Άγιος βίος

αγιος γερασιμος

Η αγιότητας του οσίου Γερασίμου έγινε το 1622. Ο Άγιος Γεράσιμος ονομάστηκε νέος ασκητής για να τον ξεχωρίζουν από τον άγιο Γεράσιμο τον Ιορδανίτη και είναι προστάτης Άγιος στο νησί της κεφαλλονιάς εκεί που είναι τα ιερά λείψανα και το μοναστήρι του.
Ημέρα Εορτασμού: 
16 August
Γεννήθηκε: 
1509 μ.χ
Πέθανε: 
1579 μ.χ
Γένος: 
Άνδρας
Πολιούχος: 
Ο Άγιος Γεράσιμος ο Νοταράς

Ο Άγιος Γεράσιμος γεννήθηκε στα Τρίκαλα της Κορινθίας.Πατέρας του ήταν ο Δημήτριος από το γνωστό Βυζαντινό γένος των Νοταράδων, και ήταν συγγενής του μεγάλου Δούκα Λουκά Νοταρά. Το όνομα του αγίου ήταν Γεώργιος. Ήταν ένα αρχοντόπουλο της περιοχής και μορφώθηκε αναλόγως. Στα 20 χρόνια του πηγαίνει στη Ζάκυνθο για να συμπληρώσει την μόρφωσή του. Μετά πηγαίνει στην Ιερουσαλήμ όπου χειροτονήθηκε διάκονος και μετά πρεσβύτερος από τον πατριάρχή Γερμανό.
Το όνομα που του έδωσε ήταν Γεράσιμος προς τιμήν του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη.
Στα Ιεροσόλυμα έμεινε 12 χρόνια. Πήγε στη Συρία, την Αίγυπτοκαι τέλος επέστρεψε το 1559 στην Κεφαλονιά όπου ίδρυσε και το μοναστήρι του.

Ο Άγιος Γεράσιμος πέθανε την 15η Αυγούστου του 1579. Η γιορτή του είναι ακριβώς μια μέρα μετά στις 16 Αυγούστου.
Ο Άγιος Γεράσιμος γιορτάζεται επίσης και στις 20 Οκτωβρίου, μιά μέρα που αποτελεί και επίσημη αργία στο νησί της Κεφαλονιάς. Το όνομα "Γεράσιμος" είναι από τα πιο κοινά αντρικά ονόματα στο νησί.

Ιερά Λείψανα: 

Το Λείψανο του Αγίου βρίσκεται στην Μονή Ομαλών Κεφαλληνίας.

Υμνολογία

Απολυτίκιο: 

Ήχος α'.
Των ορθοδόξων προστάτην και εν σώματι άγγελον και θαυματουργόν Θεοφόρον νεοφανέντα ημίν, επαινέσωμεν πιστοί Θείον Γεράσιμον, ότι αξίως παρά Θεού, απείληφεν ιαμάτων την αένναον χάριν, ρώννυσι τους νοσούντας, δαιμονώντας ιάται, διό και τοις τιμώσιν αυτόν βρύει ιάματα.