Άγιος βίος

Βίοι Αγίων

Displaying 7 saints
Φίλτρα

Αγία Φιλοθέη η Αθηναία

H Φιλοθέη ανακηρύχθηκε αγία επί Oικουμενικού Πατριάρχου Mατθαίου B΄ (1595 - 1600 μ.Χ.). Ο Nεόφυτος ο μητροπολίτης Aθηνών, αφού εξέτασε και ερεύνησε τα πάντα για τον βίον και το μαρτύριον της οσίας, συνέταξεεν αναφορά στο Πατριαρχείο μαζί με τους επισκόπους Kορίνθου και Θηβών και με τους προκρίτους της Aθήνας για να εντάξει την οσία Φιλοθέη στο χώρο των αγίων.

Αγία Χρυσή η Νεομάρτυς

Η Αγία Χρυσή είναι μια σύγχρονη Αγία από το νομό Πέλλης που αντιστάθηκε στο τούρκο κατακτητή και δεν δέχτηκε να εξιλαμιστεί για να σωθεί από τον βασανισμό και το θάνατο και να ζήσει μαζί με τον τούρκο που την πήρε βίαια από τους αγρούς και την πήγε στο σπίτι του φυλακίζοντας την.

Άγιος Πολύδωρος ο Νεομάρτυρας από τη Λευκωσία

Ο Άγιος και νεομάρτυρας Πολύδωρος, κατάγεται από την Κύπρο. Οι γονείς του ήταν ο Λουκάς και η Λουρδανού. Έμαθε γράμματα και ταξίδεψε στην Αίγυπτο και σ' άλλες χώρες, σαν πραματευτή. Όταν το 1793 μ.Χ. βρισκόταν στην Αίγυπτο, προσλήφθηκε γραμματέας από έναν Ζακυνθηνό.

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Ο Άγιος Σταμάτης από το Βόλο είναι ένας νεομάρτυρας Άγιος που θανατώθηκε και κατηγορήθηκε άδικα από τον Βεζύρη της μεγάλης Πύλης. Πήγε στη Κωσταντινούπολη μαζί με άλλους συγχωριανούς του για να καταγγείλει μια αδικία φορολογικής μορφής που γινόταν εναντίων των συμπατριωτών του και βρέθηκε να κατηγορείται ότι ήταν τούρκος και μουσουλμάνος και τώρα είχε αλλαξοπιστήσει.

Άγιος Τριαντάφυλλος από τη Ζαγορά

Ο Άγιος Τριαντάφυλλος, ο νεομάρτυρας, επειδή δεν ήθελε να γίνει μουσουλμάνος μετά από ένα καυγά στην Κωσταντινούπολη με άλλους Τούρκους τον θανάτωσαν στον Ιππόδρομο της πόλης σε ηλικία 18 ετών. Τις 8 Αυγούστου γιορτάζεται η μνήμη του στη Ζαγορά και στο Βόλο.

Άγιος Φιλούμενος ο Νεοιερομάρτυρας

Ο Άγιος Φιλούμενος μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Ελπίδιο είναι σύγχρονοι άγιοι που έζησαν τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους στον Άγιο τόπο, τα Ιεροσόλυμα. Εκεί μαρτύρησε από φανατικούς Σιωνιστές ο Άγιος Φιλούμενος στις 16 Νοεμβρίου του 1979 μ.χ. Μετά 5 χρόνια το λείψανό του εντός τάφου παρέμεινε αναλλοίωτο και ευωδιαστό.