Άγιος βίος

αγιος ερμογενης

Ο Άγιος Ερμογένης, κατά κόσμο Ερμόλαος, γεννήθηκε στη Μόσχα και μετέπειτα Μητροπολίτης Καζάν. Ο Άγιος αντιστάθηκε στην κατάληψη από τον Πολωνό Βλαδίμηρο ο οποίος ήταν ρωμαιοκαθολικός μαζέυοντας ακόμα και στρατό για να ελευθερώσει τη χώρα του.Εξ αιτίας αυτών των ενεργειών του συνελήφθη και ακθαιρέθηκε από τη θέση του Πατριάρχη και τον καταδίκασαν να πεθάνει από πείνα στο Μετόχι του Αγίου Κυρίλλου στις 17 Ιανουαρίου του 1612 μ. χ.
Ημέρα Εορτασμού: 
17 February
Η μνήμη του Αγίου Ερμογένη ξαναγιορτάζεται στις 12 Μαΐου.
Γεννήθηκε: 
1530 μ.χ
Πέθανε: 
1612 μ.χ
Γένος: 
Άνδρας
Ιδιότητα: 
Άγιος Ερμογένης ο Ιερομάρτυρας Πατριάρχης Μόσχας

Ο Άγιος Ερμογένης γεννήθηκε στη Μόσχα το έτος 1530 μ.Χ. και έζησε στη μονή Μεταμορφώσεως του Καζάν. Το όνομά του ήταν Ερμόλαος. Το 1579 μ.Χ. χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και διορίσθηκε εφημέριος του ναού του Αγίου Νικολάου Καζάν.Επί της διακονίας του ανεκαλύφθειη ιερή εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου του Καζάν. Το έτος 1583 μ.Χ. χήρευσε και έγινε μοναχός στη Μονή Μεταμορφώσεως.
Η Σύνοδος του 1589 μ.Χ.τον εξέλεξε Μητροπολίτη Καζάν.

Το έτος 1592 μ.Χ. πραγματοποίησε τη μετακομιδή των ιερών λειψάνων ενός εκ των προκατόχων του, του Αγίου Γερμανού.

Όταν την εξουσία ανέλαβε ο Βασίλειος Ιβάνοβιτς Σούισκυ (1606 - 1610 μ.Χ.), ο Άγιος Ερμογένης εξελέγη Πατριάρχης Μόσχας.
Ο Άγιος Ερμογένης υπερασπίστηκε τα δικαιώματα του αυτοκράτορα Βασιλείου Σουίσκυ. Μάταια, όμως. Ο λαός ανέτρεψε τον αυτοκράτορα Βασίλειο στις 17 Ιουλίου 1610 μ.Χ.
Ο Ερμογένης προσπάθησε να εκλεγεί αυτοκράτορας ο νεαρός Μιχαήλ Ρομανώφ, ο οποίος πράγματι εξελέγη το 1613 μ.Χ. και ήταν σύμφωνος με το σχέδιο ορισμένων ευγενών, που ήθελαν την ανάδειξη στο Ρώσικο θρόνο του Βλαδίσλαου, Πολωνού, υπό τον όρο ότι ο πρίγκιπας θα ασπαζόταν την ορθόδοξη πίστη.
Οι Πολωνοί δεν ήθελαν αυτό τον όρο της ορθόδοξης πίστηςαλλά προσέκρουσαν στην ακαμψία του Πατριάρχου.
Ο Άγιος κατόρθωσε να εμποδίσει τον ρωμαιοκαθολικό Βλαδίσλαβο, να γίνει επίσημα αυτοκράτορας της Ρωσίας.Ο Πολωνικού στρατού καταλαμβάνει την πρωτεύουσα αλλά αυτό δεν λύγισε τον Πατριάρχη.
Ο Άγιος Ερμογένης, βλέποντας ο βασιλιάς δεν ήταν καλόπιστος, στράφηκε ανοικτά κατά των ξένων επιδρομέων και έφτιαξε και στρατό για την απελευθέρωση της πατρίδας του.

Ο Άγιος συνελήφθη και καθαιρέθηκε από την θέση του Πατριάρχου. Τον έκλεισαν στο Μετόχι του Αγίου Κυρίλλου, όπου πέθανε, από πείνα στις 17 Ιανουαρίου 1612 μ.Χ.

Ιερά Λείψανα: 

Το Λείψανο του Αγίου βρίσκεται ακέραιο στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κρεμλίνου.