Άγιος βίος

αγιος πορφυριος

Ο Γέροντας Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης γεννήθηκε 7 Φεβρουαρίου 1906 και πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου 1991. Ήταν μοναχός που έζησε μαζί μας τον 20ο αιώνα (1906-1991) και έγινε γνωστός για τον ζωή του αλλά και το έργο του από μικρή ηλικία. Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανακηρύχθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 27 Νοεμβρίου 2013.
Γεννήθηκε: 
1906 μ.χ
Πέθανε: 
1991 μ.χ
Γένος: 
Άνδρας
Ιδιότητα: 
Όσιος Γέρων Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

Ο Όσιος Πορφύριος γεννήθηκε στο χωριό Άγιος Ιωάννης του σημερινού Δήμου Ταμιναίων στην Εύβοια. Το πατρικό όνομά του ήταν Ευάγγελος Μπαϊρακτάρης και από πολύ νωρίς έδειξε την επιθυμία του να μονάσει.Σε ηλικία μόλις 13 χρόνων πήγε στη Σκήτη της Αγίας Τριάδος, τα γνωστά "Καυσοκαλύβια" του Αγίου Όρους και εκεί έζησε τα επόμενα 6 περίπου χρόνια, ως υποτακτικός σε δύο γέροντες μοναχούς, παίρνοντας το όνομα Νικήτας. Στα σχολικά του χρόνια που τελείωσαν πριν καν αρχίσουν μιας και πήγε μέχρι την δευτέρα δημοτικού.Στα χρόνια στο Άγιο όρος αρρώστησε σοβαρά και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Εύβοια, όπου και εγκαταστάθηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Χαραλάμπους Λευκών Ευβοίας, στο Αυλωνάρι της Εύβοιας.

Σε ηλικία 20 ετών συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο του Σινά Πορφύριο, ο οποίος διέβλεψε σε αυτόν πνευματικά χαρίσματα. Έτσι τον χειροτόνησε πρεσβύτερο, δίνοντάς του και το όνομα με το οποίο έμελλε να γίνει γνωστός, Πορφύριος. Τα μετέπειτα χρόνια, επειδή το μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους Λευκών έγινε γυναικείο, ο πατήρ Πορφύριος εγκαταστάθηκε στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου, στην Άνω Βάθεια του σημερινού Δήμου Αμαρυνθίων, επίσης στην Εύβοια.

Το 1940, σε ηλικία 34 ετών, μετέβη στην Αθήνα, όπου στις 12 Οκτωβρίου διορίστηκε εφημέριος στην εκκλησία του Αγίου Γερασίμου, στην Πολυκλινική Αθηνών, δίπλα στην Ομόνοια.

Στις 16 Μαρτίου 1970, πήρε μικρή σύνταξη από το Ταμείο Ασφαλίσεως Κληρικών Ελλάδος και εαποχώρησε από τη θέση του εφημερίου του Αγίου Γερασίμου, όπου όμως πυκνά συχνά συνέχιζε να προσφέρει τις υπηρεσίες του ως το 1973. Το 1973 έφυγε από την Αθήνα για να εγκατασταθεί αρχικά στον Άγιο Νικόλαο, στα Καλλίσια (σημερινή Καλλιθέα) της Πεντέλης και μετά από μερικά χρόνια στο Μήλεσι της Μαλακάσας, όπου και οικοδόμησε το Ιερό Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Απέκτησε σημαντική φήμη και πολλοί πιστοί τον επισκέπτονταν στον τόπο διαμονής του.

Το Νοέμβριο του 1991 μετέβη στο παλαιό κελί του, στα Καυσοκαλύβια του Αγίου Όρους, όπου και κοιμήθηκε στις 2 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους,

Κατατάχθηκε στο Αγιολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, μαζί με τον Ιερομόναχο Μελέτιο τον εν Υψενή Ρόδου, από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, στη συνεδρίασή της που διεξήχθη στις 27 Νοεμβρίου 2013.