Άγιος βίος

αγιος βλαδιμηρος

Ο Άγιος Βλαδίμηρος Μητροπολίτης Κιέβου γεννήθηκε το 1848 και πέθανε από επαναστάτες το 1918 μ.χ στη μονή των σπηλαίων. Το όνομά του ήταν Βασίλειος Νικηφόροβιτς Μπογκογιαβλένσκυ. Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του στις 25 ΙΑνουαρίου.
Ημέρα Εορτασμού: 
25 January
Γεννήθηκε: 
1848 μ. χ
Πέθανε: 
1918 μ.χ
Γένος: 
Άνδρας
Εκκλησία: 
Άγιος Βλαδίμηρος ο Ιερομάρτυρας Μητροπολίτης Κιέβου

Ο Άγιος Βλαδίμηρος ο Μητροπολίτης Κιέβου γεννήθηκε την 1η Ιανουαρίου 1848 μ.Χ. στο χωριό Μάλιε Μορόσκι της επαρχίας του Ταμπώφ της Ρωσίας. Το όνομά του ήταν Βασίλειος Νικηφόροβιτς Μπογκογιαβλένσκυ. Τα πρώτα του γράμματα ήταν σε εκκλησιαστικό σχολείο και έμετά σπούδασε στη θεολογική σχολή του Κιέβου. Το 1874 μ.Χ. όταν τελείωσε τις σπουδές του, διορίσθηκε καθηγητής στην εκκλησιαστική σχολή του Ταμπώφ.
Μετά από τον διορισμό παντρεύτηκε αλλά γρήγορα πέθανε η πρεσβυτέρα του αλλά και το μονάκριβο παιδί του.

Φεύγει πλέον από τον κόσμο και ακολουθεί τη μοναχική οδό. Πηγαίνειι σε μονή του Κοζλώφ και στις 6 Φεβρουαρίου 1886 μ.Χ. γίνεται μοναχός με το όνομα Βλαδίμηρος.
Το έτος 1888 μ.Χ. εκλέγεται Επίσκοπος της πόλεως Σταρορούσκϊυ και καλείται να διακονήσει το λαό του Θεού.
Στις 19 Ιανουαρίου 1891 μ.Χ. εκλέγεται Αρχιεπίσκοπος Σαμάρα, το 1892 μ.Χ. Αρχιεπίσκοπος Καρτάλιν και Καχεζίας και στις 21 Φεβρουαρίου 1898 μ.Χ. Μητροπολίτης Μόσχας. Στις 23 Νοεμβρίου 1912 μ.Χ.,εκλέγεται Μητροπολίτης της Αγίας Πετρουπόλεως. Το 1915 μ.Χ. η Εκκλησία του αναθέτει τα καθήκοντα του Μητροπολίτη Κιέβου.

Τα γεγονότα της Οκτωβριανής επαναστάσεως (1917 μ.Χ.) αποτέλεσαν, για τους κατοίκους του Κιέβου, την αφορμή για την ανεξαρτησία τους. Το Ουκρανικό συμβούλιο πίεσε τον Άγιο να προβεί σε εκκλησιαστική αυτονομία. Εκείνος δεν το έπραξε και τον εκθρόνισαν. Έτσι κατέφυγε στη μονή των Σπηλαίων.
Στις 23 Ιανουαρίου 1918 μ.Χ. οι επαναστάτες έφθασαν στη μονή των Σπηλαίων. Τον συνέλαβαν και τον εκτέλεσαν.