Άγιος βίος

Βίοι Αγίων

Displaying 13 saints
Φίλτρα

Αγία Θέκλα η Ισαπόστολος

Η Αγία Θέκλα ήταν ειδωλολάτρης και ζούσε στο Ικόνιο.Όταν άκουσε τον Απόστολο Παύλο να μιλάει για τον Χριστό σε ένα γειτονικό της σπίτι τόσο πολύ πίστεψε που εγκατέλειψε τον μνηστήρα της και την οικογένειά της και τον ακολούθησε. Κοιμήθηκε ειρηνικά στο όρος των Καλαμών σε ηλικία 90 ετών.

Αγία Μαρία η Μαγδαληνή η Μυροφόρος και Ισαπόστολος

Η Άγια Μαρία η Μαγδαληνή Καταγόταν από πλούσια και επιφανή οικο­γένεια. Οι γονείς της λέγονταν Σύρος και Ευχαριστία, ήταν εξαιρετικά ελεήμονες και τηρούσαν τις εντολές του παλαιού Νόμου (Μωσαϊκού). Όταν άρχι­σε αυτή να μεγαλώνη, δεν θέλησε να ασχοληθή με τα συνηθισμένα έργα των γυναικών της εποχής, δηλ.

Αγία Νίνα Ισαπόστολος

Η Αγία Νίνα γεννήθηκε στη Καππαδοκία και ο πατέρας της λεγόταν Ζαβουλών και η μητέρα της Σωσάννα. Ο πάτέρας της έγινε μοναχόςστην έρημο του Ιορδάνη και η μητέρα της διακόνισσα στο ναό της Αναστάσεως. Την Νίνα την έδωσαν να την μεγαλώσει η γερόντισσα Νιοφόρα. Μεγαλώνοντας η Νίνα αναρωτήθηκε τι απόγινε ο Χιτών του Κυρίου.

Αγία Ισαπόστολος Όλγα (μετονομασθείσα Ελένη) η βασίλισσα

Η Αγία Όλγα είναι η πρώτη αγία από τους Ρως, τους προγόνους των σημερινών ρώσων και ουκρανών. Γεννήθηκε στο Πασκοβ και ήταν κόρη ευγενών, το σκανδιναβικό της όνομα ήταν Χέλγκα. Δεν ξέρουμε πότε γεννήθηκε. Η Αγία Όλγα η Ισαπόστολος πάντως γιορτάζεται από την εκκλησία μας στις 11 Ιουλίου Την 11ην Ιουλίου μαζί γιορτάζεται και η μνήμη της Αγίας Ευθυμίας.

Άγιος Ανδρέας ο Απόστολος, ο Πρωτόκλητος

Ο Απόστολος Αντρέας ο Πρωτόκλητος ήταν ο πρώτος μαθητής του Χριστού και αδελφός του Σίμωνα Πέτρου. Μαζί με τον Ιωάννη ήταν μαθητές του Προδρόμου και κατά παρότρυσή του πήγαν να μαθητεύσουν κοντά στον Ιησού. Ο θάνατός του στην Πάτρα ήταν μαρτυρικός και ο σταυρός του είχε το σχήμα Χ. Η εκκλησία μας αναφέρεται σε αυτό με τα κάτωθι.

Άγιος Ιάκωβος ο Απόστολος και Αδελφόθεος πρώτος επίσκοπος Ιεροσολύμων

Ο Άγιος Ιακώβ, Απόστολος και δημιουργός της πρώτης εκκλησίας στα Ιεροσόλυμα, λέγεται ότι ήταν ετεροθαλής αδελφός του Χριστού , για αυτό και ονομάστηκε αδελφόθεος. Αυτό όμως αμφισβητείται γιατί δεν υπάρχουν ιστορικές αποδείξεις. Πάντως σε αυτόν οφείλουμε την πρώτη Θεία λειτουργία της εκκλησίας μας.

Άγιοι Κωνσταντίνος και Ελένη οι Ισαπόστολοι

Ο Μέγας Κωσταντίνος και η μητέρα του Αγία Ελένη ονομάστηκαν από την εκκλησία Ισαπόστολοι και γιορτάζουμε μαζί την μνήμη τους στις 21 του Μάη. Πολλά οφείλει σήμερα ο χριστιανικός κόσμος στη βασιλική τούτη δυάδα, την οποία η Εκκλησία μας κατέταξε στον χορό των Αγίων, απονέμοντάς τους επάξια και τον τίτλο των ισαποστόλων.

Άγιος Λουκάς ο Ευαγγελιστής

Ο Λουκάς ήταν Χριστιανός του 1ου αιώνα μ.Χ. και συγγραφέας του ομωνὐμου Ευαγγελίου και των Πράξεων των Αποστόλων, βιβλία τα οποία περιλαμβάνονται στην Αγία Γραφή. Ο Ευαγγελιστής Λουκάς ήταν ιατρός και ζωγράφος, πιθανότατα ελληνικής καταγωγής. Έγινε χριστιανός προερχόμενος από τους ειδωλολάτρες. Υπήρξε στενός συνεργάτης του Παύλου και τον συνόδεψε σε πολλές από τις περιοδείες του.

Άγιος Μάρκος ο Απόστολος και Ευαγγελιστής

Ο Απόστολος Μάρκος έγραψε το δεύτερο Ευαγγέλιο στην Καινή Διαθήκη γύρω στα 65 μ.Χ. Είναι το πιό σύντομο από τα τρία άλλα κι είναι γνωστό σαν το Ευαγγέλιο των θαυμάτων του Ιησού. Μέσα σ' αυτό ο ευαγγελιστής έχει περιλάβει αρκετά από τα γεγονότα της ζωής του Κυρίου μας. Ολίγα από τη διδασκαλία Του, τα θαύματα Του, τα Πάθη και την Ανάσταση Του.

Άγιος Τιμόθεος ο Απόστολος

Ο Άγιος Τιμόθεος ήταν ένας από τους αγαπημένους μαθητές του Αποστόλου ΠΑύλου και ο πιό στενός συνεργάτης του. Γεννημένος από Έλληνα πατέρα και Ιουδαία μητέρα έμεινε νωρίς ορφανός από πατέρα και μεγάλωσε από τη γιαγιά του σύμφωνα με τα ήθη και έθιμα και τηρώντας τον χριστιανική πίστη. Πέθανε από άγριος ξύλο από τον ειδωλολατρικό όχλο σε μια γιορτή στην Έφεσο προς τιμής της Αρτέμιδος.

Άγιος Φίλιππος ο Απόστολος

Ο Απόστολος Φίλιππος ήταν ένας από τους μαθητές του Ιησού, και συγκαταλέγεται στους δώδεκα αποστόλους. Καταγόταν από τη Βηθσαϊδά της Γαλιλαίας. Κήρυξε το Ευαγγέλιο στη Μικρά Ασία, μαζί με τον Βαρθολομαίο και την αδελφή του Μαριάμνη.

Άγιοι Πέτρος και Παύλος Πρωτοκορυφαίοι Απόστολοι

ΟΙ Απόστολοι Πέτρος και Παύλος είναι οι δύο μεγαλύτεροι απόστολοι της Χριστιανικής εκκλησίας. Ο Απόστολος Παύλος, συγγραφέας των μισών περίπου από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης,ονομάστηκε ισαπόστολος και άγιος, και ήταν μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες του Χριστιανισμού.