Άγιος βίος

αγιος αρσενιος

Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης υπήρξε αρχιμανδρίτης στο χωριό Φάρασα της Καππαδοκίας. Τιμάται ως άγιος από την Ορθόδοξη εκκλησία, σύμφωνα και με Συνοδική Πράξη της 11ης Φεβρουαρίου 1986. Τοόνομά του ήταν Θεόδωρος αλλά έμεινε ευρέως γνωστός ως Χατζηεφεντής. Γενέτειρά του ήταν τα Φάρασα της Καππαδοκίας και πέθανε στη Κέρκυρας, λίγους μήνες μετά την ανταλλαγή πληθυσμών. Ήταν νονός του Αρσενίου Εζνεπίδη, μετέπειτα γέροντος Παϊσίου, στον οποίο έδωσε το βαπτιστικό όνομα Αρσένιος.
Ημέρα Εορτασμού: 
10 November
Γεννήθηκε: 
1840 μ.χ
Πέθανε: 
1924 μ.χ
Γένος: 
Άνδρας
Ιδιότητα: 
Όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης

Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης γεννήθηκε γύρω στα 1840 μ.Χ. στα Φάρασα της Καππαδοκίας. Οι γονείς του είχαν αποκτήσει δύο αγόρια, τον Βλάσιο και τον Θεόδωρο, που μετονομάστηκε Αρσένιος.

Από μικρή ηλικία έμειναν ορφανά και τα κηδευμόνευε η θεία τους, αδελφή της μητέρας τους. Ο Βλάσιος έγινε δάσκαλος της Βυζαντινής Μουσικής και πήγε αργότερα στην Κωνσταντινούπολη, ο δε Θεόδωρος έμελλε να γίνει καλόγερος.

Μεγαλώνοντας, πήγε στη Νίγδη και μετά στη Σμύρνη όπου τέλειωσε τις σπουδές του.

Στα 26 του χρόνια πήγε στην Ιερά Μονή Φλαβιανών του Τιμίου Προδρόμου όπου αργότερα εκάρη Μοναχός και πήρε το όνομα Αρσένιος. Εκείνη την εποχή είχαν ανάγκη μεγάλη από δασκάλους και ο Μητροπολίτης Παΐσιος ο Β’, τον χειροτόνησε Διάκο και τον έστειλε στα Φάρασα για να μάθει γράμματα στα εγκαταλειμμένα παιδιά. Αυτό φυσικά γινόταν στα κρυφά.
Στο τριακοστό έτος της ηλικίας του χειροτονήθηκε στην Καισαρεία πρεσβύτερος με τον τίτλο του Αρχιμανδρίτου και την ευλογία ως Πνευματικός.

Πέθανε στη Κέρκυρα έχοντας κάνει πολλά πολλά θαύματα.

Ιερά Λείψανα: 

Τα Ιερά Λείψανα του Οσίου Αρσενίου βρίσκονται στη Μονή Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής Θεσσαλονίκης.

Υμνολογία

Απολυτίκιο: 

Ἦχος πλ. α’. Τὸν συνάναρχον Λόγον.
Τῶν Ὁσίων τὸν βίον ἐκμιμησάμενος, ἐν ἐσχάτοις τοὶς χρόνοις, Πάτερ Ἀρσένιε, ἐπληρώθης δωρεῶν τοῦ θείου Πνεύματος, καὶ θαυμάτων γεγονός, θεοφόρε αὐτουργός, παρέχεις ἐνὶ ἐκάστω, τᾶς ἐκ Θεοῦ χορηγίας, ταὶς ἰκεσίαις σου πρὸς Κύριον.

Κοντάκιο: 

Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Καππαδοκίας τὸ νεόφυτον ἄνθος, καὶ ἀρετῶν τὸ πολυτίμητον σκεῦος, ὁ ἱερὸς Ἀρσένιος ὑμνείσθω μοί, οὗτος γὰρ ὡς ἄγγελος, ἐν σαρκὶ βιοτεύσας, σύσκηνος ἐγένετο, τῶν Ἁγίων ἁπάντων, μεθ’ ὧν πρεσβεύει πάντοτε Χριστῷ, ἠμὶν διδόναι, πταισμάτων συγχώρησιν.