Άγιος βίος

Βίοι Αγίων

Displaying 60 saints
Φίλτρα

Αγία Αγάθη

Η Αγία Αγάθη γεννήθηκε στη Σικελία και μαρτύρησε για την πίστη της σε πολύ μικρή ηλικία. Μόλις 15 ετών, μένει ορφανή και μοναδική κληρονόμος της μεγάλης περιουσίας των γονέων της. Διέθεσε όλη της την περιουσία σε φιλανθρωπικούς σκοπούς βοηθώντας όλους όσους είχαν ανάγκη.

Αγία Αγνή

Η Αγία Αγνή γεννήθηκε στη Ρώμη, από ευγενείς γονείς. Σκοπός της ζωής της ήταν να φέρνει τις ψυχές στον δρόμο του Χριστού. Την κατήγγειλαν όμως σε κάποιον άρχοντα που την διέταξε ν’ αρνηθεί την πίστη της. Ο πονηρός άρχοντας για να σπιλώσει την τιμή της και να κάμψει τις αντιστάσεις της, την πήγε σε ένα πορνείο

Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς λέγεται ότι κατάγεται από την Αλεξάνδρεια αλλά στην Κύπρο λένε πως κατάγεται από την Σαλαμίνα της Κύπρου. Έζησε επί εποχής Μαξιμίνου που τότε βασίλευε στην Αίγυπτο σαν απόλυτος άρχοντας, γνωστός για τους διωγμούς του κατά των Χριστιανών. Η Άγια Αικατερίνη δεν υπέκυψε στους βασανισμούς της για την αλλαγή της πίστης της και αποκεφαλίστηκε.

Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια και Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια ήταν Ρωμαία και πλούσια μεγαλωμένη από πατέρα ειδωλολάτρη και μητέρα Χριστιανή. Ονομάστηκε έτσι γιατί, πήγαινε ντυμένη φτωχικά και γιάτρευε τους φυλακισμένους χριστιανούς δίνοντάς τους θάρρος, φαγητό και αν χρειαζόταν και χρήματα.

Αγία Αριάδνη

Η Αγία Αριάδνη, μιά δούλη που βασάνισε πολύ ο κύριος της Τέρτυλος, προκειμένου να θυσιάσει στα είδωλα και να απαρνηθεί τη χριστιανική της πίστη έπεσε κατά μία εκδοχή στο γρεμνό για να αποφύγει τους διώχτες της και σκοτώθηκε και κατά μία άλλη χωθηκε σε μια ρωγμή πέτρα που άνοιξε θαυματουργικά για να προστατευτεί και εκεί παρέδωσε το πνεύμα της. Οι διώχτες της θανατώθηκαν από Αγγέλους.

Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Βαρβάρα η μεγαλομάρτυς αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο της τον πατέρα ο οποίος μετά το πέρας του αποκεφαλισμού της έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό. Ο τόπος αλλά και ο χρόνος του θανάτου της Αγίας Βαρβάρας δεν είναι γνωστός.

Αγία Δόμνα

Η Αγία Δόνμα αν και ιέρεια των ειδώλων στη Νικομήδεια έγινε και βαπτίστηκε Χριστιανή από τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου και την βάπτισε ο επίσκοπος Νικομηδείας Κύριλλος. Την κατέδωσαν αλλά έκανε την τρέλλη και σώθηκε. Μετά ντυπηκε με αντρικά ρούχα και έθαβε τους μαρτυρήσαντες χριστιανούς. Τελικά όμως δεν γλύτωσε τον αποκεφαλισμό της. Η μνήμη της γιορτάζεται στις 28 Δεκεβρίου κάθε χρόνο.

Αγία Ευθαλία η παρθενομάρτυς

Η Αγία Ευθαλία ζούσε στη Σικελία και είχε μητέρα άρρωστη, που ονομαζόταν και αυτή Ευθαλία. Η μητέρα της, είδε στο όνειρο της τους Άγιους Μάρτυρες Αλφειό, Φιλάδελφο και Κυπρίνο, που της είπαν ότι αν πιστέψει στον Χριστό και βαπτισθεί, θα γιατρευτεί και θα σωθεί. Έτσι, μαζί με τη θυγατέρα της Ευθαλία, πίστεψαν στον Χριστό και βαπτίσθηκαν.

Αγία Θεοδοσία η Παρθένος

Η Αγία Θεοδοσία καταγόταν από την Τύρο της Φοινίκης. Ήταν Χριστιανή και μερικές νεαρές ειδωλολάτρισσες την κατήγγειλαν στον Ουρβανό. Μέχρι τελευταία στιγμή υπερασπιζόταν την πίστη της. Την πέταξαν στη θάλασσα όπου και πνίγηκε. Η εκκλησία γιορτάζει την μνήμη της στις 29 Μαίου.

Αγία Κυριακή η Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Κυριακή, το μοναδικό παιδί της Ευσεβίας και του Δωρόθεου από την Νικομήδεια,πέθανε πριν αποκεφαλίστεί, μετά από φριχτά βασανιστήρια σε ηλικία μόνο 21 χρονών. Τίποτα δεν μπορούσε να κλονίσει την πίστη της στο Χριστό. Η εκκλησία την ονόμασε Μεγαλομάρτυρα.

Αγία Μαρίνα η Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Μαρίνα μαρτύρησε σε ηλικία μόλις δεκαπέντε ετών για την αγάπη του Χριστού και για την πίστη της. Τα βασανιστήρια ήταν φριχτά ακόμα και για εκείνη την εποχή. Όμως δεν έχασε την πίστη της και αποκεφαλίστηκε. Πολλοί έγιναν μετά από αυτό χριστιανοί και ακολούθησαν το παράδειγμα και την πίστη της Αγίας Μαρίνας.

Αγία Μαρκέλλα η Παρθενομάρτυς

Δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για την Αγία Μαρκέλλα την παρθενομάρτυρα. Όλα όσα ξέρουμε είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων της Χίου. Οι ατοικοι διηγούνται πως στην παραλία, δίπλα στον ναό της βρίσκουν ματωμένα χαλίκια που με αυτά θεραπεύουν αρρώστιες. Από αυτό έγινε και γνωστή η Αγία.

Αγία Νίκη

Για την Αγία Νίκη δεν γνωρίζουμε πολλά. Λέγεται ότι πίστεψε εξ αιτίας των θαυμάτων του Αγίου Γεωργίου του μεγαλομάρτυρα. Δεν έχουμε καν αγιογραφία για την Αγία. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι θανατώθηκε δια αποκεφαλισμού επί των διωγμών του Διοκλητιανού.

Αγία Τατιανή

Η Αγία Τατιανή η Ρωμαία από πατέρα ύπατο και γεννημένη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Σεβήρου ήταν Χριστιανή. Οι Ρωμαίοι ποτέ δεν της το συγχώρεσαν και την επέβαλλαν σε βασανιστήρια. Μετά από πολλά επιλέγουν να την φάνε τα άγρια θηρία της Ρωμαικής αρένας. Κατάπληκτοι βλέπουν τα θηρία να ησυχάζουν μπροστά της. Αφού δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο την αποκεφαλίζουν.

Αγία Φεβρωνία

Η Αγία Φεβρωνία, εξαιρετικής ομορφιά κορίτσι, προτίμησε στα 17 της χρόνια να γίνει μοναχή δίπλα στη θεία της ηγουμένη στο μοναστήρι που κατέφυγε, στα σύνορα ανάμεσα Βυζαντινής αυτοκρατορία και Περσίας. Αλλά και εκί την βρήκαν Ρωμαίοι και ο αρχηγός τους θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε να την πείσει να παντρευτεί τον ανηψιό του. Αρνούμενη εκείνη την σκότωσε με το Ξίφος του.

Αγία Φωτεινή η Μεγαλομάρτυς η Σαμαρείτιδα

Η Αγία Φωτεινή είναι η νέα που συνάντησε ο Ιησούς έξω από το πηγάδι του Ιακώβ να γεμίζει τη στάμνα της. Η Αγία πίστεψε τόσο πολύ στον Χριστό που δεν δίστασε για την πίστη αυτή να βασανιστεί και να μαρτυρήσει επί αυτοκράτορος Νέρωνος. Και όχι μόνο η Αγία Φωτεινή αλλά και οι γιοί της και οι πέντε αδελφές της.

Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός οι Ανάργυροι και θαυματουργοί

Στην εκκλησία μας υπάρχουν τρια ζευγάρια Αγίων Αναργύρων. Και τα τρία ζευγάρια ονομάζονταν Κοσμάς και Δαμιανός και τα τρία ασκούσαν την ιατρική και κτηνιατρική τέχνη και τα τρία ζευγάρια δεν αμοίβονταν για τις υπηρεσίες τους προς τους ανθρώπους και τα ζώα και για αυτό ονομάστηκαν και Α-νάργυροι. Η διαφορές ανάμεσα στα ζεύγη είναι στην καταγωγή και στο χρόνο που έζησαν.

Άγιος Ακάκιος

Ο άγιος Ακάκιος καταγόταν από την Απολλωνία και συνελήφθει και βασανίστηκε δύο φορές για την Χριστιανική πίστη μέχρι που τον αποκεφάλισαν στη Μίλητο.Η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του στις 28 Ιουλίου.

Άγιος Αντίπας Επίσκοπος Περγάμου

Ο άγιος Αντίπας γνώρισε τους Αγίους Αποστόλου και μάλιστα ο ευαγγελιστής Ιωάννης τον αναφέρει στην Αποκάλυψη. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τους ίδιους τους Αγίους Αποστόλους, επίσκοπος Περγάμου. Όταν πιά είχε γεράσει συνελήφθει από ειδωλολάτρες και οδηγήθηκε στον ηγεμόνα να δικαστεί.

Άγιος Αριστείδης

Ο Άγιος Αριστείδης ο Αθηναίος φιλόσοφος, έζησε τον δεύτερο αιώνα μετά τον Χριστό επί Αδριανού. Μετά από συνομιλίες με Άγιο Διονύσιο τον αεροπαγίτη και τον Άγιο Ιερόθεο έγινε χριστιανός. Αυτός ήταν που έγραψε απολογία περί διωκόμενων χριστιανών, στον αυτοκράτορα Αδριανό. Δια αυτή του τη πράξη μεταφέρθηκε στη Ρώμη για απολογία. Επιστρέφοντας στη Αθήνα τον κρέμασαν στην Αγορά.

Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας

Ο Άγιος Αρτέμιος ήταν Δούκας του Μεγάλου Κωσταντίνου.Όταν όμως πέθανε ο αυτοκράτορας Κωσταντίνος και στο θρόνο ανέβηκε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης ο Αρτέμιος πήγε στην Αντιόχεια και μίλησε στον αυτοκράτορα κρίνοντας τις πράξεις του και ελέγχοντάς τον. Ο Ιουλιανός τον καταδίκασε σε θάνατο δια αποκεφαλισμού. Στην Αγιογραφία ο Άγιος Αρτέμιος εικονίζεται κυρίως με στολή Ρωμαίου στρατηγού.

Άγιος Βίκτωρ ο Μεγαλομάρτυρας

Ο Άγιος Βίκτωρ μαρτύρησε για την Χριστιανική θρησκεία. Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις 11 Νοεμβρίου, η δε Ρωμαιοκαθολική εκκλησία τον τιμά στις 22 Ιανουαρίου. Ο Άγιος Βίκτωρ μαρτύρησε το 160 μ.χ στην Ιταλία όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αντωνίνος.

Άγιος Βλάσιος ο ιερομάρτυρας εξ Ακαρνανίας

Ο Άγιος Βλάσιος μετά από 9 αιώνες βρέθηκε κατ´ υπόδειξη του ιδίου σε μια γυναίκα που η κόρη της ήταν άρρωστη. Την νύχτα της 23ης του Αυγούστου του 1923 μ. χ ο Άγιος ζήτησε σαν σε όραμα από την γυναίκα να τον ακολουθήσει. Πράγματι πήγαν σε ένα σημείο που είχε κτιστεί ένα προσκυνητάρι. Την άλλη μέρα άρχισαν οι εργασίες για την αποκάλυψη του τόπου ενταφιασμού του Αγίου.

Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος

Ο Άγιος Γεώργιος (280 - 23 Απριλίου 303) ξεκίνησε την ζωή του ως ειδωλολάτρης αλλά γρήγορα έγινε Χριστιανός. Στρατιώτης της Ρωμαικής αυτοκρατορίας με το βαθμό του κόμητος, μαρτύρησε για την πίστη του και αργότερα αγιοποιήθηκε από την εκκλησία μας.. Πολύ δημοφιλής άγιος ακόμα και σήμερα.

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης

Ο άγιος Δημήτριος ο πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης που τιμάται στις 26 Οκτωβρίου έζησε και γεννήθηκε στη πόλη περίπου το 280 μ.χ και διέπρεψε στον ρωμαικό στρατό με την γενναιότητά του. Λόγω της πίστης του στον Χριστό ο Άγιος μαρτύρησε και μετά θάνατον ο τόπος της ταφής του μοσχοβολούσε για αυτό και ονομάστηκε και μυροβλήτης.

Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία τα αδέλφια

Ο Άγιος ευλάμπιος και η Αγία Ευλαμπία ήταν αδέλφια Έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (296 μ.Χ.). Ο διωγμός κατά των χριστιανών ήταν σκληρός και ανελέητος. Ο Ευλάμπιος και η αδελφή του Ευλαμπία κρύβονταν μαζί με άλλους χριστιανούς στο βουνό.

Άγιος Εφραίμ ο Μεγαλομάρτυρας και θαυματουργός

Ο Άγιος Εφραίμ γεννήθηκε στα Τρίκαλα και μαρτύρησε στη Νέα Μάκρη από Τούρκους. Ο θάνατός του ήταν βασανιστικός και μαρτυρικός.Τον κρέμασαν ανάποδα σ' μία μουριά, που σώζεται ακόμα, τον κάρφωσαν στα πόδια και το κεφάλι, και τέλος το καταπληγωμένο σώμα του το διαπέρασαν με ένα ξύλο που φλεγόταν και έτσι παρέδωσε την αγία του ψυχή.

Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος και Ιερομάρτυρας

Ο Άγιος Ιγνάτιος έμεινε μέχρι τέλους πιστός στη διδασκαλία του Χριστού, και «ὁ μένων ἐν τῇ διδαχῇ τοῦ Χριστοῦ, οὗτος καὶ τὸν πατέρα καὶ τὸν υἷον ἔχει». Εκείνος δηλαδή, που μένει στη διδαχή του Χριστού, αυτός και τον Πατέρα και τον Υιό έχει, διότι αυτός έγινε ναός του Θεού και επομένως φέρει μέσα του το Θεό. Γι' αυτό και ο Ιγνάτιος επονομάσθηκε Θεοφόρος.

Άγιος Ισίδωρος που μαρτύρησε στη Χίο

Ο Άγιος Ισίδωρος υπηρετούσε σαν ναύτης στο βασιλικό στόλο, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου, και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια. Σε κάποια χρονική στιγμή που ο στόλος ήταν αγκυροβολημένος στη Χίο, έγινε καταγγελία από τον κεντυρίων Ιούλιο στο Ναύαρχο Νουμέριο ότι ο Ισίδωρος είναι χριστιανός. Ο Νουμέριος τον κάλεσε και ο Ισίδωρος του είπε ότι είναι Χριστιανός.

Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη

Ο άγιος Κυπριανός ο επονωμαζόμενος μάγος, κατέκαυσε τα μαγικά του βιβλία όταν κανένα από τα μαγικά του δεν "έπιασε" εναντίων της Ιούστας. Μπροστά στον επίσκοπο Ανθιμο μετενόησε και ζήτησε να γίνει ιερέας. Η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη αγίου Κυπριανού και Ιουστίνας μαζί στις 2 Οκτωβρίου

Άγιοι Κήρυκος και Ιουλίττα η μητέρα του

Ο Άγιος Κύρικος ένα τρίχρονο παιδάκι από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας βρήκε φριχτό θάνατο από τον ηγεμόνα της Ταρσού λόγω της Χριστιανικής πίστης της μητέρας του Ιουλίτας και για να την εκβιάσει να θυσιάσει στα είδωλα για να σώσει το μικρό της γιό και την ίδια από τον θάνατο. Το μικρό παιδί κλώτσησε τον ηγεμόνα Αλέξανδρο στη κοιλιά και αυτός τον καταγρέμνησε από τις σκάλες.

Άγιος Λαυρέντιος

Ο Άγιος Λαυρέντιος, που το όνομά του στα λατινικά σημαίνει στεφανωμένος διδάκτηκε την Χριστιανική Θρησκεία από έναν έλληνα διάκονο λεγόμενο Ξύστο. Ο μετέπειτα Πάπας, Ξύστος εμπιστεύτηκε τους θησαυρούς της εκκλησίας στον Λαυρέντιο. Οι ρωμαίοι δεν μπόρεσαν να τον πάρουν και επέβαλλαν στον Άγιο Λαυρέντιο ματηρικό θάνατο. Τον έψησαν ζωντανό πάνω σε μία σιδερένια σκάρα.

Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αντιοχείας

Ο Άγιος Λουκιανός επί Μαξιμίνου συνελήφθη και τον έστειλαν στη Νικομήδεια. Ο θάνατός του έγινε στις 7 Ιανουαρίου του 312 μ.χ . Ο τρόπος του θανάτου, ακόμα και σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί.

Άγιος Μερκούριος ο Μεγαλομάρτυρας

Ο Άγιος Μερκούριος ένα γενναίος άντρας από Σκυθία και υπερετών στον ρωμαικό στρατό επί αυτοκράτορος Δεκίου σκότωσε σε μια μάχη τον στρατηγό των αντιπάλων και τιμήθηκε με το αξίωμα του αρχιστρατήγου. Όταν όμως ζητήθηκε να θυσιάσει στους θέους του τότε γνωστού κόσμου, δηλαδή στα είδωλα, αρνήθηκε. Οι Ρωμαίοι ήταν πολύ σκληροί με τους χριστιανούς και δεν υπολόγιζαν ανδρεία και αξιώματα.

Άγιος Μηνάς «ὁ ἐν τῷ Κοτυαείῳ» ο Μεγαλομάρτυρας

Ο Άγιος Μηνάς ήταν στρατιώτης στην Αίγυπτο και αργότερα έγινε μοναχός στην Φρυγία. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε φρικτά λόγω της χριστιανικής πίστης του, και τελικά βρήκε μαρτυρικό θάνατο επί Διοκλητιανού. Τα ιερά οστά του μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο και θάφτηκαν «εκεί που κάνουν στάση οι καμήλες». Ο Άγιος Κωσταντίνος έκτισε μεγάλο ναό προς τιμή του.

Άγιος Μύρων

Ο Άγιος Μύρων καταγόταν από την περιοχή της Κορίνθου, από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια. Σε μικρή ηλικία έγινε ιερέας. Εκεί, στρατιωτικός διοικητής των Ρωμαίων ήταν ένας φανατικός εχθρός των Χριστιανών, ο Αντίπατρος.Τα Χριστούγεννα πήγε στο ναό κατά την διάρκεια της λειτουργείας για να συλλάβει τον Άγιο Μύρωνα που ετελούσε εκείνη τη στιγμή την λειτουργία.

Άγιος Νεόφυτος ο Μάρτυρας

Ο Άγιος Νεόφυτοςαπό μικρό παιδί έκανε θαύματα με την ταπεινότητά του. Μία μέρα η μητέρα του είδε ένα περιστέρι νά στέκεται πάνω από τό προσκέφαλο τού παιδιού της. Φοβήθηκε! Και τρομοκρατήθηκε ακόμα πιο πολύ όταν άκουσε τό περιστέρι νά της μιλά μέ ανθρώπινη φωνή καί νά της λέει προστάτευε τό μικρό Νεόφυτο. Η μητέρα έπεσε λιπόθυμη καί ξεψύχησε. Ειδοποίησαν τό σύζυγό της και ήρθε και πολύς κόσμος.

Άγιος Νέστωρ

Ο Άγιος Νέστωρ ήταν ο νέος που νίκησε τον βάρβαρο Λυαίο επί Διοκλητιανού αυτοκράτορος. Επειδή ο Νέστωρ φώναξε πριν νικήσει, Θεέ του Δημητρίου βοήθα με και κατόπίν νίκησε τον γίγαντα Λυαίο ο αυτοκράτορας τον σκότωσε με λόγχη, μαζί και τον Άγιο Δημήτριο. Η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του στις 27 Οκτωβρίου κάθε χρόνο.

Άγιος Νικήτας ο Γότθος ο μεγαλομάρτυρας

Δεν ξέρουμε πολλά για τον Άγιο Νικήτα.Ήταν γότθος και μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού. Η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του στις 15 του Οκτώβρη. Ο βασανισμός του προκειμένου να αρνηθεί την πίστη του ήταν φριχτός. Το δε μίσος των βαρβάρων ήταν τόσο μεγάλο, που δεν τους έφταναν τα βασανιστήρια αλλά τον έριξαν και στη φωτιά όπου βρήκε τραγικό θάνατο.

Άγιος Νικηφόρος

Ο Άγιος Νικηφόρος στην προσπάθειά του να μάθει γιατί τον μισεί τόσο ένας ιερέας ονόματι Σαπρίκιος, αποκεφαλίζεται αντί για αυτόν. Έζησε στα χρόνια του Βαλεριανού και οι διωγμοί των Χριστιανών ήταν καθημερινό φαινόμενο. Ο Νικηφόρος είχε κατηγορηθεί και συκοφαντηθεί άδικα και ο ιερέας αρνιόταν και να του πει και να τον συγχωρήσει.

Άγιος Νικόλαος

Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 270 μχ στη Λυκία και συγκεκριμένα στα Πάταλα. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς χριστιανοί αλλά και πλούσιοι. Μόρφωσαν τον μικρό Νικόλαο με μεγάλη επιμέλεια. Δυστυχώς έμεινε ορφανός σε μικρή ηλικία και εκαλέστει να διαχειριστεί μια μεγάλη περιουσία.

Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός

Ο Άγιος Παντελεήμων, ο ιατρός, γεννήθηκε στη Νικομήδεια από εύπορους γονείς που ο πατέρας του είχε καλές σχέσεις με το παλάτι. Μετά τις σπουδές του μάλιστα θα τον καλούσαν να αναλάβει την υγεία του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Τελικά όμως ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και βαπτίστηκε από τον Ερμόλαο. Έπεισε και τον πατέρα του να γίνει χριστιανός.

Άγιος Πολύκαρπος Επίσκοπος Σμύρνης

Ο Άγιος Πολύκαρπος δόθηκε σε πλούσια γυναίκα, νήπιο ακόμα γιατί οι γονείς του πέθαναν στη φυλακή για την χριστιανική τους πίστη. Η γυναίκα του έδωσε το όνομα του πατέρα του Παγκράτιο. Μεγαλώνοντας τον έκανε επιστατη στην τεράστια περιουσία της και στο σπίτι της. Κάποια χρονιά που η σοδειά δεν ήταν καλή ο Πολύκαρπος άνοιξε τις αποθήκες της θετής του μητέρας και μοίρασε τον καρπό τους πεινώντες.

Άγιος Προκόπιος ο Μεγαλομάρτυς

Ο Άγιος Προκόπιος από την Ιερουσαλήμ, που μεγάλωσε στα χρόνια του Διοκλητιανού είχε ένα πατέρα που πίστευε στον Χριστό ή δε μητέρα του πίστευε στα είδωλα. Ο πατέρας πεθαίνει και ο Προκόπης μέσω της μητέρας του γίνεται στρατιωτικός με εντολή από τον αυττοκράτορα να κυνηγήσει τους Χριστιανούς. Αλλά άλλο το θέλημα του θεού ήταν.

Άγιος Σεβαστιανός

Ο Άγιος Σεβαστιανός μαρτύρησε επί αυτοκράτορος Διοκλητιανού δύο φορές. Την μία παρευρισκόμενος σε δίκη άλλων Χριστιανών ομολόγησε προς έκπληξη όλων ότι και εκείνος ήταν Χριστιανός, προκειμένου να μην τους σκοτώσει ο αυτοκράτορας και για να τους εμψυχώσει προ του μαρτυρίου. Ο Διοκλητιανός διέταξε να τον τοξεύσουν δεμένο σε δέντρο όπως και έγινε.

Άγιοι Σέργιος και Βάκχος

Οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος, ρωμαίοι στρατιώτες διακριθέντες σε πολλές μάχες και τιμηθέντες με επαίνους και ρωμαικά αξιώματα, ήταν Χριστιανοί. Όταν το έμαθαν ο αυτοκράτορας αλλά και οι συμπολεμιστές τους, δεν το πίστευαν. Σκέφτηκαν να κάνουν ένα κόλπο για να τους ξεσκεπάσουν. Τους κάλεσαν να θυσιάσουν όλοι μαζί στα είδωλα και εκίνοι αρνήθηκαν.

Άγιος Σώζων

Ο άγιος Σώζων ήταν βοσκός και όταν ήταν εθνικός λεγόταν Ταράσιος. Κάποτε πήγε στη Κιλικία και έσπασε το χέρι ενός χρυσού αγάλματος, το πούλησε και μοίρασε τα χρήματα στους φτωχούς. Μετά ομολόγησε στον έπαρχο την πράξη του και ρίχτηκε στη φωτιά για τιμωρία. Έτσι μαρτύρησε ο πράος βοσκός.

Άγιος Τηλέμαχος

Ο Άγιος Τηλέμαχος ήταν η αιτία που σταμάτησαν οι μονομαχίες στο Κολοσσαίο της Ρώμης αλλά και σε όλη την αυτοκρατορία μετά τον θάνατό του μέσα στην αρένα όπου μπήκε ανάμεσα στους μονομάχους φωνάζοντας να σταματήσουν να σκοτώνονται μεταξύ του. Βρήκε δε τον θάνατο από το ξίφος μονομάχων. ΜΕτά τρείς μέρες με αυτοκρατορικό διάταγμα καταργήθηκαν οι μονομαχίες.

Άγιος Τρύφων ο Μάρτυρας

O Άγιος Τρύφων καταγόταν από τη Λάμψακο της Φρυγίας και έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Γορδιανού (238-244), Φιλίππου (244-249) και Δεκίου (249-251). Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στη παιδική του ηλικία, έβοσκε χήνες για να ζήσει.

Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός

Ο Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας και θαυματουργός ήταν επίσκοπος Σινώπης όταν συνελήφθει καταγγελόμενος από φανατικούς ειδωλολάτρες. Ο έπαρχος Αφρικανός τον καταδίκασε και πέθανε με βασανιστήρια επί Τραιανού. Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του στις 22 Σεπτεβρίου κάθε χρόνο.

Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυρας

Ο άγιος Χαράλαμπος ο ιερομάρτυρας έζησε 113 χρόνια για να πεθάνει πριν ο δήμιος τον αποκεφαλίσει. Η Γαλήνη, η θυγατέρα του αυτοκράτορα βλέποντας τα θαύματα που γινόντουσαν πριν ο Άγιος πεθάνει, πίστεψε και ενταφίασε με τιμές το άγιο σώμα του.

Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας.

Ο Άγιος Χριστόφορος ήταν βάρβαρος και πολύ άσχημος και πολλές φορές στην αγιογραφία της εκκλησία μας τον βρίσκουμε με την μορφή σκύλου. Μια μέρα παρουσιάσθηκε ένα μικρό παιδί, το οποίο τον παρακάλεσε να τον περάσει στην απέναντι όχθη.