Άγιος βίος

Βίοι Αγίων

Displaying 32 saints
Φίλτρα

Οσία Ελισάβετ η Θαυματουργή

Η Οσία Ελισάβετ γεννήθηκε στην Ηράκλεια της Θράκης και ήταν η μοναχοκόρη του Ευνομιανού και της Ευφημίας. Όταν η ελισάβετ έγινε 12 χρονών η μητέρα της πέθανε και μετά τρία χρόνια πέθανε και ο πατέρας της. Η Ελισάβετ πήγε στην Κωσταντινούπολη στη μονή Αγίου Γεωργίου που εκεί ήταν ηγουμένη η θεία της από την μεριά του πατέρα της και έγινε μοναχή.

Αγία Εμμελεία

Η Όσία Εμμελεία από την Καππαδοκία μεγάλωσε μόνη τα παιδιά της και όλα ήταν μεγάλες πατέρες και άγιοι. Ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος Νύσσης, ο Πέτρος Σεβαστείας, η μοναχή Μακρίνα και ο μοναχός Ναυκράτιος που πέθανε σε μικρή ηλικία. Τελείωσε τη ζωή της σαν μοναχή, με ηγουμένη την κόρη της Μακρίνα.

Αγία Ευγενία η Οσιοπαρθενομάρτυς

Η Αγία Ευγενία ήταν κόρη Ρωμαίου επάρχου του Φιλίππου που διορίστηκε στην Αλεξάνδρια και πήγαν εκεί μαζί με όλη την οικογένειά του. Οι γονείς της ήθελαν να παντρευτεί ένα Ρωμαίο αξιωματούχο αλλά η Ευγενία ήθελε να αφοσιωθεί στη γνώση. Ήξερε ήδη πολλά από ελληνική φιλοσοφία.

Αγία Ευδοκία η από Σαμαρειτών η Οσιομάρτυς

Η Αγία Ευδοκία γεννημένη στην Ηλιούπολη της Φοινίκης πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της μέσα στην ακολασία και τα πλούτη λόγω του επαγγέλματός της, μέχρι που αρρώστησε και έφυγε από την πόλη. Γυρίζοντας μετά από καιρό γνώρισε έναν μοναχό ονόματι Γερμανό και άλλαξε ριζικά. Έγινε μοναχή μετά από ένα όραμα που είδε και χάρισε όλη την περιουσία της στην εκκλησία.

Οσία Ευφροσύνη Θυγατέρα Παφνουτίου του Αιγυπτίου

Η Αγία Ευφροσύνη εκ Αιγύπτου αρνήθηκε τα κοσμικά και πήγε σε μοναστήρι σαν καλόγερος με το όνομα Σμάραγδος. Μετά από 38 χρόνια συνάντησε τον πατέρα της Παφνούτιο, που μόνασε και ο ίδιος σε αυτό το μοναστήρι.

Οσία Καλή

Η Αγία Καλή έζησε πριν το 15ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από την Μικρά Ασία. Η οικογένεια της Οσίας ήταν πλούσια και η περιουσία της δόθηκε σε έργα φιλανθρωπίας. Δεν πρέπει να ήταν μοναχή, αλλά φιλοξενούσε τους άστεγους στο σπίτι της. Η Καλή έζησε τη ζωή της γεμάτη καλοσύνη. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η φιλανθρωπία.

Οσία Κασσιανή η Υμνογράφος

Η Αγία Κασσιανή η υμνογράφος της εκκλησίας μας ήταν μια από τις υποψήφιες νύφες για τον βασιλιά Θεόφιλο. Γνωστή η φράση του βασιλιά προς αυτή πριν της δώσει το χρυσό μήλο. -Ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα! και η απάντηση της Κασσιανής. -Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττονα. Πέθανε στη Κάσο περίπου το 890 μ. χ.

Αγία Ματρώνα η εν Θεσσαλονίκη

Η Αγία Ματρώνα έζησε στη Θεσσαλονίκη υπηρετώντας μια πλούσια Ιουδαία την Παντίλλα. Επειδή η αγία ήταν Χριστιανή η Παντίλλα την καταδίκασε σε ατελείωτους μαστιγισμούςκαι μαρτύρια μέχρι που η αγία παρέδωσε το πνεύμα της. Πέταξαν το λείψανό της από τα τείχη της πόλης αλλά οι Χριστιανοί το ενταφίασαν με ευλάβεια. Στο μέρος εκείνο χτίστηκε αργότερα ναός που φέρει το όνομά της.

Οσία Μελάνη η Ρωμαία

Η Αγία Μελάνη μετά από απανωτά χτυπήματα της μοίρας και ανεπάληλλους θανάτους δίκων της ανθρώπων μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς και τους πάσχοντες και αποτραβήχτηκε σε ένα κτήμα στην εξοχή όπου και καλλιγραφούσε ιερά βιβλία και τα έδινε στους φτωχούς. Επισκέφτηκε πολλούς τόπους, στην προσπάθειά της να ξεχάσει και την Ιερουσαλήμ και τελικα πέθανε από πλευρίτιδα εκεί.

Οσία Πελαγία η Τηνία

Η Αγία Πελαγία είδε το όνειρο της ευρέσεως την εικόνας της Θεοτόκου στην Τήνο που πραγματοποιήθηκε μετά από περιπέτειες την 30η Ιανουαρίου του 1823 μ.χ. Μετά την υπόδειξη της Οσίας Πελαγίας η αξίνα του Δημήτρη Βλάσση χτύπησε πάνω στη θαυματουργή εικόνα.

Άγιος Αγαθάγγελος ο Εσφιγμενίτης

Ο Άγιος Αγαθάγγελος, Αθανάσιος κατά κόσμον, καταγόταν από την πόλη Αίνο της Θράκη και ο πατέρας του τον έλεγαν Κωνσταντίνος, τη δε μητέρα του Κρυσταλλία. Από μικρός έμεινε ορφανός από πατέρα και εξαιτίας της φτώχιας του πήγε ναύτης σε ένα τούρκικο πλοίο.

Όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης

Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης υπήρξε αρχιμανδρίτης στο χωριό Φάρασα της Καππαδοκίας. Τιμάται ως άγιος από την Ορθόδοξη εκκλησία, σύμφωνα και με Συνοδική Πράξη της 11ης Φεβρουαρίου 1986. Τοόνομά του ήταν Θεόδωρος αλλά έμεινε ευρέως γνωστός ως Χατζηεφεντής. Γενέτειρά του ήταν τα Φάρασα της Καππαδοκίας και πέθανε στη Κέρκυρας, λίγους μήνες μετά την ανταλλαγή πληθυσμών.

Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας

Ο Όσιος Ευθύμιος το μοναδικό παιδί του Παύλου και της Διονυσίας έχασε το πατέρα του όταν ήταν μόλις τριών χρονών και ανέλαβαν την εκπαίδευσή του ο επίσκοπος Μελιτήνης Ευτρώιο μαζί με τον Ακάκιο και Συνόδιο. Αναπαύτηκε σε ηλικία 97 ετών εν ειρήνη.

Άγιος Ευστράτιος ο Νηστευτής ο Οσιομάρτυρας

Ο Άγιος Ευστράτιος ο εκ Κιέβου παραμένει και μετά το μαρτύριό του στην αγαπημένη Λαύρα των σπηλαίων του Κιέβου κάνοντας για τους πιστούς αναρίθμητα θαύματα ακομα και σήμερα. Όταν ο Όσιος έγινε μοναχός, προσπαθούσε να νικήσει τα σαρκικά πάθη και το διάβολο με όπλα την νηστεία, την αγρυπνία και την προσευχή.

Όσιος Θεοδόσιος ο κοινοβιάρχης

Ο Άγιος Θεοδόσιος εκ Καππαδοκίας, έγινε νωρίς μοναχός και αργότερα ασκητής κοντά σε μεγάλους ασκητές όπως ο Συμεών ο Στυλίτης. Αργότερα ο Θεοδόσιος αποσύρθηκε σε ένα απομακρυσμένο ησυχαστήριο αλλά η φήμη του διαδώθηκε και όλη την αυτοκρατορία και μαζεύονταν πάρα πολλοί για να ασκητεύσουν και να τον μιμηθούν. Το μικρό ησυχαστήριο έγινε μεγάλο όπου εφαρμόζονταν όλα τα πρότυπα του ασκητικού βίου.

Όσιος Θεόφιλος ο Αγιορείτης

Ο Όσιος Θεόφιλος γεννήθηκε στη Ζίχνη της Μακεδονίας περί το 1460 μ.Χ. Στην πατρίδα του έμαθε τα πρώτα γράμματα και επιδόθηκε στην καλλιγραφία και έγινε άριστος καλλιγράφος. Ο άγιος Θεόφιλος θεωρείται ένας από τους διασημότερους αντιγραφείς χειρογράφων του Αγίου Όρους του 16ου μ.Χ. αιώνα. Το έργο αυτό συνέχισε ως το τέλος του βίου του.

Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας

Ο Άγιος Ιλαρίων Ο Μέγας, γεννήθηκε από γονείς ειδωλολάτρες στη Θαβαθά, μία κωμόπολη έξω από τη Γάζα. Οι γονείς του τον έστειλαν στην Αλεξάνδρια για να σπουδάσει και εκείνος έγινε χριστιανός και μοναχός κόντα στον Άγιο Αντώνιο και έμεινε εκεί. ΜΕτά τον θάνατο των γονιών του μοίρασε την πατρική περιουσία και ξαναπήγε στην αλεξάνδρεια στην έρημο.

Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός

Ο Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός γεννήθηκε στη Δαμασκό στο τέλος του 7ου μ. χ αιώνα. Διωρίστηκε πρωτοσύμβουλος του Χαλίφη αλλά στν διωγμό που εξαπέλησε ο χαλίφης Ομάρ πήγε με τον θετό αδελφό του Κοσμά στην Ιερουσαλήμ. Ο Άγιος Ιωάννης πήγε μοναχός στο μοναστήρι του άγιου Σάββα. Χάρη στην ευγλωττία του ονομάσθηκε και «Χρυσορρόας», ενώ για το πλούσιο μουσικό του έργο ονομάστηκε «Μαΐστωρ της μουσικής».

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος

Όταν έφτασε ώρα που ο άγιος Ιωάννης ο Ρώσος επρόκειτο να εγκαταλείψει αυτό το κόσμο ξαπλωμένοςστον αχυρώνα του στάβλου, ζήτησε να κοινωνήσει τα Άχραντα Μυστήρια. Οι Τούρκοι το απαγόρευαν. Ο ιερέας Θεόδωρος Παπαδόπουλος έφερε τη θεία Κοινωνία μυστικά μέσα σε ένα μήλο. Με ιερή συγκίνηση ο όσιος Ιωάννης κοινώνησε για τελευταία φορά. Ήταν 27 Μαΐου του έτους 1730.

Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής

Ο όσιος Κυριακός ο αναχωρητής από ιερατική οικογένεια επέλεξε τον ασκητικό βίο και όλοι τον ενθυμούνται για την γαλήνη και την πραότητα που είχε και την μετέδινε και σε όσους είχαν την τύχη να τον επισκεπτούν. Πέθανε σε ηλικία 107 ετών εν ειρήνη.

Άγιος Μόδεστος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων

Ο Άγιος Μόδεστος πέθανε ειρηνικά ζώντας μια ασκητική ζωή. Αγαπούσε τα ζώα και άγρια και οικόσιτα και στην γιορτή του γίνονται λειτουργίες και αγιασμοί και για τα ζώα και για τους αγρούς και φτιάχνουν κόλλυβα που τα δίνουν να τα φάνε τα ζώα.

Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός

Ο πατήρ Νικηφόρος έζησε όλη του τη ζωή με την νόσο του Χάνσεν. Ορφανός από πολύ μικρός αναγκάστηκε, για να μην τον στείλουν στην Σπιναλόγκα, να πάει με καράβι στην Αλεξάνδρεια να δουλέψει κουρέας. Εκεί συνάντησε τον πατέρα Άνθιμο Βαγιανό που μεσολάβησε να πάει στη Χίο που είχε τότε ένα λεπροκομείο.

Όσιος Ονούφριος ο Αιγύπτιος

Ο Άγιος Ονούφριος ο εκ Αιγύπτου ήταν ίσως η μεγαλύτερη ασκητική μορφή των Αιγυπτιακών ερήμων. Καταγόταν από την Περσία και ολοκληρωτικά αφοσιώθηκε στον Θεό από εφηβική ακόμα ηλικία. Είναι ξακουστή η ασκητική του ζωή , η νηστεία του και η προσευχή του. Ακόμα και ο Αββάς Πανφούτιος πήγε να τον επισκεφτεί. Εκείνη όμως τη μέρα ο Άγιος άφηνε την τελευταία του πνόη. Τον έψαξε κάτω από ένα φοίνικα.

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου

Ὁ Όσιος Παρθένιος γεννήθηκε στὰ χρόνια τοῦ Μ. Κωνσταντίνου. Ήταν γιός διακόνου και μετά έγινε μοναχὸς, χειροτονήθηκε δε και ἐπίσκοπος Λαμψάκου καὶ ἔλαβε μέρος στὴν Α’ Οἰκουμενικὴ Σὺνοδο τῆς Νικαίας. Είχε το αγαθό της θαυματουργίας και σε αυτόν πήγαιναν ιδιαίτερα οι πάσχοντες από την νόσο του καρκίνου. Ο Όσιος Παρθένιος εκοιμήθηκε εν ειρήνη.

Όσιος Παχώμιος ο Μέγας

Ο Άγιος Παχώμιος γεννήθηκε το 292 μ.Χ στην Κάτω Θηβαΐδα της Αίγυπτου. Οι γονείς του ήταν ειδωλολάτρες και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Κωνσταντίνου του Μεγάλου (306 - 337 μ.Χ.). Κατετάγη σε ηλικία 20 ετών στο στρατό και γνωρίσθηκε με Χριστιανούς στρατιώτες και διδάχθηκε από αυτούς τα της Χριστιανικής πίστεως.

Όσιος Γέρων Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

Ο Γέροντας Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης γεννήθηκε 7 Φεβρουαρίου 1906 και πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου 1991. Ήταν μοναχός που έζησε μαζί μας τον 20ο αιώνα (1906-1991) και έγινε γνωστός για τον ζωή του αλλά και το έργο του από μικρή ηλικία. Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανακηρύχθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 27 Νοεμβρίου 2013.

Όσιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας

Ο Άγιος Στυλιανός, ο προστάτης των μικρών παιδιών και νηπίων έζησε ζωή ασκητή και πέθανε πλήρης ημερών εν ειρήνη. Ακόμα και σήμερα τάζουμε τα νήπια ή τα νεογέννητα που κινδυνεύουν να πεθάνουν, στον Άγιο, για να τους σώσουμε τη ζωή.

Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής

Ο Άγιος Χαρίτων που η εκκλησία μας ονομάζει και Όσιο και Ομολογητή έζησε πολύ καιρό στην έρημο μετά τα βασανιστήρια που υπέστει στον μεγάλο διωγμό του Αυριλιανού. Στη περιοχή Σοουκά χτίζει μεγάλη Λαύρα και εκεί αναπαύεται εν ειρήνη.

Οσία Ξένη

Ο ξαφνικός θάνατος του συζύγου της άλλαζει τη ζωή της Ξένιας Γκριγκόριεβνα και στα 26 χρόνια της εγκαταλείπει την Αγία Πετρούπολη για τον μοναχικό βίο προσευχόμενη για την ψυχή του μέχρι τελευταίας στιγμής της ζωής της. Συγχρόνως, μετά την επιστροφή της στη πόλη της μετά από 8 χρόνια, δίνει στους συνανθρώπους της και την τελευταία της δύναμη για την ανακούφισή τους.