Άγιος βίος

αγιος μαξιμος

Ο Άγιος Μάχιμος, κατά κόσμον Μιχαήλ Τριβώνης, από τον Μωριά σπούδασε κοντά σε Έλληνες δασκάλους , επιφανείς του καιρού τους σε Πάδοβα, Φλωρεντία και Μιλάνο. Μετά πήγε στο Άγιο Όρος και πήρε το όνομα Μάχιμος. Η Εκκλησία μας τον κατέταξε στους αγίους το 1988 μ.χ.
Ημέρα Εορτασμού: 
21 January
Γεννήθηκε: 
1470 μ.χ
Πέθανε: 
1556 μ.χ
Γένος: 
Άνδρας
Άγιος Μάξιμος ο Γραικός

Ο Άγιος Μάξιμος γεννήθηκε στην Άρτα το 1470 μ.Χ., αλλά η καταγωγή του ήταν από τον Μωριά και το όνομά του ήταν Μιχαήλ Τριβώλης.
Ήταν μαθητής του Ιωάννη Μόσχου και σπούδασε και στην Ιταλία. Επίσης, μαθήτευσε στην Ελληνική σχολή της Βενετίας και κατόπιν σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Πάδοβας, της Φλωρεντίας και του Μιλάνου έχοντας ως δασκάλους έλληνες, όπως ο Ιανός Λάσκαρης, ο Λαόνικος Χαλκοκονδύλης κ.ά. Το 1505-6 μ.Χ. πήγε στο Άγιον Όρος και έγινε μοναχός με το όνομα Μάξιμος.
Ο Άγιος, μετά από παράκληση του τσάρου της Ρωσίας Βασιλείου Ιβάνοβιτς, το 1516 μ.Χ., πήγε στη Ρωσία για να μεταφράσει διάφορα θεολογικά βιβλία στη σλαβωνική. Εκεί όμως συκοφαντήθηκε από τον ισχυρό ηγούμενο της Μονής Βολοκαλάμσκ Δανιήλ και ο Μάξιμος ταλαιπωρήθηκε επί σειρά ετών με εξορίες, στέρηση θείας κοινωνίας και άλλα βάσανα. Τελικά το 1551 μ.Χ. μεταφέρθηκε στή Λαύρα του Αγίου Σεργίου, όπου ο ηγούμενος τον περιέβαλε με πολλή αγάπη.
Εδώ άφησε και την τελευταία του πνοή στις 21 Ιανουαρίου του 1556 μ.Χ.
Έγραψε πολλά απολογητικά και ερμηνευτικά έργα. Αγιοκατατάχθηκε στις 31 Μαίου 1988 μ.Χ.

Ιερά Λείψανα: 

Τα Λείψανα του Αγίου βρίσκονται στη Λαύρα Αγίας Τριάδος - Αγ. Σεργίου Μόσχας.
Τμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου βρίσκονται στις Μητροπόλεις Άρτης και Σπάρτης και στο Παρεκκλήσιο της Οσίας Ξένης της Ρωσίδος Μάνδρας Αττικής.

Υμνολογία

Απολυτίκιο: 

Ήχος α'.
Του λίθου σφραγισθέντος Λακεδαιμονίων τον γόνον, και της Άρτης το καύχημα, τον φωστήρα των Ρώσων και του Άθω αγλάισμα, τιμήσωμεν συμφώνως οι πιστοί, βοώντες προς αυτόν ειλικρινώς, δόξα τω δεδωκότι σοι ισχύν, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα των Ορθοδόξων το νέον καύχημα.

Μεγαλυνάριο: 

Χαίροις ο της Άρτης Θείος βλαστός, και της εν Ρωσία Εκκλησίας υφηγητής, προς ορθοδοξίας, τας θείας παραδόσεις, ώ Μάξιμε θεόφρον, αξιοθαύμαστε.