηφόρος

Ο Άγιος Νικηφόρος στην προσπάθειά του να μάθει γιατί τον μισεί τόσο ένας ιερέας ονόματι Σαπρίκιος, αποκεφαλίζεται αντί για αυτόν. Έζησε στα χρόνια του Βαλεριανού και οι διωγμοί των Χριστιανών ήταν καθημερινό φαινόμενο. Ο Νικηφόρος είχε κατηγορηθεί και συκοφαντηθεί άδικα και ο ιερέας αρνιόταν και να του πει και να τον συγχωρήσει.

Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός

Ο πατήρ Νικηφόρος έζησε όλη του τη ζωή με την νόσο του Χάνσεν. Ορφανός από πολύ μικρός αναγκάστηκε, για να μην τον στείλουν στην Σπιναλόγκα, να πάει με καράβι στην Αλεξάνδρεια να δουλέψει κουρέας. Εκεί συνάντησε τον πατέρα Άνθιμο Βαγιανό που μεσολάβησε να πάει στη Χίο που είχε τότε ένα λεπροκομείο.

Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης ο σοφός διδάσκαλος της εκκλησίας

Ο Άγιος Νικόδημος , κατά κόσμον Νικόλαος Καλλιβούρσης, υπήρξε μοοναχός στο Άγιο όρος με πολλά συγγράματα που αποτελούν κεφάλαιο για την εκκλησία μας. Οι πατέρες της μονής του Άγιου Διονυσίου τον διόρισαν αναγνστη και γραμματέα. Ήταν ένα φιλομαθής άνθρωπος με ωραίο λόγο και καλύτερη ψυχή. Ενταφιάστηκε στη μονή Σκουρταίων όπου και εμόνασε.

Άγιος Νικόλαος

Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 270 μχ στη Λυκία και συγκεκριμένα στα Πάταλα. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς χριστιανοί αλλά και πλούσιοι. Μόρφωσαν τον μικρό Νικόλαο με μεγάλη επιμέλεια. Δυστυχώς έμεινε ορφανός σε μικρή ηλικία και εκαλέστει να διαχειριστεί μια μεγάλη περιουσία.

Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς

Ο Άγιος Νικόλαος ο Πλανάς καταγόταν από τη Νάξο. Γεννήθηκε το περασμένο αιώνα μόλις το 1851 και πέθανε το 1932. Τον επωνόμασαν "απλό" για την απλότητα των πράξεων και λόγων του. Πάντα βοηθούσε όλους όσους είχαν ανάγκη κυρίως τα ορφανά. Αν και ενυμφεύθη, η πρεσβυτέρα του έφυγε νωρίς και μεγάλωσε το παιδί του μόνος.

Όσιος Ονούφριος ο Αιγύπτιος

Ο Άγιος Ονούφριος ο εκ Αιγύπτου ήταν ίσως η μεγαλύτερη ασκητική μορφή των Αιγυπτιακών ερήμων. Καταγόταν από την Περσία και ολοκληρωτικά αφοσιώθηκε στον Θεό από εφηβική ακόμα ηλικία. Είναι ξακουστή η ασκητική του ζωή , η νηστεία του και η προσευχή του. Ακόμα και ο Αββάς Πανφούτιος πήγε να τον επισκεφτεί. Εκείνη όμως τη μέρα ο Άγιος άφηνε την τελευταία του πνόη. Τον έψαξε κάτω από ένα φοίνικα.

Γέροντας Παΐσιος ο Αγειορίτης

Ο Γεροντας Παισιος από μικρός ήθελε να μονάσει. Ο βίος του, οι καλοσύνες του και τα θαύματά του , ακόμα και μετά την κοίμησή του τον κατατάσσουν στην στρατιά των αγίων. Ένας σύγχρονος Άγιος ανάμεσά μας. Στις 13 Ιανουαρίου 2015 συνήλθε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινούπόλεως και αποφάσισε την κατάταξη του μοναχού Παϊσίου του Αγιορείτου στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός

Ο Άγιος Παντελεήμων, ο ιατρός, γεννήθηκε στη Νικομήδεια από εύπορους γονείς που ο πατέρας του είχε καλές σχέσεις με το παλάτι. Μετά τις σπουδές του μάλιστα θα τον καλούσαν να αναλάβει την υγεία του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Τελικά όμως ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και βαπτίστηκε από τον Ερμόλαο. Έπεισε και τον πατέρα του να γίνει χριστιανός.

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου

Ὁ Όσιος Παρθένιος γεννήθηκε στὰ χρόνια τοῦ Μ. Κωνσταντίνου. Ήταν γιός διακόνου και μετά έγινε μοναχὸς, χειροτονήθηκε δε και ἐπίσκοπος Λαμψάκου καὶ ἔλαβε μέρος στὴν Α’ Οἰκουμενικὴ Σὺνοδο τῆς Νικαίας. Είχε το αγαθό της θαυματουργίας και σε αυτόν πήγαιναν ιδιαίτερα οι πάσχοντες από την νόσο του καρκίνου. Ο Όσιος Παρθένιος εκοιμήθηκε εν ειρήνη.

Άγιος Πατρίκιος

Ο Άγιος Πατρίκιος γεννήθηκε στη Σκωτία και η οικογένειά του ήταν βρεττανορωμαική. Σε ηλικία 16 ετών πιάστηκε αιχμάλωτος και μεταφέρθηκε στην Ιρλανδία. Είδε δύο οράματα που του άλλαξαν τη ζωή. Οι Ιρλανδοί τιμούν την μνήμη του Αγίου Πατρικίου κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου με χορούς και πανήγυρεις.

Όσιος Παχώμιος ο Μέγας

Ο Άγιος Παχώμιος γεννήθηκε το 292 μ.Χ στην Κάτω Θηβαΐδα της Αίγυπτου. Οι γονείς του ήταν ειδωλολάτρες και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Κωνσταντίνου του Μεγάλου (306 - 337 μ.Χ.). Κατετάγη σε ηλικία 20 ετών στο στρατό και γνωρίσθηκε με Χριστιανούς στρατιώτες και διδάχθηκε από αυτούς τα της Χριστιανικής πίστεως.

Άγιος Πολύδωρος ο Νεομάρτυρας από τη Λευκωσία

Ο Άγιος και νεομάρτυρας Πολύδωρος, κατάγεται από την Κύπρο. Οι γονείς του ήταν ο Λουκάς και η Λουρδανού. Έμαθε γράμματα και ταξίδεψε στην Αίγυπτο και σ' άλλες χώρες, σαν πραματευτή. Όταν το 1793 μ.Χ. βρισκόταν στην Αίγυπτο, προσλήφθηκε γραμματέας από έναν Ζακυνθηνό.

Άγιος Πολύκαρπος Επίσκοπος Σμύρνης

Ο Άγιος Πολύκαρπος δόθηκε σε πλούσια γυναίκα, νήπιο ακόμα γιατί οι γονείς του πέθαναν στη φυλακή για την χριστιανική τους πίστη. Η γυναίκα του έδωσε το όνομα του πατέρα του Παγκράτιο. Μεγαλώνοντας τον έκανε επιστατη στην τεράστια περιουσία της και στο σπίτι της. Κάποια χρονιά που η σοδειά δεν ήταν καλή ο Πολύκαρπος άνοιξε τις αποθήκες της θετής του μητέρας και μοίρασε τον καρπό τους πεινώντες.

Όσιος Γέρων Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

Ο Γέροντας Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης γεννήθηκε 7 Φεβρουαρίου 1906 και πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου 1991. Ήταν μοναχός που έζησε μαζί μας τον 20ο αιώνα (1906-1991) και έγινε γνωστός για τον ζωή του αλλά και το έργο του από μικρή ηλικία. Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανακηρύχθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 27 Νοεμβρίου 2013.

Άγιος Προκόπιος ο Μεγαλομάρτυς

Ο Άγιος Προκόπιος από την Ιερουσαλήμ, που μεγάλωσε στα χρόνια του Διοκλητιανού είχε ένα πατέρα που πίστευε στον Χριστό ή δε μητέρα του πίστευε στα είδωλα. Ο πατέρας πεθαίνει και ο Προκόπης μέσω της μητέρας του γίνεται στρατιωτικός με εντολή από τον αυττοκράτορα να κυνηγήσει τους Χριστιανούς. Αλλά άλλο το θέλημα του θεού ήταν.

Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος

Ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος ήταν Καππαδόκης μοναχός, ιερέας και ασκητής ο οποίος έζησε στην Παλαιστίνη. Ο άγιος Σάββας διέθετε κύρος, πνευματική ακτινοβολία, ασκητικά κατορθώματα, ήταν άνθρωπος εμπιστοσύνης, ο αυτοκράτορας με τη σύζυγό του επιζητούσαν την ευλογία.

Άγιος Σεβαστιανός

Ο Άγιος Σεβαστιανός μαρτύρησε επί αυτοκράτορος Διοκλητιανού δύο φορές. Την μία παρευρισκόμενος σε δίκη άλλων Χριστιανών ομολόγησε προς έκπληξη όλων ότι και εκείνος ήταν Χριστιανός, προκειμένου να μην τους σκοτώσει ο αυτοκράτορας και για να τους εμψυχώσει προ του μαρτυρίου. Ο Διοκλητιανός διέταξε να τον τοξεύσουν δεμένο σε δέντρο όπως και έγινε.

Άγιοι Σέργιος και Βάκχος

Οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος, ρωμαίοι στρατιώτες διακριθέντες σε πολλές μάχες και τιμηθέντες με επαίνους και ρωμαικά αξιώματα, ήταν Χριστιανοί. Όταν το έμαθαν ο αυτοκράτορας αλλά και οι συμπολεμιστές τους, δεν το πίστευαν. Σκέφτηκαν να κάνουν ένα κόλπο για να τους ξεσκεπάσουν. Τους κάλεσαν να θυσιάσουν όλοι μαζί στα είδωλα και εκίνοι αρνήθηκαν.

Άγιος Σπυρίδων ο Θαυματουργός, επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου

Ο Άγιος Σπυρίδων γεννήθηκε περίπου το 270 μ.χ στο τώρα κατεχόμενο χωριό Άσσια της Κύπρου. Τα νεανικά του χρόνια τα πέρασε σαν απλός βοσκός. Παντρεύτηκε και απόκτησε μια κόρη, την Ειρήνη. Έμεινε χήρος και μετά από αυτό ασπάσθηκε το μοναχικό βίο, μελέτησε πολύ, απόκτησε μεγάλη σοφία και χάρη στις θρησκευτικές του αρετές έγινε Επίσκοπος της Τριμυθούντας και υπήρξε πολέμιος του Αρειανισμού.

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Ο Άγιος Σταμάτης από το Βόλο είναι ένας νεομάρτυρας Άγιος που θανατώθηκε και κατηγορήθηκε άδικα από τον Βεζύρη της μεγάλης Πύλης. Πήγε στη Κωσταντινούπολη μαζί με άλλους συγχωριανούς του για να καταγγείλει μια αδικία φορολογικής μορφής που γινόταν εναντίων των συμπατριωτών του και βρέθηκε να κατηγορείται ότι ήταν τούρκος και μουσουλμάνος και τώρα είχε αλλαξοπιστήσει.

Όσιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας

Ο Άγιος Στυλιανός, ο προστάτης των μικρών παιδιών και νηπίων έζησε ζωή ασκητή και πέθανε πλήρης ημερών εν ειρήνη. Ακόμα και σήμερα τάζουμε τα νήπια ή τα νεογέννητα που κινδυνεύουν να πεθάνουν, στον Άγιο, για να τους σώσουμε τη ζωή.

Δίκαιος Συμεών Ο Θεοδόχος και η Άννα η προφήτιδα

Ο άγιος Συμεών ονομάζεται Θεοδόχος, επειδή συνάντησε στον Ναό τον Χριστό και Τον πήρε στην αγκαλιά του. Το όνομα Συμεών είναι εβραϊκή λέξη και σημαίνει φιλάνθρωπος.Ζούσε στην Ιερουσαλήμ. Το όνομα Άννα προέρχεται από το εβραϊκό Χάννα και σημαίνει ευμένεια, χάρις.

Άγιος Σώζων

Ο άγιος Σώζων ήταν βοσκός και όταν ήταν εθνικός λεγόταν Ταράσιος. Κάποτε πήγε στη Κιλικία και έσπασε το χέρι ενός χρυσού αγάλματος, το πούλησε και μοίρασε τα χρήματα στους φτωχούς. Μετά ομολόγησε στον έπαρχο την πράξη του και ρίχτηκε στη φωτιά για τιμωρία. Έτσι μαρτύρησε ο πράος βοσκός.

Άγιος Σωφρόνιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Ο Άγιος Σωφρόνιος γεννήθηκε στην Δαμασκό της Συρίας περί το έτος 580 μ.Χ. Τους γονείς τους έλεγαν Πλινθά και Μυρτώ. Λόγω της καταγωγής του αποκαλείται και Δαμασκηνός. Το έτος 637 μ.Χ. όμως αναγκάζεται να παραδώσει την πόλη των Ιεροσολύμων στον χαλίφη Ομάρ. Ο Άγιος Σωφρόνιος κοιμήθηκε με ειρήνη το επόμενο έτος, 638 μ.Χ. Το συγγραφικό του έργο είναι σαφώς και καθαρά ποιητικό.

Άγιος Ταράσιος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης

Ο Άγιος Ταράσιος γεννήθηκε και σπούδασε στην Κωνσταντινούπολη από γονείς ευγενείς, τον Γεώργιο, κριτή και πατρίκιο και την Ευκρατία και ήταν θείος του Αγίου Φωτίου. Οι εκκλησιαστικές περιστάσεις την εποχή εκείνη ήταν αρκετά σοβαρές. Υπήρχε ακόμα ο πόλεμος των εικονομάχων, η δε θέση των Ορθοδόξων έγινε ακόμη πιο δύσκολη διά του θανάτου του Πατριάρχου Παύλου Δ' του Κυπρίου.

Άγιος Τηλέμαχος

Ο Άγιος Τηλέμαχος ήταν η αιτία που σταμάτησαν οι μονομαχίες στο Κολοσσαίο της Ρώμης αλλά και σε όλη την αυτοκρατορία μετά τον θάνατό του μέσα στην αρένα όπου μπήκε ανάμεσα στους μονομάχους φωνάζοντας να σταματήσουν να σκοτώνονται μεταξύ του. Βρήκε δε τον θάνατο από το ξίφος μονομάχων. ΜΕτά τρείς μέρες με αυτοκρατορικό διάταγμα καταργήθηκαν οι μονομαχίες.

Άγιος Τιμόθεος ο Απόστολος

Ο Άγιος Τιμόθεος ήταν ένας από τους αγαπημένους μαθητές του Αποστόλου ΠΑύλου και ο πιό στενός συνεργάτης του. Γεννημένος από Έλληνα πατέρα και Ιουδαία μητέρα έμεινε νωρίς ορφανός από πατέρα και μεγάλωσε από τη γιαγιά του σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα και τηρώντας τον χριστιανική πίστη. Πέθανε από άγριος ξύλο από τον ειδωλολατρικό όχλο σε μια γιορτή στην Έφεσο προς τιμής της Αρτέμιδος.

Άγιος Τριαντάφυλλος από τη Ζαγορά

Ο Άγιος Τριαντάφυλλος, ο νεομάρτυρας, επειδή δεν ήθελε να γίνει μουσουλμάνος μετά από ένα καυγά στην Κωσταντινούπολη με άλλους Τούρκους τον θανάτωσαν στον Ιππόδρομο της πόλης σε ηλικία 18 ετών. Τις 8 Αυγούστου γιορτάζεται η μνήμη του στη Ζαγορά και στο Βόλο.

Άγιος Τρύφων ο Μάρτυρας

O Άγιος Τρύφων καταγόταν από τη Λάμψακο της Φρυγίας και έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Γορδιανού (238-244), Φιλίππου (244-249) και Δεκίου (249-251). Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στη παιδική του ηλικία, έβοσκε χήνες για να ζήσει.

Άγιος Υάκινθος ο κουβικουλάριος

Ο Άγιος Υάκινθος υπηρετούσε τον αυτοκράτορα Τραιανό σαν θαλαμηπόλος(κουβικουλάριος). Ήταν όμως και Χριστιανός. Όταν το έμαθε ο αυτοκράτορας τον καταδίκασε να τρώει φαγητό μόνο από τα σφάγια των θυσιών στα είδωλα και ο Υάκινθος αρνήθηκε και πέθανε από πείνα σε 40 μέρες.

Άγιος Φιλάρετος ο Ελεήμων

Ο Άγιος Φιλάρετος είναι υπόδειγμα του ελεήμονος ανθρώπου. Παντρεύτηκε την Θεοσεβώ και απέκτησε τρία παιδιά, τον Ιωάννη, την Υπατία και την Ευανθία. Κάποτε έχασε όλα τα κτήματά του και το μόνο που του έμεινε ήταν κυψέλες με μέλισσες. Επειδή όμως δεν είχε τι άλλο να δώσει στους ζητώντες τρυγούσε τόσο πολύ τις κυψέλες που τις έχασε και αυτές και απόμεινε φτωχός και ο ίδιος.

Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος

Ο Απόστολος Φίλιππος ήταν ένας από τους μαθητές του Ιησού, και συγκαταλέγεται στους δώδεκα αποστόλους. Καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μικρά Ασία, μαζί με τον Βαρθολομαίο και την αδελφή του Μαριάμνη.

Άγιος Φιλούμενος ο Νεοιερομάρτυρας

Ο Άγιος Φιλούμενος μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Ελπίδιο είναι σύγχρονοι άγιοι που έζησαν τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους στον Άγιο τόπο, τα Ιεροσόλυμα. Εκεί μαρτύρησε από φανατικούς Σιωνιστές ο Άγιος Φιλούμενος στις 16 Νοεμβρίου του 1979 μ.χ. Μετά 5 χρόνια το λείψανό του εντός τάφου παρέμεινε αναλλοίωτο και ευωδιαστό.

Άγιοι Φλώρος και Λαύρος

Ο Άγιος Φλώρος και ο Άγιος Λαύρος ήταν δίδυμα αδέλφια και Χριστιανοί. Έκαναν το επάγγελμα του λιθοξόου και είχαν διδαχτεί αυτό από τον Άγιο Πρόκλο και Μάξιμο. Μαζί κατηχήθηκαν και στον Χριστιανισμό. Όταν οι δυό διδάσκαλοί του σκοτώθηκαν με μαρτυρικό θάνατο πήγαν στην Ιλλυρία και συνέχισαν να δουλεύουν.

Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός

Ο Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας και θαυματουργός ήταν επίσκοπος Σινώπης όταν συνελήφθει καταγγελόμενος από φανατικούς ειδωλολάτρες. Ο έπαρχος Αφρικανός τον καταδίκασε και πέθανε με βασανιστήρια επί Τραιανού. Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του στις 22 Σεπτεβρίου κάθε χρόνο.

Άγιος Φώτιος ο Μέγας Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

Ο Άγιος Φώτιος Πατριάρχης Κωσταντινουπόλεως έζησε σε μια πολύ ταραγμένη εποχή του Βυζαντίου όπου οι διαμάχες και οι δολοπλοκίες περί θρόνου και διαδοχής σε αυτόν και περί λατρείας ή όχι των εικόνων ήταν σφοδρές και ανελέητες.

Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυρας

Ο άγιος Χαράλαμπος ο ιερομάρτυρας έζησε 113 χρόνια για να πεθάνει πριν ο δήμιος τον αποκεφαλίσει. Η Γαλήνη, η θυγατέρα του αυτοκράτορα βλέποντας τα θαύματα που γινόντουσαν πριν ο Άγιος πεθάνει, πίστεψε και ενταφίασε με τιμές το άγιο σώμα του.

Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής

Ο Άγιος Χαρίτων που η εκκλησία μας ονομάζει και Όσιο και Ομολογητή έζησε πολύ καιρό στην έρημο μετά τα βασανιστήρια που υπέστει στον μεγάλο διωγμό του Αυριλιανού. Στη περιοχή Σοουκά χτίζει μεγάλη Λαύρα και εκεί αναπαύεται εν ειρήνη.

Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας.

Ο Άγιος Χριστόφορος ήταν βάρβαρος και πολύ άσχημος και πολλές φορές στην αγιογραφία της εκκλησία μας τον βρίσκουμε με την μορφή σκύλου. Μια μέρα παρουσιάσθηκε ένα μικρό παιδί, το οποίο τον παρακάλεσε να τον περάσει στην απέναντι όχθη.

Άγιοι Πέτρος και Παύλος Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι

ΟΙ Απόστολοι Πέτρος και Παύλος είναι οι δύο μεγαλύτεροι απόστολοι της Χριστιανικής εκκλησίας. Ο Απόστολος Παύλος, συγγραφέας των μισών περίπου από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης,ονομάστηκε ισαπόστολος και άγιος, και ήταν μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του Χριστιανισμού.

Αρχάγγελος Μιχαήλ ο Ταξιάρχης

Ο αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο μόνος που αναφέρεται και σαν Ταξιάρχης και υπάρχει και στην Παλαιά Διαθήκη. Το όνομά του σημαίνει "Ποιός είναι όμοιος με το Θεό;" Πιστεύεται ότι κατ΄ εντολή του Θεού οι Πρωτόπλαστοι εκδιώχθηκαν από τον Παράδεισο από τον Αρχάγγελο Μιχαήλ.

Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινούπολης

Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, που ήταν γνωστός και σαν Ιωάννης της Αντιόχειας, είναι Άγιος, Πατέρας και ιεράρχης της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Έδρασε στην πόλη της Αντιόχειας, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη και τελικά πέθανε καταδιωκόμενος από το παλάτι το 407, γιατί έλεγχε και κριτηκάριζε τις παρανομίες τους.

Προφήτης Ηλίας ο Θεσβίτης

Ο προφήτης Ηλίας είναι βιβλικός προφήτης. Η παράδοση θέλει τον Ηλία να μην έχει πεθάνει, αλλά να έχει ανεληφθεί με πύρινη άμαξα στον ουρανό, αφού άφησε συνεχιστή του έργου του το μαθητή του, Ελισαίο.Πασίγνωστα είναι στον ελληνικό χώρο τα ξωκκλήσια αφιερωμένα στο όνομά του.