Άγιος βίος

αγιος αιμιλιανος

Ο άγιος Αιμιλιανός μαρτύρησε για την χριστιανική του πίστη μαρτυρικά. Η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του στις 18 Ιουλίου. Πολλές πηγές αναφέρουν ότι ήταν δούλος σε φανατικό ειδωλολάτρη , άλλες ότι ήταν γιός τοπικού άρχοντα. Όταν ο πατέρας του ή ο αφέντης του έμαθε ότι ήταν χριστιανός τον μαστίγωσε ανελέητα. Τον απείλησε ότι αν δεν αλλάξει γνώμη θα πάθει και χειρότερα. Την άλλη μέρα ο Αιμιλιανός πήγε σε ειδωλολατρικό ναό και τα έσπασε όλα εκεί. Αυτό σηματοδότησε την σύλληψη και εξόντωσή του.
Ημέρα Εορτασμού: 
18 July
Γένος: 
Άνδρας
Άγιος Αιμιλιανός

Ο Άγιος Αιμιλιανός γεννήθηκε στο Δορόστολο της Θρακικής Μοισίας, επί βασιλείας αυτοκρατόρου Ιουλιανού του Παραβάτη.

Άλλες πηγές αναφέρουν ότι ήταν δούλος σε ένα σκληρό και φανατικό ειδωλολάτρη, άλλες αναφέρουν ότι ήταν γιος τοπικού αξιωματικού του Σαββατιανού, που όταν έμαθε ότι ο Αιμιλιανός ήταν Χριστιανός, θύμωσε τόσο πολύ, ώστε αφού τον έβρισε με τα πιο χυδαία λόγια, έπειτα τον μαστίγωσε ανελέητα. Και του είπε πως αν συνεχίσει να είναι χριστιανός, θα πάθαινε πολύ χειρότερα. Ο Αιμιλιανός την αμέσως επόμενη μέρα πήγε σε ειδωλολατρικό ναό, οπού με σφυρί συνέτριψε όλα τα αγάλματα που ήταν μέσα στο ναό. Οι ειδωλολάτρες ιερείς, τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν να δικαστεί.
Αφού τον βασάνισαν, τον έριξαν στη φωτιά, το δε λείψανο του Αγίου, κήδεψε μεγαλοπρεπώς η γυναίκα του άρχοντα ειδωλολάτρη, που ήταν κρυπτοχριστιανή.

Υμνολογία

Απολυτίκιο: 

Ἦχος δ’. Ὁ ὑψωθεῖς ἐν τῷ Σταυρῷ.
Ὡς προσφορὰ καὶ ὁλοκάρπωμα θεῖον, διὰ πυρὸς προσενέχθεις τῷ Δεσπότῃ, τοὶς ὄμβροις τῶν χαρίτων σου εὐφραίνεις νῦν ἠμᾶς, πῦρ γὰρ τὸ οὐράνιον, τὴ ψυχὴ περιφερών, ὥσπερ αὔραν ἔφερες, τὴν κατάφλεξιν Μάρτυς. Ἀλλὰ μὴ παύση πάντοτε φρουρείν, τοὺς σὲ τιμώντας, Αἰμιλιανὲ ἔνδοξε.