Άγιος βίος

Βίοι Αγίων

Displaying 99 saints
Φίλτρα

Αγία Αγάθη

Η Αγία Αγάθη γεννήθηκε στη Σικελία και μαρτύρησε για την πίστη της σε πολύ μικρή ηλικία. Μόλις 15 ετών, μένει ορφανή και μοναδική κληρονόμος της μεγάλης περιουσίας των γονέων της. Διέθεσε όλη της την περιουσία σε φιλανθρωπικούς σκοπούς βοηθώντας όλους όσους είχαν ανάγκη.

Αγία Αγνή

Η Αγία Αγνή γεννήθηκε στη Ρώμη, από ευγενείς γονείς. Σκοπός της ζωής της ήταν να φέρνει τις ψυχές στον δρόμο του Χριστού. Την κατήγγειλαν όμως σε κάποιον άρχοντα που την διέταξε ν’ αρνηθεί την πίστη της. Ο πονηρός άρχοντας για να σπιλώσει την τιμή της και να κάμψει τις αντιστάσεις της, την πήγε σε ένα πορνείο

Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Αικατερίνη η Μεγαλομάρτυς λέγεται ότι κατάγεται από την Αλεξάνδρεια αλλά στην Κύπρο λένε πως κατάγεται από την Σαλαμίνα της Κύπρου. Έζησε επί εποχής Μαξιμίνου που τότε βασίλευε στην Αίγυπτο σαν απόλυτος άρχοντας, γνωστός για τους διωγμούς του κατά των Χριστιανών. Η Άγια Αικατερίνη δεν υπέκυψε στους βασανισμούς της για την αλλαγή της πίστης της και αποκεφαλίστηκε.

Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια και Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Αναστασία η Φαρμακολύτρια ήταν Ρωμαία και πλούσια μεγαλωμένη από πατέρα ειδωλολάτρη και μητέρα Χριστιανή. Ονομάστηκε έτσι γιατί, πήγαινε ντυμένη φτωχικά και γιάτρευε τους φυλακισμένους χριστιανούς δίνοντάς τους θάρρος, φαγητό και αν χρειαζόταν και χρήματα.

Αγία Αριάδνη

Η Αγία Αριάδνη, μιά δούλη που βασάνισε πολύ ο κύριος της Τέρτυλος, προκειμένου να θυσιάσει στα είδωλα και να απαρνηθεί τη χριστιανική της πίστη έπεσε κατά μία εκδοχή στο γρεμνό για να αποφύγει τους διώχτες της και σκοτώθηκε και κατά μία άλλη χωθηκε σε μια ρωγμή πέτρα που άνοιξε θαυματουργικά για να προστατευτεί και εκεί παρέδωσε το πνεύμα της. Οι διώχτες της θανατώθηκαν από Αγγέλους.

Αγία Βαρβάρα η Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Βαρβάρα η μεγαλομάρτυς αποκεφαλίστηκε από τον ίδιο της τον πατέρα ο οποίος μετά το πέρας του αποκεφαλισμού της έπεσε νεκρός χτυπημένος από κεραυνό. Ο τόπος αλλά και ο χρόνος του θανάτου της Αγίας Βαρβάρας δεν είναι γνωστός.

Αγία Δόμνα

Η Αγία Δόνμα αν και ιέρεια των ειδώλων στη Νικομήδεια έγινε και βαπτίστηκε Χριστιανή από τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου και την βάπτισε ο επίσκοπος Νικομηδείας Κύριλλος. Την κατέδωσαν αλλά έκανε την τρέλλη και σώθηκε. Μετά ντυπηκε με αντρικά ρούχα και έθαβε τους μαρτυρήσαντες χριστιανούς. Τελικά όμως δεν γλύτωσε τον αποκεφαλισμό της. Η μνήμη της γιορτάζεται στις 28 Δεκεβρίου κάθε χρόνο.

Οσία Ελισάβετ η Θαυματουργή

Η Οσία Ελισάβετ γεννήθηκε στην Ηράκλεια της Θράκης και ήταν η μοναχοκόρη του Ευνομιανού και της Ευφημίας. Όταν η ελισάβετ έγινε 12 χρονών η μητέρα της πέθανε και μετά τρία χρόνια πέθανε και ο πατέρας της. Η Ελισάβετ πήγε στην Κωσταντινούπολη στη μονή Αγίου Γεωργίου που εκεί ήταν ηγουμένη η θεία της από την μεριά του πατέρα της και έγινε μοναχή.

Αγία Εμμελεία

Η Όσία Εμμελεία από την Καππαδοκία μεγάλωσε μόνη τα παιδιά της και όλα ήταν μεγάλες πατέρες και άγιοι. Ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος Νύσσης, ο Πέτρος Σεβαστείας, η μοναχή Μακρίνα και ο μοναχός Ναυκράτιος που πέθανε σε μικρή ηλικία. Τελείωσε τη ζωή της σαν μοναχή, με ηγουμένη την κόρη της Μακρίνα.

Αγία Ευγενία η Οσιοπαρθενομάρτυς

Η Αγία Ευγενία ήταν κόρη Ρωμαίου επάρχου του Φιλίππου που διορίστηκε στην Αλεξάνδρια και πήγαν εκεί μαζί με όλη την οικογένειά του. Οι γονείς της ήθελαν να παντρευτεί ένα Ρωμαίο αξιωματούχο αλλά η Ευγενία ήθελε να αφοσιωθεί στη γνώση. Ήξερε ήδη πολλά από ελληνική φιλοσοφία.

Αγία Ευδοκία η από Σαμαρειτών η Οσιομάρτυς

Η Αγία Ευδοκία γεννημένη στην Ηλιούπολη της Φοινίκης πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής της μέσα στην ακολασία και τα πλούτη λόγω του επαγγέλματός της, μέχρι που αρρώστησε και έφυγε από την πόλη. Γυρίζοντας μετά από καιρό γνώρισε έναν μοναχό ονόματι Γερμανό και άλλαξε ριζικά. Έγινε μοναχή μετά από ένα όραμα που είδε και χάρισε όλη την περιουσία της στην εκκλησία.

Αγία Ευθαλία η παρθενομάρτυς

Η Αγία Ευθαλία ζούσε στη Σικελία και είχε μητέρα άρρωστη, που ονομαζόταν και αυτή Ευθαλία. Η μητέρα της, είδε στο όνειρο της τους Άγιους Μάρτυρες Αλφειό, Φιλάδελφο και Κυπρίνο, που της είπαν ότι αν πιστέψει στον Χριστό και βαπτισθεί, θα γιατρευτεί και θα σωθεί. Έτσι, μαζί με τη θυγατέρα της Ευθαλία, πίστεψαν στον Χριστό και βαπτίσθηκαν.

Οσία Ευφροσύνη Θυγατέρα Παφνουτίου του Αιγυπτίου

Η Αγία Ευφροσύνη εκ Αιγύπτου αρνήθηκε τα κοσμικά και πήγε σε μοναστήρι σαν καλόγερος με το όνομα Σμάραγδος. Μετά από 38 χρόνια συνάντησε τον πατέρα της Παφνούτιο, που μόνασε και ο ίδιος σε αυτό το μοναστήρι.

Αγία Θεοδοσία η Παρθένος

Η Αγία Θεοδοσία καταγόταν από την Τύρο της Φοινίκης. Ήταν Χριστιανή και μερικές νεαρές ειδωλολάτρισσες την κατήγγειλαν στον Ουρβανό. Μέχρι τελευταία στιγμή υπερασπιζόταν την πίστη της. Την πέταξαν στη θάλασσα όπου και πνίγηκε. Η εκκλησία γιορτάζει την μνήμη της στις 29 Μαίου.

Οσία Καλή

Η Αγία Καλή έζησε πριν το 15ο αιώνα μ.Χ. και καταγόταν από την Μικρά Ασία. Η οικογένεια της Οσίας ήταν πλούσια και η περιουσία της δόθηκε σε έργα φιλανθρωπίας. Δεν πρέπει να ήταν μοναχή, αλλά φιλοξενούσε τους άστεγους στο σπίτι της. Η Καλή έζησε τη ζωή της γεμάτη καλοσύνη. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η φιλανθρωπία.

Οσία Κασσιανή η Υμνογράφος

Η Αγία Κασσιανή η υμνογράφος της εκκλησίας μας ήταν μια από τις υποψήφιες νύφες για τον βασιλιά Θεόφιλο. Γνωστή η φράση του βασιλιά προς αυτή πριν της δώσει το χρυσό μήλο. -Ως άρα δια γυναικός ερρύη τα φαύλα! και η απάντηση της Κασσιανής. -Αλλά και δια γυναικός πηγάζει τα κρείττονα. Πέθανε στη Κάσο περίπου το 890 μ. χ.

Αγία Κυριακή η Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Κυριακή, το μοναδικό παιδί της Ευσεβίας και του Δωρόθεου από την Νικομήδεια,πέθανε πριν αποκεφαλίστεί, μετά από φριχτά βασανιστήρια σε ηλικία μόνο 21 χρονών. Τίποτα δεν μπορούσε να κλονίσει την πίστη της στο Χριστό. Η εκκλησία την ονόμασε Μεγαλομάρτυρα.

Αγία Μαρίνα η Μεγαλομάρτυς

Η Αγία Μαρίνα μαρτύρησε σε ηλικία μόλις δεκαπέντε ετών για την αγάπη του Χριστού και για την πίστη της. Τα βασανιστήρια ήταν φριχτά ακόμα και για εκείνη την εποχή. Όμως δεν έχασε την πίστη της και αποκεφαλίστηκε. Πολλοί έγιναν μετά από αυτό χριστιανοί και ακολούθησαν το παράδειγμα και την πίστη της Αγίας Μαρίνας.

Αγία Μαρκέλλα η Παρθενομάρτυς

Δεν ξέρουμε πολλά πράγματα για την Αγία Μαρκέλλα την παρθενομάρτυρα. Όλα όσα ξέρουμε είναι οι μαρτυρίες των κατοίκων της Χίου. Οι ατοικοι διηγούνται πως στην παραλία, δίπλα στον ναό της βρίσκουν ματωμένα χαλίκια που με αυτά θεραπεύουν αρρώστιες. Από αυτό έγινε και γνωστή η Αγία.

Αγία Ματρώνα η εν Θεσσαλονίκη

Η Αγία Ματρώνα έζησε στη Θεσσαλονίκη υπηρετώντας μια πλούσια Ιουδαία την Παντίλλα. Επειδή η αγία ήταν Χριστιανή η Παντίλλα την καταδίκασε σε ατελείωτους μαστιγισμούςκαι μαρτύρια μέχρι που η αγία παρέδωσε το πνεύμα της. Πέταξαν το λείψανό της από τα τείχη της πόλης αλλά οι Χριστιανοί το ενταφίασαν με ευλάβεια. Στο μέρος εκείνο χτίστηκε αργότερα ναός που φέρει το όνομά της.

Οσία Μελάνη η Ρωμαία

Η Αγία Μελάνη μετά από απανωτά χτυπήματα της μοίρας και ανεπάληλλους θανάτους δίκων της ανθρώπων μοίρασε την περιουσία της στους φτωχούς και τους πάσχοντες και αποτραβήχτηκε σε ένα κτήμα στην εξοχή όπου και καλλιγραφούσε ιερά βιβλία και τα έδινε στους φτωχούς. Επισκέφτηκε πολλούς τόπους, στην προσπάθειά της να ξεχάσει και την Ιερουσαλήμ και τελικα πέθανε από πλευρίτιδα εκεί.

Αγία Νίκη

Για την Αγία Νίκη δεν γνωρίζουμε πολλά. Λέγεται ότι πίστεψε εξ αιτίας των θαυμάτων του Αγίου Γεωργίου του μεγαλομάρτυρα. Δεν έχουμε καν αγιογραφία για την Αγία. Το μόνο που ξέρουμε είναι ότι θανατώθηκε δια αποκεφαλισμού επί των διωγμών του Διοκλητιανού.

Οσία Πελαγία η Τηνία

Η Αγία Πελαγία είδε το όνειρο της ευρέσεως την εικόνας της Θεοτόκου στην Τήνο που πραγματοποιήθηκε μετά από περιπέτειες την 30η Ιανουαρίου του 1823 μ.χ. Μετά την υπόδειξη της Οσίας Πελαγίας η αξίνα του Δημήτρη Βλάσση χτύπησε πάνω στη θαυματουργή εικόνα.

Αγία Τατιανή

Η Αγία Τατιανή η Ρωμαία από πατέρα ύπατο και γεννημένη στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλεξάνδρου Σεβήρου ήταν Χριστιανή. Οι Ρωμαίοι ποτέ δεν της το συγχώρεσαν και την επέβαλλαν σε βασανιστήρια. Μετά από πολλά επιλέγουν να την φάνε τα άγρια θηρία της Ρωμαικής αρένας. Κατάπληκτοι βλέπουν τα θηρία να ησυχάζουν μπροστά της. Αφού δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι άλλο την αποκεφαλίζουν.

Αγία Φεβρωνία

Η Αγία Φεβρωνία, εξαιρετικής ομορφιά κορίτσι, προτίμησε στα 17 της χρόνια να γίνει μοναχή δίπλα στη θεία της ηγουμένη στο μοναστήρι που κατέφυγε, στα σύνορα ανάμεσα Βυζαντινής αυτοκρατορία και Περσίας. Αλλά και εκί την βρήκαν Ρωμαίοι και ο αρχηγός τους θαυμάζοντας την ομορφιά της προσπάθησε να την πείσει να παντρευτεί τον ανηψιό του. Αρνούμενη εκείνη την σκότωσε με το Ξίφος του.

Αγία Φιλοθέη η Αθηναία

H Φιλοθέη ανακηρύχθηκε αγία επί Oικουμενικού Πατριάρχου Mατθαίου B΄ (1595 - 1600 μ.Χ.). Ο Nεόφυτος ο μητροπολίτης Aθηνών, αφού εξέτασε και ερεύνησε τα πάντα για τον βίον και το μαρτύριον της οσίας, συνέταξεεν αναφορά στο Πατριαρχείο μαζί με τους επισκόπους Kορίνθου και Θηβών και με τους προκρίτους της Aθήνας για να εντάξει την οσία Φιλοθέη στο χώρο των αγίων.

Αγία Φωτεινή η Μεγαλομάρτυς η Σαμαρείτιδα

Η Αγία Φωτεινή είναι η νέα που συνάντησε ο Ιησούς έξω από το πηγάδι του Ιακώβ να γεμίζει τη στάμνα της. Η Αγία πίστεψε τόσο πολύ στον Χριστό που δεν δίστασε για την πίστη αυτή να βασανιστεί και να μαρτυρήσει επί αυτοκράτορος Νέρωνος. Και όχι μόνο η Αγία Φωτεινή αλλά και οι γιοί της και οι πέντε αδελφές της.

Αγία Χρυσή η Νεομάρτυς

Η Αγία Χρυσή είναι μια σύγχρονη Αγία από το νομό Πέλλης που αντιστάθηκε στο τούρκο κατακτητή και δεν δέχτηκε να εξιλαμιστεί για να σωθεί από τον βασανισμό και το θάνατο και να ζήσει μαζί με τον τούρκο που την πήρε βίαια από τους αγρούς και την πήγε στο σπίτι του φυλακίζοντας την.

Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός οι Ανάργυροι και θαυματουργοί

Στην εκκλησία μας υπάρχουν τρια ζευγάρια Αγίων Αναργύρων. Και τα τρία ζευγάρια ονομάζονταν Κοσμάς και Δαμιανός και τα τρία ασκούσαν την ιατρική και κτηνιατρική τέχνη και τα τρία ζευγάρια δεν αμοίβονταν για τις υπηρεσίες τους προς τους ανθρώπους και τα ζώα και για αυτό ονομάστηκαν και Α-νάργυροι. Η διαφορές ανάμεσα στα ζεύγη είναι στην καταγωγή και στο χρόνο που έζησαν.

Άγιος Αγαθάγγελος ο Εσφιγμενίτης

Ο Άγιος Αγαθάγγελος, Αθανάσιος κατά κόσμον, καταγόταν από την πόλη Αίνο της Θράκη και ο πατέρας του τον έλεγαν Κωνσταντίνος, τη δε μητέρα του Κρυσταλλία. Από μικρός έμεινε ορφανός από πατέρα και εξαιτίας της φτώχιας του πήγε ναύτης σε ένα τούρκικο πλοίο.

Άγιος Ακάκιος

Ο άγιος Ακάκιος καταγόταν από την Απολλωνία και συνελήφθει και βασανίστηκε δύο φορές για την Χριστιανική πίστη μέχρι που τον αποκεφάλισαν στη Μίλητο.Η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του στις 28 Ιουλίου.

Άγιος Αντίπας Επίσκοπος Περγάμου

Ο άγιος Αντίπας γνώρισε τους Αγίους Αποστόλου και μάλιστα ο ευαγγελιστής Ιωάννης τον αναφέρει στην Αποκάλυψη. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος από τους ίδιους τους Αγίους Αποστόλους, επίσκοπος Περγάμου. Όταν πιά είχε γεράσει συνελήφθει από ειδωλολάτρες και οδηγήθηκε στον ηγεμόνα να δικαστεί.

Άγιος Αριστείδης

Ο Άγιος Αριστείδης ο Αθηναίος φιλόσοφος, έζησε τον δεύτερο αιώνα μετά τον Χριστό επί Αδριανού. Μετά από συνομιλίες με Άγιο Διονύσιο τον αεροπαγίτη και τον Άγιο Ιερόθεο έγινε χριστιανός. Αυτός ήταν που έγραψε απολογία περί διωκόμενων χριστιανών, στον αυτοκράτορα Αδριανό. Δια αυτή του τη πράξη μεταφέρθηκε στη Ρώμη για απολογία. Επιστρέφοντας στη Αθήνα τον κρέμασαν στην Αγορά.

Όσιος Αρσένιος ο Καππαδόκης

Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης υπήρξε αρχιμανδρίτης στο χωριό Φάρασα της Καππαδοκίας. Τιμάται ως άγιος από την Ορθόδοξη εκκλησία, σύμφωνα και με Συνοδική Πράξη της 11ης Φεβρουαρίου 1986. Τοόνομά του ήταν Θεόδωρος αλλά έμεινε ευρέως γνωστός ως Χατζηεφεντής. Γενέτειρά του ήταν τα Φάρασα της Καππαδοκίας και πέθανε στη Κέρκυρας, λίγους μήνες μετά την ανταλλαγή πληθυσμών.

Άγιος Αρτέμιος ο Μεγαλομάρτυρας

Ο Άγιος Αρτέμιος ήταν Δούκας του Μεγάλου Κωσταντίνου.Όταν όμως πέθανε ο αυτοκράτορας Κωσταντίνος και στο θρόνο ανέβηκε ο Ιουλιανός ο Παραβάτης ο Αρτέμιος πήγε στην Αντιόχεια και μίλησε στον αυτοκράτορα κρίνοντας τις πράξεις του και ελέγχοντάς τον. Ο Ιουλιανός τον καταδίκασε σε θάνατο δια αποκεφαλισμού. Στην Αγιογραφία ο Άγιος Αρτέμιος εικονίζεται κυρίως με στολή Ρωμαίου στρατηγού.

Άγιος Βίκτωρ ο Μεγαλομάρτυρας

Ο Άγιος Βίκτωρ μαρτύρησε για την Χριστιανική θρησκεία. Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη του στις 11 Νοεμβρίου, η δε Ρωμαιοκαθολική εκκλησία τον τιμά στις 22 Ιανουαρίου. Ο Άγιος Βίκτωρ μαρτύρησε το 160 μ.χ στην Ιταλία όταν αυτοκράτορας ήταν ο Αντωνίνος.

Άγιος Βλάσιος ο ιερομάρτυρας εξ Ακαρνανίας

Ο Άγιος Βλάσιος μετά από 9 αιώνες βρέθηκε κατ´ υπόδειξη του ιδίου σε μια γυναίκα που η κόρη της ήταν άρρωστη. Την νύχτα της 23ης του Αυγούστου του 1923 μ. χ ο Άγιος ζήτησε σαν σε όραμα από την γυναίκα να τον ακολουθήσει. Πράγματι πήγαν σε ένα σημείο που είχε κτιστεί ένα προσκυνητάρι. Την άλλη μέρα άρχισαν οι εργασίες για την αποκάλυψη του τόπου ενταφιασμού του Αγίου.

Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος

Ο Άγιος Γεώργιος (280 - 23 Απριλίου 303) ξεκίνησε την ζωή του ως ειδωλολάτρης αλλά γρήγορα έγινε Χριστιανός. Στρατιώτης της Ρωμαικής αυτοκρατορίας με το βαθμό του κόμητος, μαρτύρησε για την πίστη του και αργότερα αγιοποιήθηκε από την εκκλησία μας.. Πολύ δημοφιλής άγιος ακόμα και σήμερα.

Άγιος Δημήτριος ο Μυροβλύτης

Ο άγιος Δημήτριος ο πολιούχος Άγιος της Θεσσαλονίκης που τιμάται στις 26 Οκτωβρίου έζησε και γεννήθηκε στη πόλη περίπου το 280 μ.χ και διέπρεψε στον ρωμαικό στρατό με την γενναιότητά του. Λόγω της πίστης του στον Χριστό ο Άγιος μαρτύρησε και μετά θάνατον ο τόπος της ταφής του μοσχοβολούσε για αυτό και ονομάστηκε και μυροβλήτης.

Όσιος Ευθύμιος ο Μέγας

Ο Όσιος Ευθύμιος το μοναδικό παιδί του Παύλου και της Διονυσίας έχασε το πατέρα του όταν ήταν μόλις τριών χρονών και ανέλαβαν την εκπαίδευσή του ο επίσκοπος Μελιτήνης Ευτρώιο μαζί με τον Ακάκιο και Συνόδιο. Αναπαύτηκε σε ηλικία 97 ετών εν ειρήνη.

Άγιοι Ευλάμπιος και Ευλαμπία τα αδέλφια

Ο Άγιος ευλάμπιος και η Αγία Ευλαμπία ήταν αδέλφια Έζησαν στα χρόνια του αυτοκράτορα Μαξιμιανού (296 μ.Χ.). Ο διωγμός κατά των χριστιανών ήταν σκληρός και ανελέητος. Ο Ευλάμπιος και η αδελφή του Ευλαμπία κρύβονταν μαζί με άλλους χριστιανούς στο βουνό.

Άγιος Ευστράτιος ο Νηστευτής ο Οσιομάρτυρας

Ο Άγιος Ευστράτιος ο εκ Κιέβου παραμένει και μετά το μαρτύριό του στην αγαπημένη Λαύρα των σπηλαίων του Κιέβου κάνοντας για τους πιστούς αναρίθμητα θαύματα ακομα και σήμερα. Όταν ο Όσιος έγινε μοναχός, προσπαθούσε να νικήσει τα σαρκικά πάθη και το διάβολο με όπλα την νηστεία, την αγρυπνία και την προσευχή.

Άγιος Εφραίμ ο Μεγαλομάρτυρας και θαυματουργός

Ο Άγιος Εφραίμ γεννήθηκε στα Τρίκαλα και μαρτύρησε στη Νέα Μάκρη από Τούρκους. Ο θάνατός του ήταν βασανιστικός και μαρτυρικός.Τον κρέμασαν ανάποδα σ' μία μουριά, που σώζεται ακόμα, τον κάρφωσαν στα πόδια και το κεφάλι, και τέλος το καταπληγωμένο σώμα του το διαπέρασαν με ένα ξύλο που φλεγόταν και έτσι παρέδωσε την αγία του ψυχή.

Όσιος Θεοδόσιος ο κοινοβιάρχης

Ο Άγιος Θεοδόσιος εκ Καππαδοκίας, έγινε νωρίς μοναχός και αργότερα ασκητής κοντά σε μεγάλους ασκητές όπως ο Συμεών ο Στυλίτης. Αργότερα ο Θεοδόσιος αποσύρθηκε σε ένα απομακρυσμένο ησυχαστήριο αλλά η φήμη του διαδώθηκε και όλη την αυτοκρατορία και μαζεύονταν πάρα πολλοί για να ασκητεύσουν και να τον μιμηθούν. Το μικρό ησυχαστήριο έγινε μεγάλο όπου εφαρμόζονταν όλα τα πρότυπα του ασκητικού βίου.

Όσιος Θεόφιλος ο Αγιορείτης

Ο Όσιος Θεόφιλος γεννήθηκε στη Ζίχνη της Μακεδονίας περί το 1460 μ.Χ. Στην πατρίδα του έμαθε τα πρώτα γράμματα και επιδόθηκε στην καλλιγραφία και έγινε άριστος καλλιγράφος. Ο άγιος Θεόφιλος θεωρείται ένας από τους διασημότερους αντιγραφείς χειρογράφων του Αγίου Όρους του 16ου μ.Χ. αιώνα. Το έργο αυτό συνέχισε ως το τέλος του βίου του.

Άγιος Ιγνάτιος ο Θεοφόρος και Ιερομάρτυρας

Ο Άγιος Ιγνάτιος έμεινε μέχρι τέλους πιστός στη διδασκαλία του Χριστού, και «ὁ μένων ἐν τῇ διδαχῇ τοῦ Χριστοῦ, οὗτος καὶ τὸν πατέρα καὶ τὸν υἷον ἔχει». Εκείνος δηλαδή, που μένει στη διδαχή του Χριστού, αυτός και τον Πατέρα και τον Υιό έχει, διότι αυτός έγινε ναός του Θεού και επομένως φέρει μέσα του το Θεό. Γι' αυτό και ο Ιγνάτιος επονομάσθηκε Θεοφόρος.

Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας

Ο Άγιος Ιλαρίων Ο Μέγας, γεννήθηκε από γονείς ειδωλολάτρες στη Θαβαθά, μία κωμόπολη έξω από τη Γάζα. Οι γονείς του τον έστειλαν στην Αλεξάνδρια για να σπουδάσει και εκείνος έγινε χριστιανός και μοναχός κόντα στον Άγιο Αντώνιο και έμεινε εκεί. ΜΕτά τον θάνατο των γονιών του μοίρασε την πατρική περιουσία και ξαναπήγε στην αλεξάνδρεια στην έρημο.

Άγιος Ισίδωρος που μαρτύρησε στη Χίο

Ο Άγιος Ισίδωρος υπηρετούσε σαν ναύτης στο βασιλικό στόλο, στα χρόνια του αυτοκράτορα Δεκίου, και καταγόταν από την Αλεξάνδρεια. Σε κάποια χρονική στιγμή που ο στόλος ήταν αγκυροβολημένος στη Χίο, έγινε καταγγελία από τον κεντυρίων Ιούλιο στο Ναύαρχο Νουμέριο ότι ο Ισίδωρος είναι χριστιανός. Ο Νουμέριος τον κάλεσε και ο Ισίδωρος του είπε ότι είναι Χριστιανός.

Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός

Ο Όσιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός γεννήθηκε στη Δαμασκό στο τέλος του 7ου μ. χ αιώνα. Διωρίστηκε πρωτοσύμβουλος του Χαλίφη αλλά στν διωγμό που εξαπέλησε ο χαλίφης Ομάρ πήγε με τον θετό αδελφό του Κοσμά στην Ιερουσαλήμ. Ο Άγιος Ιωάννης πήγε μοναχός στο μοναστήρι του άγιου Σάββα. Χάρη στην ευγλωττία του ονομάσθηκε και «Χρυσορρόας», ενώ για το πλούσιο μουσικό του έργο ονομάστηκε «Μαΐστωρ της μουσικής».

Όσιος Ιωάννης ο Ρώσος

Όταν έφτασε ώρα που ο άγιος Ιωάννης ο Ρώσος επρόκειτο να εγκαταλείψει αυτό το κόσμο ξαπλωμένοςστον αχυρώνα του στάβλου, ζήτησε να κοινωνήσει τα Άχραντα Μυστήρια. Οι Τούρκοι το απαγόρευαν. Ο ιερέας Θεόδωρος Παπαδόπουλος έφερε τη θεία Κοινωνία μυστικά μέσα σε ένα μήλο. Με ιερή συγκίνηση ο όσιος Ιωάννης κοινώνησε για τελευταία φορά. Ήταν 27 Μαΐου του έτους 1730.

Άγιος Κυπριανός και η Αγία Ιουστίνη

Ο άγιος Κυπριανός ο επονωμαζόμενος μάγος, κατέκαυσε τα μαγικά του βιβλία όταν κανένα από τα μαγικά του δεν "έπιασε" εναντίων της Ιούστας. Μπροστά στον επίσκοπο Ανθιμο μετενόησε και ζήτησε να γίνει ιερέας. Η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη αγίου Κυπριανού και Ιουστίνας μαζί στις 2 Οκτωβρίου

Όσιος Κυριακός ο Αναχωρητής

Ο όσιος Κυριακός ο αναχωρητής από ιερατική οικογένεια επέλεξε τον ασκητικό βίο και όλοι τον ενθυμούνται για την γαλήνη και την πραότητα που είχε και την μετέδινε και σε όσους είχαν την τύχη να τον επισκεπτούν. Πέθανε σε ηλικία 107 ετών εν ειρήνη.

Άγιοι Κήρυκος και Ιουλίττα η μητέρα του

Ο Άγιος Κύρικος ένα τρίχρονο παιδάκι από το Ικόνιο της Μικράς Ασίας βρήκε φριχτό θάνατο από τον ηγεμόνα της Ταρσού λόγω της Χριστιανικής πίστης της μητέρας του Ιουλίτας και για να την εκβιάσει να θυσιάσει στα είδωλα για να σώσει το μικρό της γιό και την ίδια από τον θάνατο. Το μικρό παιδί κλώτσησε τον ηγεμόνα Αλέξανδρο στη κοιλιά και αυτός τον καταγρέμνησε από τις σκάλες.

Άγιος Λαυρέντιος

Ο Άγιος Λαυρέντιος, που το όνομά του στα λατινικά σημαίνει στεφανωμένος διδάκτηκε την Χριστιανική Θρησκεία από έναν έλληνα διάκονο λεγόμενο Ξύστο. Ο μετέπειτα Πάπας, Ξύστος εμπιστεύτηκε τους θησαυρούς της εκκλησίας στον Λαυρέντιο. Οι ρωμαίοι δεν μπόρεσαν να τον πάρουν και επέβαλλαν στον Άγιο Λαυρέντιο ματηρικό θάνατο. Τον έψησαν ζωντανό πάνω σε μία σιδερένια σκάρα.

Άγιος Λουκιανός ο ιερομάρτυρας Πρεσβύτερος της Εκκλησίας της Αντιοχείας

Ο Άγιος Λουκιανός επί Μαξιμίνου συνελήφθη και τον έστειλαν στη Νικομήδεια. Ο θάνατός του έγινε στις 7 Ιανουαρίου του 312 μ.χ . Ο τρόπος του θανάτου, ακόμα και σήμερα δεν έχει εξακριβωθεί.

Άγιος Μόδεστος Αρχιεπίσκοπος Ιεροσολύμων

Ο Άγιος Μόδεστος πέθανε ειρηνικά ζώντας μια ασκητική ζωή. Αγαπούσε τα ζώα και άγρια και οικόσιτα και στην γιορτή του γίνονται λειτουργίες και αγιασμοί και για τα ζώα και για τους αγρούς και φτιάχνουν κόλλυβα που τα δίνουν να τα φάνε τα ζώα.

Άγιος Μερκούριος ο Μεγαλομάρτυρας

Ο Άγιος Μερκούριος ένα γενναίος άντρας από Σκυθία και υπερετών στον ρωμαικό στρατό επί αυτοκράτορος Δεκίου σκότωσε σε μια μάχη τον στρατηγό των αντιπάλων και τιμήθηκε με το αξίωμα του αρχιστρατήγου. Όταν όμως ζητήθηκε να θυσιάσει στους θέους του τότε γνωστού κόσμου, δηλαδή στα είδωλα, αρνήθηκε. Οι Ρωμαίοι ήταν πολύ σκληροί με τους χριστιανούς και δεν υπολόγιζαν ανδρεία και αξιώματα.

Άγιος Μηνάς «ὁ ἐν τῷ Κοτυαείῳ» ο Μεγαλομάρτυρας

Ο Άγιος Μηνάς ήταν στρατιώτης στην Αίγυπτο και αργότερα έγινε μοναχός στην Φρυγία. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε φρικτά λόγω της χριστιανικής πίστης του, και τελικά βρήκε μαρτυρικό θάνατο επί Διοκλητιανού. Τα ιερά οστά του μεταφέρθηκαν στην Αίγυπτο και θάφτηκαν «εκεί που κάνουν στάση οι καμήλες». Ο Άγιος Κωσταντίνος έκτισε μεγάλο ναό προς τιμή του.

Άγιος Μύρων

Ο Άγιος Μύρων καταγόταν από την περιοχή της Κορίνθου, από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια. Σε μικρή ηλικία έγινε ιερέας. Εκεί, στρατιωτικός διοικητής των Ρωμαίων ήταν ένας φανατικός εχθρός των Χριστιανών, ο Αντίπατρος.Τα Χριστούγεννα πήγε στο ναό κατά την διάρκεια της λειτουργείας για να συλλάβει τον Άγιο Μύρωνα που ετελούσε εκείνη τη στιγμή την λειτουργία.

Άγιος Νεόφυτος ο Μάρτυρας

Ο Άγιος Νεόφυτοςαπό μικρό παιδί έκανε θαύματα με την ταπεινότητά του. Μία μέρα η μητέρα του είδε ένα περιστέρι νά στέκεται πάνω από τό προσκέφαλο τού παιδιού της. Φοβήθηκε! Και τρομοκρατήθηκε ακόμα πιο πολύ όταν άκουσε τό περιστέρι νά της μιλά μέ ανθρώπινη φωνή καί νά της λέει προστάτευε τό μικρό Νεόφυτο. Η μητέρα έπεσε λιπόθυμη καί ξεψύχησε. Ειδοποίησαν τό σύζυγό της και ήρθε και πολύς κόσμος.

Άγιος Νέστωρ

Ο Άγιος Νέστωρ ήταν ο νέος που νίκησε τον βάρβαρο Λυαίο επί Διοκλητιανού αυτοκράτορος. Επειδή ο Νέστωρ φώναξε πριν νικήσει, Θεέ του Δημητρίου βοήθα με και κατόπίν νίκησε τον γίγαντα Λυαίο ο αυτοκράτορας τον σκότωσε με λόγχη, μαζί και τον Άγιο Δημήτριο. Η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του στις 27 Οκτωβρίου κάθε χρόνο.

Άγιος Νικήτας ο Γότθος ο μεγαλομάρτυρας

Δεν ξέρουμε πολλά για τον Άγιο Νικήτα.Ήταν γότθος και μαρτύρησε για την αγάπη του Χριστού. Η εκκλησία μας γιορτάζει την μνήμη του στις 15 του Οκτώβρη. Ο βασανισμός του προκειμένου να αρνηθεί την πίστη του ήταν φριχτός. Το δε μίσος των βαρβάρων ήταν τόσο μεγάλο, που δεν τους έφταναν τα βασανιστήρια αλλά τον έριξαν και στη φωτιά όπου βρήκε τραγικό θάνατο.

Άγιος Νικηφόρος

Ο Άγιος Νικηφόρος στην προσπάθειά του να μάθει γιατί τον μισεί τόσο ένας ιερέας ονόματι Σαπρίκιος, αποκεφαλίζεται αντί για αυτόν. Έζησε στα χρόνια του Βαλεριανού και οι διωγμοί των Χριστιανών ήταν καθημερινό φαινόμενο. Ο Νικηφόρος είχε κατηγορηθεί και συκοφαντηθεί άδικα και ο ιερέας αρνιόταν και να του πει και να τον συγχωρήσει.

Όσιος Νικηφόρος ο Λεπρός

Ο πατήρ Νικηφόρος έζησε όλη του τη ζωή με την νόσο του Χάνσεν. Ορφανός από πολύ μικρός αναγκάστηκε, για να μην τον στείλουν στην Σπιναλόγκα, να πάει με καράβι στην Αλεξάνδρεια να δουλέψει κουρέας. Εκεί συνάντησε τον πατέρα Άνθιμο Βαγιανό που μεσολάβησε να πάει στη Χίο που είχε τότε ένα λεπροκομείο.

Άγιος Νικόλαος

Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 270 μχ στη Λυκία και συγκεκριμένα στα Πάταλα. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς χριστιανοί αλλά και πλούσιοι. Μόρφωσαν τον μικρό Νικόλαο με μεγάλη επιμέλεια. Δυστυχώς έμεινε ορφανός σε μικρή ηλικία και εκαλέστει να διαχειριστεί μια μεγάλη περιουσία.

Όσιος Ονούφριος ο Αιγύπτιος

Ο Άγιος Ονούφριος ο εκ Αιγύπτου ήταν ίσως η μεγαλύτερη ασκητική μορφή των Αιγυπτιακών ερήμων. Καταγόταν από την Περσία και ολοκληρωτικά αφοσιώθηκε στον Θεό από εφηβική ακόμα ηλικία. Είναι ξακουστή η ασκητική του ζωή , η νηστεία του και η προσευχή του. Ακόμα και ο Αββάς Πανφούτιος πήγε να τον επισκεφτεί. Εκείνη όμως τη μέρα ο Άγιος άφηνε την τελευταία του πνόη. Τον έψαξε κάτω από ένα φοίνικα.

Άγιος Παντελεήμων ο Μεγαλομάρτυς και Ιαματικός

Ο Άγιος Παντελεήμων, ο ιατρός, γεννήθηκε στη Νικομήδεια από εύπορους γονείς που ο πατέρας του είχε καλές σχέσεις με το παλάτι. Μετά τις σπουδές του μάλιστα θα τον καλούσαν να αναλάβει την υγεία του αυτοκράτορα Διοκλητιανού. Τελικά όμως ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και βαπτίστηκε από τον Ερμόλαο. Έπεισε και τον πατέρα του να γίνει χριστιανός.

Όσιος Παρθένιος επίσκοπος Λαμψάκου

Ὁ Όσιος Παρθένιος γεννήθηκε στὰ χρόνια τοῦ Μ. Κωνσταντίνου. Ήταν γιός διακόνου και μετά έγινε μοναχὸς, χειροτονήθηκε δε και ἐπίσκοπος Λαμψάκου καὶ ἔλαβε μέρος στὴν Α’ Οἰκουμενικὴ Σὺνοδο τῆς Νικαίας. Είχε το αγαθό της θαυματουργίας και σε αυτόν πήγαιναν ιδιαίτερα οι πάσχοντες από την νόσο του καρκίνου. Ο Όσιος Παρθένιος εκοιμήθηκε εν ειρήνη.

Όσιος Παχώμιος ο Μέγας

Ο Άγιος Παχώμιος γεννήθηκε το 292 μ.Χ στην Κάτω Θηβαΐδα της Αίγυπτου. Οι γονείς του ήταν ειδωλολάτρες και έζησε κατά τους χρόνους του αυτοκράτορος Κωνσταντίνου του Μεγάλου (306 - 337 μ.Χ.). Κατετάγη σε ηλικία 20 ετών στο στρατό και γνωρίσθηκε με Χριστιανούς στρατιώτες και διδάχθηκε από αυτούς τα της Χριστιανικής πίστεως.

Άγιος Πολύδωρος ο Νεομάρτυρας από τη Λευκωσία

Ο Άγιος και νεομάρτυρας Πολύδωρος, κατάγεται από την Κύπρο. Οι γονείς του ήταν ο Λουκάς και η Λουρδανού. Έμαθε γράμματα και ταξίδεψε στην Αίγυπτο και σ' άλλες χώρες, σαν πραματευτή. Όταν το 1793 μ.Χ. βρισκόταν στην Αίγυπτο, προσλήφθηκε γραμματέας από έναν Ζακυνθηνό.

Άγιος Πολύκαρπος Επίσκοπος Σμύρνης

Ο Άγιος Πολύκαρπος δόθηκε σε πλούσια γυναίκα, νήπιο ακόμα γιατί οι γονείς του πέθαναν στη φυλακή για την χριστιανική τους πίστη. Η γυναίκα του έδωσε το όνομα του πατέρα του Παγκράτιο. Μεγαλώνοντας τον έκανε επιστατη στην τεράστια περιουσία της και στο σπίτι της. Κάποια χρονιά που η σοδειά δεν ήταν καλή ο Πολύκαρπος άνοιξε τις αποθήκες της θετής του μητέρας και μοίρασε τον καρπό τους πεινώντες.

Όσιος Γέρων Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

Ο Γέροντας Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης γεννήθηκε 7 Φεβρουαρίου 1906 και πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου 1991. Ήταν μοναχός που έζησε μαζί μας τον 20ο αιώνα (1906-1991) και έγινε γνωστός για τον ζωή του αλλά και το έργο του από μικρή ηλικία. Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανακηρύχθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 27 Νοεμβρίου 2013.

Άγιος Προκόπιος ο Μεγαλομάρτυς

Ο Άγιος Προκόπιος από την Ιερουσαλήμ, που μεγάλωσε στα χρόνια του Διοκλητιανού είχε ένα πατέρα που πίστευε στον Χριστό ή δε μητέρα του πίστευε στα είδωλα. Ο πατέρας πεθαίνει και ο Προκόπης μέσω της μητέρας του γίνεται στρατιωτικός με εντολή από τον αυττοκράτορα να κυνηγήσει τους Χριστιανούς. Αλλά άλλο το θέλημα του θεού ήταν.

Άγιος Σεβαστιανός

Ο Άγιος Σεβαστιανός μαρτύρησε επί αυτοκράτορος Διοκλητιανού δύο φορές. Την μία παρευρισκόμενος σε δίκη άλλων Χριστιανών ομολόγησε προς έκπληξη όλων ότι και εκείνος ήταν Χριστιανός, προκειμένου να μην τους σκοτώσει ο αυτοκράτορας και για να τους εμψυχώσει προ του μαρτυρίου. Ο Διοκλητιανός διέταξε να τον τοξεύσουν δεμένο σε δέντρο όπως και έγινε.

Άγιοι Σέργιος και Βάκχος

Οι Άγιοι Σέργιος και Βάκχος, ρωμαίοι στρατιώτες διακριθέντες σε πολλές μάχες και τιμηθέντες με επαίνους και ρωμαικά αξιώματα, ήταν Χριστιανοί. Όταν το έμαθαν ο αυτοκράτορας αλλά και οι συμπολεμιστές τους, δεν το πίστευαν. Σκέφτηκαν να κάνουν ένα κόλπο για να τους ξεσκεπάσουν. Τους κάλεσαν να θυσιάσουν όλοι μαζί στα είδωλα και εκίνοι αρνήθηκαν.

Άγιος Σταμάτιος από τον Βόλο

Ο Άγιος Σταμάτης από το Βόλο είναι ένας νεομάρτυρας Άγιος που θανατώθηκε και κατηγορήθηκε άδικα από τον Βεζύρη της μεγάλης Πύλης. Πήγε στη Κωσταντινούπολη μαζί με άλλους συγχωριανούς του για να καταγγείλει μια αδικία φορολογικής μορφής που γινόταν εναντίων των συμπατριωτών του και βρέθηκε να κατηγορείται ότι ήταν τούρκος και μουσουλμάνος και τώρα είχε αλλαξοπιστήσει.

Όσιος Στυλιανός ο Παφλαγόνας

Ο Άγιος Στυλιανός, ο προστάτης των μικρών παιδιών και νηπίων έζησε ζωή ασκητή και πέθανε πλήρης ημερών εν ειρήνη. Ακόμα και σήμερα τάζουμε τα νήπια ή τα νεογέννητα που κινδυνεύουν να πεθάνουν, στον Άγιο, για να τους σώσουμε τη ζωή.

Άγιος Σώζων

Ο άγιος Σώζων ήταν βοσκός και όταν ήταν εθνικός λεγόταν Ταράσιος. Κάποτε πήγε στη Κιλικία και έσπασε το χέρι ενός χρυσού αγάλματος, το πούλησε και μοίρασε τα χρήματα στους φτωχούς. Μετά ομολόγησε στον έπαρχο την πράξη του και ρίχτηκε στη φωτιά για τιμωρία. Έτσι μαρτύρησε ο πράος βοσκός.

Άγιος Τηλέμαχος

Ο Άγιος Τηλέμαχος ήταν η αιτία που σταμάτησαν οι μονομαχίες στο Κολοσσαίο της Ρώμης αλλά και σε όλη την αυτοκρατορία μετά τον θάνατό του μέσα στην αρένα όπου μπήκε ανάμεσα στους μονομάχους φωνάζοντας να σταματήσουν να σκοτώνονται μεταξύ του. Βρήκε δε τον θάνατο από το ξίφος μονομάχων. ΜΕτά τρείς μέρες με αυτοκρατορικό διάταγμα καταργήθηκαν οι μονομαχίες.

Άγιος Τριαντάφυλλος από τη Ζαγορά

Ο Άγιος Τριαντάφυλλος, ο νεομάρτυρας, επειδή δεν ήθελε να γίνει μουσουλμάνος μετά από ένα καυγά στην Κωσταντινούπολη με άλλους Τούρκους τον θανάτωσαν στον Ιππόδρομο της πόλης σε ηλικία 18 ετών. Τις 8 Αυγούστου γιορτάζεται η μνήμη του στη Ζαγορά και στο Βόλο.

Άγιος Τρύφων ο Μάρτυρας

O Άγιος Τρύφων καταγόταν από τη Λάμψακο της Φρυγίας και έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Γορδιανού (238-244), Φιλίππου (244-249) και Δεκίου (249-251). Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στη παιδική του ηλικία, έβοσκε χήνες για να ζήσει.

Άγιος Φιλούμενος ο Νεοιερομάρτυρας

Ο Άγιος Φιλούμενος μαζί με τον δίδυμο αδελφό του Ελπίδιο είναι σύγχρονοι άγιοι που έζησαν τα περισσότερα χρόνια της ζωής τους στον Άγιο τόπο, τα Ιεροσόλυμα. Εκεί μαρτύρησε από φανατικούς Σιωνιστές ο Άγιος Φιλούμενος στις 16 Νοεμβρίου του 1979 μ.χ. Μετά 5 χρόνια το λείψανό του εντός τάφου παρέμεινε αναλλοίωτο και ευωδιαστό.

Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας ο Θαυματουργός

Ο Άγιος Φωκάς Ιερομάρτυρας και θαυματουργός ήταν επίσκοπος Σινώπης όταν συνελήφθει καταγγελόμενος από φανατικούς ειδωλολάτρες. Ο έπαρχος Αφρικανός τον καταδίκασε και πέθανε με βασανιστήρια επί Τραιανού. Η εκκλησία μας γιορτάζει τη μνήμη του στις 22 Σεπτεβρίου κάθε χρόνο.

Άγιος Χαράλαμπος ο Ιερομάρτυρας

Ο άγιος Χαράλαμπος ο ιερομάρτυρας έζησε 113 χρόνια για να πεθάνει πριν ο δήμιος τον αποκεφαλίσει. Η Γαλήνη, η θυγατέρα του αυτοκράτορα βλέποντας τα θαύματα που γινόντουσαν πριν ο Άγιος πεθάνει, πίστεψε και ενταφίασε με τιμές το άγιο σώμα του.

Όσιος Χαρίτων ο Ομολογητής

Ο Άγιος Χαρίτων που η εκκλησία μας ονομάζει και Όσιο και Ομολογητή έζησε πολύ καιρό στην έρημο μετά τα βασανιστήρια που υπέστει στον μεγάλο διωγμό του Αυριλιανού. Στη περιοχή Σοουκά χτίζει μεγάλη Λαύρα και εκεί αναπαύεται εν ειρήνη.

Άγιος Χριστόφορος ο Μεγαλομάρτυρας.

Ο Άγιος Χριστόφορος ήταν βάρβαρος και πολύ άσχημος και πολλές φορές στην αγιογραφία της εκκλησία μας τον βρίσκουμε με την μορφή σκύλου. Μια μέρα παρουσιάσθηκε ένα μικρό παιδί, το οποίο τον παρακάλεσε να τον περάσει στην απέναντι όχθη.

Οσία Ξένη

Ο ξαφνικός θάνατος του συζύγου της άλλαζει τη ζωή της Ξένιας Γκριγκόριεβνα και στα 26 χρόνια της εγκαταλείπει την Αγία Πετρούπολη για τον μοναχικό βίο προσευχόμενη για την ψυχή του μέχρι τελευταίας στιγμής της ζωής της. Συγχρόνως, μετά την επιστροφή της στη πόλη της μετά από 8 χρόνια, δίνει στους συνανθρώπους της και την τελευταία της δύναμη για την ανακούφισή τους.