Άγιος βίος

αγιος λεοντιος

Ο Άγιος Λεόντιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, καταγόταν από την Τιβεριούπολη της Φρυγίας και γεννήθηκε από γονείς πλούσιους το β' ήμισυ του 12ου αιώνα μ.Χ. Όταν πέθανε ο πατέρας του προσήλθε στη μονή του Πτελιδίου, όπου έγινε μοναχός. Αργότερα πήγε στην Κωνσταντινούπολη και συνδέθηκε με τον Μητροπολίτη Τιβεριάδος. Εξαιτίας του ελέγχου που άσκησε στο νέο αυτοκράτορα Ανδρόνικο Κομνηνό, ο Λεόντιος εξορίστηκε και πέθανε σε βαθιά γεράματα στις 14 Μαΐου 1190 μ.Χ. Η μνήμη του εορτάζεται στην Πάτμο και στα Ιεροσόλυμα στις 14 Μαΐου.
Ημέρα Εορτασμού: 
14 May
Γεννήθηκε: 
;
Πέθανε: 
1190 μ. χ
Γένος: 
Άνδρας
Άγιος Λεόντιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων

Ο Άγιος Λεόντιος Πατριάρχης Ιεροσολύμων, καταγόταν από την Τιβεριούπολη της Φρυγίας και γεννήθηκε από γονείς πλούσιους το β' ήμισυ του 12ου αιώνα μ.Χ. Όταν πέθανε ο πατέρας του προσήλθε στη μονή του Πτελιδίου, όπου έγινε μοναχός. Αργότερα πήγε στην Κωνσταντινούπολη και συνδέθηκε με τον Μητροπολίτη Τιβεριάδος. Ακολουθώντας τον γέροντά του, ο οποίος επέστρεφε στην Επισκοπή του, έπλευσαν μαζί στην Πάτμο, για να προσκυνήσει στη μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Φεύγοντας από Πάτμο για Κύπρο ο Λεόντιος ξαναγύρισε στη Πάτμο. Εκεί, με πνευματική καθοδήγηση του ηγουμένου της μονής Θεοκτίστου, έγινε υπόδειγμα αδελφικής αγάπης και ταπεινοφροσύνης. Όταν ο ηγούμενος Θεόκτιστος πέθανε, ο Λεόντιος εξελέγη διάδοχός του.
Ο Άγιος Λεόντιος επισκεπτόταν για τις υλικές ανάγκες της μονής και τη νήσο της Κρήτης.
Ο Άγιος Λεόντιος μετέβη στην Κωνσταντινούπολη για υποθέσεις της μονής. Εκεί εκτιμήθηκε από τον αυτοκράτορα Μανουήλ του Κομνηνού (1143- 1180 μ.Χ.) ο οποίος του πρότεινε να γίνει Επίσκοπος στη Ρωσία ή στην Κύπρο αλλά ο Άγιος Λεόντιος αρνήθηκε. Όταν όμως του προτάθηκε ο θρόνος των Ιεροσολύμων, ο Λεόντιος δε μπορούσε να αρνηθεί και έγινε Πατριάρχης Ιεροσολύμων το 1170 μ.Χ.
Εξαιτίας του ελέγχου που άσκησε στο νέο αυτοκράτορα Ανδρόνικο Κομνηνό, ο Λεόντιος εξορίστηκε και πέθανε σε βαθιά γεράματα στις 14 Μαΐου 1190 μ.Χ. Η μνήμη του εορτάζεται στην Πάτμο και στα Ιεροσόλυμα στις 14 Μαΐου.