Άγιος βίος

αγιος πατρικιος

Ο Άγιος Πατρίκιος γεννήθηκε στη Σκωτία και η οικογένειά του ήταν βρεττανορωμαική. Σε ηλικία 16 ετών πιάστηκε αιχμάλωτος και μεταφέρθηκε στην Ιρλανδία. Είδε δύο οράματα που του άλλαξαν τη ζωή. Οι Ιρλανδοί τιμούν την μνήμη του Αγίου Πατρικίου κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου με χορούς και πανήγυρεις. Δίδασκε το μυστήριο της αδιαιρέτου Τριάδος χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το τριφύλλι, του οποίου τα φύλλα αποτελούνται από τρία κομμάτια αλλά στην ουσία είναι ένα φύλλο. Ο Άγιος Πατρίκιος κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη το έτος 461 μ.Χ. στο Σάουτ της Ουαλίας.
Ημέρα Εορτασμού: 
17 March
Γεννήθηκε: 
;
Πέθανε: 
461 μ.χ
Γένος: 
Άνδρας
Άγιος Πατρίκιος

Ο Άγιος Πατρίκιος γεννήθηκε στη Σκωτία γύρω στο 380 μ.Χ. Καταγόταν από βρεττανορωμαϊκή οικογένεια. Ο πατέρας του ονομαζόταν Καλφουρίνος και ο παππούς Πότιτος και ήταν ιερέας. Η μητέρα του λεγόταν Κονκέσσα. Στά 16 του χρόνια συνελήφθη αιχμάλωτος και μεταφέρθηκε στην Ιρλανδία για έξι χρόνια. Στα χρόνια της σκλαβιάς έβοσκε ένα κοπάδι και οι ώρες περνούσαν με μοναξιά και αρκετή δυσκολία. Εκεί ανακάλυψε με προσευχή τον Θεό.
Ο ίδιος ο Κύριος θα μιλήσει στον Άγιο, ενώ αυτός κοιμόταν και θα του πει να γυρίσει στην πατρίδα με ένα πλοίο που ήταν έτοιμο γι' αυτόν. Αυτή η πρώτη φορά που του μίλησε ο Κύριος, δεν θα είναι και η τελευταία.

Ο Άγιος, το 402 μ.Χ., απέδρασε από εκεί, αλλά η τρικυμία οδήγησε το πλοίο στην Αρμορική. Το πλοίο έφθασε στην Γαλατία, αλλά εκεί το πλήρωμά του δεν στάθηκε δυνατό να βρει τροφή. Τότε ο καπετάνιος παρακάλεσε τον Άγιο να προσευχηθεί στον Θεό, για να τους βοηθήσει. Πράγματι, έτσι κι έγινε.
Ο Άγιος Πατρίκιος περιπλανήθηκε στα νησιά του Τυρρηνικού πελάγους.
Μετά από πολλές περιπέτειες επέστρεψε στη Βρετανία.
Φαίνεται όμως ότι ο Θεός είχε για αυτόν άλλα σχέδια και πάλι με ένα όραμα που είδε ξαναγύρισε στην Ιρλανδία.
Μετά πήγε στην Γαλλία όπου παρέμεινε επί πολλά έτη προετοιμαζόμενος για την ιεροσύνη. Εκεί γνώρισε τον Άγιο Μαρτίνο και τον Άγιο Γερμανό, που τον έστειλε πίσω στην Ιρλανδία το 432 μ.Χ. σαν Επίσκοπο.

Ο επίσκοπος Πατρίκιος άφησε γραπτά που σώζονται μέχρι σήμερα.
Σώζεται η Ομολογία του, η αυτοβιογραφία του, ένα γράμμα που καταδικάζει τη δουλεία και ο αξιοσημείωτος ύμνος του (breastplate), όπου ομολογεί την απόλυτη πίστη του στο Χριστό.

Δίδαξε το μυστήριο της μίας και ομοουσίου Αγίας Τριάδος χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το τριφύλλι, ένα τοπικό φυτό του οποίου τα φύλλα αποτελούνται από τρία κομμάτια αλλά στην ουσία είναι ένα.

Ο λαός της Ιρλανδίας τον αγάπησε πολύ και εορτάζει την μνήμη του με λαμπρότητα. Ο Άγιος Πατρίκιος κοιμήθηκε οσίως με ειρήνη το έτος 461 μ.Χ. στο Σάουτ της Ουαλίας.

Υμνολογία

Κοντάκιο: 

Ήχος πλ. δ'. Τη Υπερμάχω.
Της Ιρλανδίας τον φωστήρα τον υπέρλαμπρον και των αποστόλων μιμητήν και ισοστάσιον συνελθόντες ανυμνήσωμεν χαρμοσύνως· παρρησίαν γαρ ευράμενος προς Κύριον ικετεύει λυτρωθήναι πάσης θλίψεως τους κραυγάζοντας· Χαίροις, Πάτερ Πατρίκιε.

Ὁ Οἶκος: 

Άπασαν Ιρλανδίαν τω φώτι της Τριάδος κατηύγασας, σοφέ Ιεράρχα· όθεν σου την μνήμην την σεπτήν κατά χρέος χαίρουσα τελεί σήμερον τους πόνους σου γεραίρουσα και ποθώ μελωδούσα ταύτα·
Χαίρε, ο γόνος της Βρεττανίας· χαίρε η δόξα της Ιρλανδίας.
Χαίρε, Ορθοδόξων δογμάτων διδάσκαλε· χαίρε, Πελαγίου της πλάνης αντίπαλε.
Χαίρε, θείον εγκαλλώπισμα των σεπτών Ιεραρχών· χαίρε, τύπος και παράδειγμα διδασκάλων ευκλεών.
Χαίρε, ότι εκτήσω Αποστόλων τον ζήλον· χαίρε, ότι καθείλες των δρυΐδων τον λήρον.
Χαίρε, πολλούς της πλάνης ρυσάμενος· χαίρε, εχθρού το κράτος τρεψάμενος.
Χαίρε, πιστών προς Χριστόν μεσιτεία· χαίρε, ψυχών ασθενών θεραπεία.
Χαίρε, Πάτερ Πατρίκιε.