Άγιος βίος

Άγιοι Μάρτυρες

Άγιος Ισίδωρος που μαρτύρησε στη Χίο

Ο Άγιος Ισίδωρος υπηρετούσε σαν ναύτης στο βασιλικό στόλο, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου, και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια. Σε κάποια χρονική στιγμή που ο στόλος ήταν αγκυροβολημένος στη Χίο, έγινε καταγγελία από τον κεντυρίων Ιούλιο στο Ναύαρχο Νουμέριο ότι ο Ισίδωρος είναι χριστιανός. Ο Νουμέριος τον κάλεσε και ο Ισίδωρος του είπε ότι είναι Χριστιανός. Τότε τον έδειραν πολύ βίαια και κατόπιν τον έριξαν στη φυλακή.

Αγία Αγνή

Η Αγία Αγνή γεννήθηκε στη Ρώμη, από ευγενείς γονείς. Σκοπός της ζωής της ήταν να φέρνει τις ψυχές στον δρόμο του Χριστού. Την κατήγγειλαν όμως σε κάποιον άρχοντα που την διέταξε ν’ αρνηθεί την πίστη της. Ο πονηρός άρχοντας για να σπιλώσει την τιμή της και να κάμψει τις αντιστάσεις της, την πήγε σε ένα πορνείο. Όμως η Αγία Αγνή, προσευχόμενη, προκάλεσε σεισμό και οι γυναίκες του πορνείου την πέταξαν έξω. Ο άρχοντας την έριξε στη φωτιά και έτσι παρέδωσε τη ψυχή της με μαρτυρικό τρόπο (303 - 305 μ.Χ.). Κάποιοι Χριστιανοί πήραν κρυφά το τίμιο λείψανό της και το ενταφίασαν με τιμές.

Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία τα αδέλφια

Ο Άγιος ευλάμπιος και η Αγία Ευλαμπία ήταν αδέλφια Έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (296 μ.Χ.). Ο διωγμός κατά των χριστιανών ήταν σκληρός και ανελέητος. Ο Ευλάμπιος και η αδελφή του Ευλαμπία κρύβονταν μαζί με άλλους χριστιανούς στο βουνό.

Άγιος Μύρων

Ο Άγιος Μύρων μαρτύρησε όταν αυτοκράτωρ ήταν ο Δέκιος, το 250 μ.Χ. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια, αλλά η αγάπη προς το Χριστό, έκανε το Μύρωνα να χειροτονηθεί Ιερέας. Κάποτε, ο έπαρχος Αχαΐας Αντίπατρος πήγε στον τόπο όπου λειτουργούσε ο Μύρων και συνέλαβε πολλούς χριστιανούς. Για να εκβιάσει λοιπόν το Μύρωνα, να αλλαξοπιστήσει, έφερε μπροστά του το ποίμνιο του και του είπε ότι, αν αυτός αρνηθεί το Χριστό, θα τους αφήσει όλους ελεύθερους. Ο Μύρων χαμογέλασε και απάντησε: - Ας δώσουν οι ίδιοι απάντηση. Όλοι μαζί φώναξαν: Όχι.

Αγία Θεοδότη και τα τρία παιδιά της

Η Αγία Θεοδότη ήταν από τη Νίκαια. Έμεινε χήρα και αφοσιώθηκε στην ανατροφή των τριών παιδιών της. Όταν μεγάλωσαν οι γιοι της και αναδείχτηκαν παιδιά πιστά και με μεγάλη φρόνηση. Τα δύσκολα εκείνα χρόνια η εικονομαχία ήταν στο αποκορύφωμα της. Η αγία Θεοδότη με τους γιους της, ήταν στην πρώτη τάξη των υπερμάχων αθλητών της Ορθοδοξίας. Το καθήκον αυτό, έφερε μητέρα και γιούς στο μαρτύριο. Ναό στην Αγία Θεοδότη έκτισε ο αυτοκράτωρ Ιουστινιανός.

Άγιος Ακάκιος

Ο Άγιος Ακάκιος, καταγόταν από την Απολλωνία και μαρτύρησε επί αυτοκράτορος Λικινίου. Ήταν ένθερμος και δεινός κήρυκάς του Ευαγγελίου. Λόγω του έργου του συνελήφθει και βασανίστηκε. όμως βγήκε αλάβωτος από τα βασανιστήρια. . Βλέποντας αυτά τα θαύματα ο έπαρχος Τερέντιος, τον άφησε ελεύθερο.

Αγία Ευθαλία η παρθενομάρτυς

Η Αγία Ευθαλία ζούσε στη Σικελία και είχε μητέρα άρρωστη, που ονομαζόταν και αυτή Ευθαλία. Η μητέρα της, είδε στο όνειρο της τους Άγιους Μάρτυρες Αλφειό, Φιλάδελφο και Κυπρίνο, που της είπαν ότι αν πιστέψει στον Χριστό και βαπτισθεί, θα γιατρευτεί και θα σωθεί. Έτσι, μαζί με τη θυγατέρα της Ευθαλία, πίστεψαν στον Χριστό και βαπτίσθηκαν.

Άγιος Τρύφων ο Μάρτυρας

O Άγιος Τρύφων καταγόταν από τη Λάμψακο της Φρυγίας και έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Γορδιανού (238-244), Φιλίππου (244-249) και Δεκίου (249-251). Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στη παιδική του ηλικία, έβοσκε χήνες για να ζήσει. Είχε χαριστεί σε αυτόν το χάρισμα να θαυματουργεί. Ο αυτοκράτορας Γορδιανός, έμαθε για τις θαυματουργικές ικανότητες τού Τρύφωνα και τον παρακάλεσε να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του. Έτσι και έγινε. O αυτοκράτορας πρόσφερε στον Άγιο αξιώματα και χρήματα, από ευγνομωσύνη, όμως ο Τρύφων δεν τα δέχθηκε.

Pages