Άγιος βίος

οσια ξενη

Ο ξαφνικός θάνατος του συζύγου της άλλαζει τη ζωή της Ξένιας Γκριγκόριεβνα και στα 26 χρόνια της εγκαταλείπει την Αγία Πετρούπολη για τον μοναχικό βίο προσευχόμενη για την ψυχή του μέχρι τελευταίας στιγμής της ζωής της. Συγχρόνως, μετά την επιστροφή της στη πόλη της μετά από 8 χρόνια, δίνει στους συνανθρώπους της και την τελευταία της δύναμη για την ανακούφισή τους. Δύναμη πνευματική, συναισθηματική, υλική.
Ημέρα Εορτασμού: 
24 January
Γεννήθηκε: 
1730 μ.χ
Πέθανε: 
;
Γένος: 
Γυναίκα
Ιδιότητα: 
Οσία Ξένη

Η Οσία Ξένη, που το όνομά της ήταν Ξένια Γκριγκόριεβνα γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, το έτος 1730 μ.Χ., και παντρεύτηκε τον Αντρέα Φεοντόροβιτς Πετρώφ που είχε τον βαθμό του συνταγματάρχου.

Υπηρέτησαν και οι δυο στην βασιλική αυλή, έκαναν το γάμο τους, ζούσαν πολύ ευτυχισμένοι μαζί. Σε μια συνεστίαση έτυχε αναπάντεχα ο θάνατος του αγαπημένου συζύγου της Ξένιας. Αυτό το γεγονός της άλλαξε τη ζωή.

Μετά την ταφή του, η Οσία Ξένια εξαφανίστηκε από την Αγία Πετρούπολη για οκτώ χρόνια. Πιστεύεται πήγε σε ένα μοναστήρι, μαθαίνοντας το δρόμο της πνευματικής ζωής. Ο πρώην Αρχιεπίσκοπος Ανδρέας είχε αξιόπιστη πληροφορία ότι όσια Ξένια για την πνευματική της ολοκλήρωση, ξόδεψε αυτά τα χρόνια της ζωής της υπό την πνευματική του καθοδήγηση. Μετά από αυτά τα 8 χρόνια γύρισε στην Αγία Πετρούπολη και μέχρι που πέθανε, πέρασε τη ζωή της προσφέροντας όλες τις τις δυνάμες στους συμπατριώτες της.

Σαράντα πέντε χρόνια μετά το θάνατο του άντρα της, η Αγία Ξένια αναπαύθηκε εν ειρήνη, στην ηλικία των εβδομήντα ενός ετών, κάπου στα 1800 μ.Χ.
Η Αγία Ξένια δοξάστηκε επίσημα πρώτα από την ορθόδοξη εκκλησία της Ρωσίας, το 1978 μ.Χ. και μετέπειτα το 1988 μ.Χ. από το Πατριαρχείο της Μόσχας.

Ιερά Λείψανα: 

Τα Λείψανα της Αγίας βρίσκονται στο Κοιμητήριο του Σμολένσκ Αγίας Πετρουπόλεως.

Υμνολογία

Απολυτίκιο: 

Ἦχος πλ. δ’.
Σ’ ἐσένα, ὢ περιπλαμένη ξένη, Χριστὸς ὁ Κύριος μας ἔδωσε μιὰ διακαὴ μεσίτρια γιὰ ὅλους μας. Ἔχοντας λάβει στὴ ζωή σου βάσανα καὶ θλίψη , καὶ ὑπηρετώντας τὸ Θεὸ καὶ τοὺς ἀνθρώπους μὲ ἀγάπη, ἐσὺ ἀπέκτησες μεγάλη παρρησία στὸ Θεό. Δὶ’ αὐτό, σπεύδουμε θερμὰ σ’ ἐσένα στοὺς πειρασμοὺς καὶ τὴ θλίψη, κραυγάζοντας ἐκ βάθους ψυχῆς : Μὴν ἐγκαταλείψεις τὴν ἐλπίδα μας στὴν καταισχύνη, ὢ εὐλογημένη Ξένια.

Κοντάκιο: 

Ἦχος γ’.
Περιπλανώμενη ξένη σὲ μιὰ ξένη γῆ, ἀναστενάζοντας πάντα γιὰ τὴ οὐράνια πατρίδα γνωστὴ ὡς σαλὴ καὶ ἄπιστη ἀλλὰ γιὰ τοὺς πιστοὺς πολὺ σοφὴ καὶ ἱερὴ , στεφανωμένη ἀπὸ τὸ Θεὸ μὲ δόξα καὶ τιμή. Ὢ Ξένια, γενναία στὸ μυαλὸ καὶ θεϊκὰ σοφή. Δι’αυτό, κραυγάζουμε σὲ σένα «Χαῖρε ἐσὺ ποὺ μετὰ τὴ γήινη περιπλάνησή σου ἦρθες καὶ κατοικεῖς στὸ οἶκο τοῦ Θεοῦ».