Άγιος βίος

αγιος κυρικος

Ο Άγιος Κύρικος ένα τρίχρονο παιδάκι από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας βρήκε φριχτό θάνατο από τον ηγεμόνα της Ταρσού λόγω της Χριστιανικής πίστης της μητέρας του Ιουλίτας και για να την εκβιάσει να θυσιάσει στα είδωλα για να σώσει το μικρό της γιό και την ίδια από τον θάνατο. Το μικρό παιδί κλώτσησε τον ηγεμόνα Αλέξανδρο στη κοιλιά και αυτός τον καταγρέμνησε από τις σκάλες. Η μητέρα του είχε και αυτή την τύχη του παιδιού της.
Ημέρα Εορτασμού: 
15 July
Γένος: 
Άνδρας
Γυναίκα
Ιδιότητα: 
Άγιοι Κήρυκος και Ιουλίττα η μητέρα του

Η Αγία Ιουλίτα, έζησε στα σκληρά χρόνια του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Καταγόταν από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας. Λόγω του διωγμού κατά των χριστιανών, πήρε το γιο της τον Κήρυκο και πήγε στην Σελεύκεια και στην συνέχεια στην Ταρσό.

Στην Ταρσό συνελήφθη από τον Αλέξανδρο, τον τότε ηγεμόνα ο οποίος την υπέβαλε σε φρικτά βασανιστήρια μπροστά στο παιδί της. Ο Αλέξανδρος προσπάθησε να φέρει με το μέρος του το παιδί αλλά ούτε τότε πέτυχε και μάλιστα το μικρό του έδωσε μία δυνατή κλωτσιά στην κοιλιά. Αυτός εξοργίστηκε τόσο, πού το πέταξε από τα σκαλιά σπάζοντας το κρανίο του μικρού Κήρυκου. Και η μητέρα του υπεβλήθη σε πολλά και φρικτά βασανιστήρια, πεθαίνοντας τελικά μαρτυρικά.

Ιερά Λείψανα: 

Μία ωλένη με σάρκα της Αγίας Ιουλίττας βρίσκεται στη Μονή Παντοκράτορος Αγίου Όρους.
Μέρος ποδιού του Αγίου Κηρύκου βρίσκεται στη Μονή Σιμωνόπετρας Αγίου Όρους.

Υμνολογία

Απολυτίκιο: 

Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Ἡ καλλιμάρτυς τοῦ Χρίστου Ἰουλίττα, σὺν τριετεῖ ἀμνῶ αὐτῆς τῷ Κηρύκῳ, δικαστοὺ πρὸ βήματος παρέστησαν φαιδρῶς, εὔτολμοι κηρύττοντες. τὴν χριστώνυμον κλῆσιν, ἄμφω μὴ πτοούμενοι, ἀπειλᾶς τῶν τυρράνων καὶ στεφηφόροι νῦν ἐν οὐρανοίς, ἀγαλλιώνται. Χριστῷ παριστάμενοι.