Άγιος βίος

αγιος θεοχαρης

Ο Άγιος Θεοχάρης ορφανός από μικρό παιδί βρέθηκε σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης χριστιανών. Ο δικαστής τον πρόσεξε και τον πήρε σπίτι του να προσέχει τα ζώα του. Μετά από καιρό τον εκτίμησε και του πρότεινε να τον κάνει γαμπρό του αλλά ο Θεοχάρης αρνηθηκε γιατί ο δικαστής ήθελε πρώτα να γίνει Μωαμεθανός. Ο δικαστής τον απείλησε με βασανισμό αλλά και πάλι ο Θεοχάρης αρνήθηκε. Τον λιθοβόλησαν και τον αποκεφάλισαν στις 20 Αυγούστου του 1740 μ. χ. Τότε η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του.
Ημέρα Εορτασμού: 
20 August
Γεννήθηκε: 
;
Πέθανε: 
1740 μ. χ
Γένος: 
Άνδρας
Άγιος Θεοχάρης ο Νεαπολίτης, από τη Μικρά Ασία

Ο Άγιος Θεοχάρης από την Νεάπολη της Μικράς Ασίας βρέθηκε το έτος 1740 μ.Χ., επί Σουλτάνου Αχμέτ και Ιμπραήμ Πασά, σε συγκέντρωσης αγοριών των χριστιανών σε στρατόπεδο. Μιά μέρα ο δικαστής της Νεάπολης Καππαδοκίας, είδε τον Θεοχάρη μέσα στο στρατόπεδο, του άρεσε και τον πήρε στο σπίτι του να περιποιείται τα ζώα του.

Η ευσέβεια και η ομορφιά του Θεοχάρη, έκαναν τον δικαστή να του προτείνει να γίνει γαμπρός του, αφού όμως γίνει πρώτα μωαμεθανός. Ο Θεοχάρης αρνήθηκε να γίνει μωαμεθανός. Ο Οθωμανός δικαστής προσβλήθηκε από την άρνηση και τον απείλησε με βασανιστήρια. Τότε ο Θεοχάρης έτρεξε στον Ναό του Αγίου Γεωργίου και μετάλαβε. Ο δικαστής του έκανε και πάλι πρόταση γάμου με την κόρη του ο δικαστής, ο Θεοχάρης ξανά αρνήθηκε. Τον βασάνισαν μετά από αυτό και τον οδήγησαν έξω από την πόλη της Νεάπολης, οπού τον λιθοβόλησαν και κατόπιν τον απαγχόνισαν, μεσημέρι στις 20 Αυγούστου 1740 μ.Χ.

Το 1923 μ.Χ. τα λείψανα του Αγίου Θεοχάρη ήλθαν στην Θεσσαλονίκη και τοποθετήθηκαν στον Ναό της Αγίας Αικατερίνης, όπου και σήμερα βρίσκονται.