Άγιος βίος

Βίοι Αγίων

Displaying 14 saints
Φίλτρα

Οσία Ελισάβετ η Θαυματουργή

Η Οσία Ελισάβετ γεννήθηκε στην Ηράκλεια της Θράκης και ήταν η μοναχοκόρη του Ευνομιανού και της Ευφημίας. Όταν η ελισάβετ έγινε 12 χρονών η μητέρα της πέθανε και μετά τρία χρόνια πέθανε και ο πατέρας της. Η Ελισάβετ πήγε στην Κωσταντινούπολη στη μονή Αγίου Γεωργίου που εκεί ήταν ηγουμένη η θεία της από την μεριά του πατέρα της και έγινε μοναχή.

Αγία Εμμελεία

Η Όσία Εμμελεία από την Καππαδοκία μεγάλωσε μόνη τα παιδιά της και όλα ήταν μεγάλες πατέρες και άγιοι. Ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος Νύσσης, ο Πέτρος Σεβαστείας, η μοναχή Μακρίνα και ο μοναχός Ναυκράτιος που πέθανε σε μικρή ηλικία. Τελείωσε τη ζωή της σαν μοναχή, με ηγουμένη την κόρη της Μακρίνα.

Αγία Ευγενία η Οσιοπαρθενομάρτυς

Η Αγία Ευγενία ήταν κόρη Ρωμαίου επάρχου του Φιλίππου που διορίστηκε στην Αλεξάνδρια και πήγαν εκεί μαζί με όλη την οικογένειά του. Οι γονείς της ήθελαν να παντρευτεί ένα Ρωμαίο αξιωματούχο αλλά η Ευγενία ήθελε να αφοσιωθεί στη γνώση. Ήξερε ήδη πολλά από ελληνική φιλοσοφία.

Αγία Ευδοκία η από Σαμαρειτών η Οσιομάρτυς

Η Αγία Ευδοκία γεννημένη στην Ηλιούπολη της Φοινίκης πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της μέσα στην ακολασία και τα πλούτη λόγω του επαγγέλματός της, μέχρι που αρρώστησε και έφυγε από την πόλη. Γυρίζοντας μετά από καιρό γνώρισε έναν μοναχό ονόματι Γερμανό και άλλαξε ριζικά. Έγινε μοναχή μετά από ένα όραμα που είδε και χάρισε όλη την περιουσία της στην εκκλησία.

Οσία Ευφροσύνη Θυγατέρα Παφνουτίου του Αιγυπτίου

Η Αγία Ευφροσύνη εκ Αιγύπτου αρνήθηκε τα κοσμικά και πήγε σε μοναστήρι σαν καλόγερος με το όνομα Σμάραγδος. Μετά από 38 χρόνια συνάντησε τον πατέρα της Παφνούτιο, που μόνασε και ο ίδιος σε αυτό το μοναστήρι.

Οσία Καλή

Η Αγία Καλή έζησε πριν το 15ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από την Μικρά Ασία. Η οικογένεια της Οσίας ήταν πλούσια και η περιουσία της δόθηκε σε έργα φιλανθρωπίας. Δεν πρέπει να ήταν μοναχή, αλλά φιλοξενούσε τους άστεγους στο σπίτι της. Η Καλή έζησε τη ζωή της γεμάτη καλοσύνη. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η φιλανθρωπία.

Οσία Κασσιανή η Υμνογράφος

Η Αγία Κασσιανή η υμνογράφος της εκκλησίας μας ήταν μια από τις υποψήφιες νύφες για τον βασιλιά Θεόφιλο. Γνωστή η φράση του βασιλιά προς αυτή πριν της δώσει το χρυσό μήλο. -Ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα! και η απάντηση της Κασσιανής. -Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττονα. Πέθανε στη Κάσο περίπου το 890 μ. χ.

Αγία Ματρώνα η εν Θεσσαλονίκη

Η Αγία Ματρώνα έζησε στη Θεσσαλονίκη υπηρετώντας μια πλούσια Ιουδαία την Παντίλλα. Επειδή η αγία ήταν Χριστιανή η Παντίλλα την καταδίκασε σε ατελείωτους μαστιγισμούςκαι μαρτύρια μέχρι που η αγία παρέδωσε το πνεύμα της. Πέταξαν το λείψανό της από τα τείχη της πόλης αλλά οι Χριστιανοί το ενταφίασαν με ευλάβεια. Στο μέρος εκείνο χτίστηκε αργότερα ναός που φέρει το όνομά της.

Οσία Μελάνη η Ρωμαία

Η Αγία Μελάνη μετά από απανωτά χτυπήματα της μοίρας και ανεπάληλλους θανάτους δίκων της ανθρώπων μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς και τους πάσχοντες και αποτραβήχτηκε σε ένα κτήμα στην εξοχή όπου και καλλιγραφούσε ιερά βιβλία και τα έδινε στους φτωχούς. Επισκέφτηκε πολλούς τόπους, στην προσπάθειά της να ξεχάσει και την Ιερουσαλήμ και τελικα πέθανε από πλευρίτιδα εκεί.

Οσία Πελαγία η Τηνία

Η Αγία Πελαγία είδε το όνειρο της ευρέσεως την εικόνας της Θεοτόκου στην Τήνο που πραγματοποιήθηκε μετά από περιπέτειες την 30η Ιανουαρίου του 1823 μ.χ. Μετά την υπόδειξη της Οσίας Πελαγίας η αξίνα του Δημήτρη Βλάσση χτύπησε πάνω στη θαυματουργή εικόνα.

Αγία Φιλοθέη η Αθηναία

H Φιλοθέη ανακηρύχθηκε αγία επί Oικουμενικού Πατριάρχου Mατθαίου B΄ (1595 - 1600 μ.Χ.). Ο Nεόφυτος ο μητροπολίτης Aθηνών, αφού εξέτασε και ερεύνησε τα πάντα για τον βίον και το μαρτύριον της οσίας, συνέταξεεν αναφορά στο Πατριαρχείο μαζί με τους επισκόπους Kορίνθου και Θηβών και με τους προκρίτους της Aθήνας για να εντάξει την οσία Φιλοθέη στο χώρο των αγίων.

Αγία Χρυσή η Νεομάρτυς

Η Αγία Χρυσή είναι μια σύγχρονη Αγία από το νομό Πέλλης που αντιστάθηκε στο τούρκο κατακτητή και δεν δέχτηκε να εξιλαμιστεί για να σωθεί από τον βασανισμό και το θάνατο και να ζήσει μαζί με τον τούρκο που την πήρε βίαια από τους αγρούς και την πήγε στο σπίτι του φυλακίζοντας την.

Οσία Ξένη

Ο ξαφνικός θάνατος του συζύγου της άλλαζει τη ζωή της Ξένιας Γκριγκόριεβνα και στα 26 χρόνια της εγκαταλείπει την Αγία Πετρούπολη για τον μοναχικό βίο προσευχόμενη για την ψυχή του μέχρι τελευταίας στιγμής της ζωής της. Συγχρόνως, μετά την επιστροφή της στη πόλη της μετά από 8 χρόνια, δίνει στους συνανθρώπους της και την τελευταία της δύναμη για την ανακούφισή τους.