Άγιος βίος

αγιος νεοφυτος

Ο Άγιος Νεόφυτοςαπό μικρό παιδί έκανε θαύματα με την ταπεινότητά του. Μία μέρα η μητέρα του είδε ένα περιστέρι νά στέκεται πάνω από τό προσκέφαλο τού παιδιού της. Φοβήθηκε! Και τρομοκρατήθηκε ακόμα πιο πολύ όταν άκουσε τό περιστέρι νά της μιλά μέ ανθρώπινη φωνή καί νά της λέει προστάτευε τό μικρό Νεόφυτο. Η μητέρα έπεσε λιπόθυμη καί ξεψύχησε. Ειδοποίησαν τό σύζυγό της και ήρθε και πολύς κόσμος. Κάποια στιγμή τό μικρό παιδί ζήτησε από τόν πατέρα του νά μείνει μόνος του μπροστά στό νεκρή μητέρα του.Τότε γονάτισε κι προσευχήθηκε. Μετά έπιασε το χέρι της μητέρα του καί τής είπε: «Μητέρα, κοιμήθηκες όσο ήθελε ο Θεός... Τώρα, στό όνομα τού Κυρίου Ιησού Χριστού, σήκω επάνω!». Καί πράγματι η μητέρα του αναστήθηκε!
Ημέρα Εορτασμού: 
21 January
Γεννήθηκε: 
(275 μ.χ
Πέθανε: 
290 μ.χ
Γένος: 
Άνδρας
Ιδιότητα: 
Άγιος Νεόφυτος ο Μάρτυρας

Ο Άγιος Νεόφυτος γεννήθηκε στη Νίκαια της Βιθυνίας και τους γονείς του τους έλεγαν, Θεόδωρο και Φλωρεντία, επί βασιλείας Διοκλητιανού (284-304 μ.Χ.). Σε νεαρή ηλικία πήγε στον Όλυμπο και ζούσε ασκητικά μέσα σε μια σπηλιά. Κάποτε επισκέφθηκε τους γονείς του, και κατόπιν πάλι επέστρεψε στον Όλυμπο. Η ζωή του υπήρξε πολύ πνευματική. Εκείνο τον καιρό όμως, οι διώκτες του Χριστιανισμού Διοκλητιανός και Μαξιμιανός, έστειλαν στην επαρχία της Βιθυνίας έναν θηριώδη άρχοντα, τον Μάξιμο. Αυτός κομμάτιαζε τους χριστιανούς με τον πιο απάνθρωπο τρόπο.

Σε ηλικία 15 ετών ένα άγγελος εμφανίστηκε στον Νεόφυτο και του είπε να πάει στη Νίκαια για να μαρτυρήσει. Πράγματι ο Νεόφυτος παρουσιάστηκε στον Μάξιμο (290 μ.Χ.) και του μίλησε γιά όλες τις θηριωδίες που έκανε εναντίων των Χριστιανών. Τότε ο άγριος άρχοντας διέταξε και τον έδειραν σκληρά. Κατόπιν τον έριξαν μέσα σε καζάνι με βραστό νερό, έπειτα στα θηρία και στο τέλος τον σκότωσαν με ξίφος. Το μαρτύριό του εμψύχωσε σε μεγάλο βαθμό τους χριστιανούς εκείνου του τόπου.

Υμνολογία

Απολυτίκιο: 

Ήχος πλ. α'. Τον συνάναρχον Λόγον
Εκ σπάργανων επλήσθης της θείας χάριτος, ώσπερ νεόφυτοι έρνος χαριτωθείς την ψυχήν, και θαυμάτων αυτουργός ξένων γενόμενος, ηνδρανάθησας στερρώς, δι' αγώνων Ιερών, Νεόφυτε Αθλοφόρε. Αλλά μη παύση πρεσβεύων, ελεηθήναι τας ψυχάς ημών.