Άγιος βίος

αγια τατιανη

Η Αγία Τατιανή η Ρωμαία από πατέρα ύπατο και γεννημένη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Σεβήρου ήταν Χριστιανή. Οι Ρωμαίοι ποτέ δεν της το συγχώρεσαν και την επέβαλλαν σε βασανιστήρια. Μετά από πολλά επιλέγουν να την φάνε τα άγρια θηρία της Ρωμαικής αρένας. Κατάπληκτοι βλέπουν τα θηρία να ησυχάζουν μπροστά της. Αφού δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο την αποκεφαλίζουν. Η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη της στις 12 Του Γενάρη, κάθε χρόνο.
Ημέρα Εορτασμού: 
12 January
Γεννήθηκε: 
;
Γένος: 
Γυναίκα
Ιδιότητα: 
Αγία Τατιανή

Η Αγία Τατιανή γεννήθηκε και έζησε στη Ρώμη. Ο πατέρας της ήταν ύπατος επί της εποχής του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου του Σεβήρου (222-235 μ.Χ.).

Η Αγία Τατιανή ήταν ήδη χριστιανή και είχε διατελέσει μαθήτρια του Αποστόλου Πέτρου αλλά και του Αποστόλου Παύλου. Είχε το εκκλησιαστικό αξίωμα της διακόνισσας. Η καταγωγής της και ο ζήλος με τον οποίο εκτελούσε τα καθήκοντα, έδωσαν στην Τατιανή εξέχουσα θέση μεταξύ των Χριστιανών. Οι Εθνικοί όμως δεν μπορούσαν να δεχθούν το γεγονός ότι μια Ρωμαία απαξιούσε τις συνήθειές τους και περιφρονούσε τα είδωλα, για να υπηρετεί τους Χριστιανούς.

Όταν διατάχθηκε δίωξη των Χριστιανών επί αυτοκράτορος Σεβήρου, η Τατιανή συνελήφθη και είπε ότι ήταν Χριστιανή. Μαζί με τον αυτοκράτορα μπήκαν σε ένα ειδωλολατρικό ναό. Εκεί η Τατιανή έριξε τα ξύλινα αγάλματα των θεών στο έδαφος. Μετά από αυτο την βασανίζουν, την χτυπούν και της ξυρίζουν το κεφάλι, την κρεμούν και την ρίχνουν στη φωτιά. Εκείνη αντέχει και εξοργίζει. Την ρίχνουν σε άγρια θηρία που δεν την βλάπτουν. Τέλος οι Ρωμαίοι την αποκεφαλίζουν.

Ιερά Λείψανα: 

Η Κάρα της Αγίας βρίσκεται στην Ιερά Μονή Κούρτεα Άρτζες Ρουμανίας.

Υμνολογία

Απολυτίκιο: 

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Ἰσχύι τῆς πίστεως, κραταιωθεῖσα σεμνή, νομίμως ἐνήθλησας, ὑπὲρ Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ, Τατιανὴ ἔνδοξε πάσας γὰρ τᾶς ἰδέας, τῶν δεινῶν ἐνεγκοῦσα, ἤσχυνας τὸν Βελίαρ, τὴ ἀτρέπτω σου στάσει ἐξ οὐ τῆς κακοτροπίας πάντας ἀπάλλαξαν.