Άγιος βίος

αγια πελαγια

Η Αγία Πελαγία είδε το όνειρο της ευρέσεως την εικόνας της Θεοτόκου στην Τήνο που πραγματοποιήθηκε μετά από περιπέτειες την 30η Ιανουαρίου του 1823 μ.χ. Μετά την υπόδειξη της Οσίας Πελαγίας η αξίνα του Δημήτρη Βλάσση χτύπησε πάνω στη θαυματουργή εικόνα.
Ημέρα Εορτασμού: 
23 July
Γεννήθηκε: 
1752 μ.χ
Πέθανε: 
1834 μ.χ
Γένος: 
Γυναίκα
Ιδιότητα: 
Οσία Πελαγία η Τηνία

Η Πελαγία ήταν κόρη του παπά Νικηφόρου Νεγρεπόντη. Η μητέρα της κατάγετω από τον Τριπόταμο της Τήνου και ανήκε στην οικογένεια Φραγκούλη. Γεννήθηκε το 1752 μ.Χ. στο χωριό Κάμπο της Τήνου και το όνομά της ήταν Λουκία. Φαίνεται ότι είχε ακόμα τρείς αδελφές.
Λίγα χρόνια μετά τη γέννηση της Λουκίας ο πατέρας της πέθανε. Ήταν τότε 12 χρονών. Οι δυσκολίες της ζωής έκαναν την μητέρα της να τη στείλει στον Τριπόταμο, στην αδελφή της που ήταν κάπως πιό πλούσια. Εκεί η Λούκια έμεινε τρία χρόνια και συχνά πυκνά επισκεπτόταν την άλλη θεία της, που ήταν μοναχή στη Μονή Κεχροβουνίου. Σε ηλικία 15 χρονών μπήκε στο Μονστήρι σαν δόκιμη, υπό την επίβλεψη της θείας της μοναχής Πελαγίας. Όταν ήλθε η ώρα έγινε και η ίδια μοναχή με το όνομα Πελαγία.

Ως μοναχή αφοσιώθηκε με ψυχή και σώμα στην λατρεία του Θεού και στην ανακούφιση των φτωχών. Η μοναχή Πελασγία ήταν η αιτία της ανεύρεσης της Αγίας εικόνας της Θεοτόκου στον αγρό του Δοξαρά στην πόλη της Τήνου (30 Ιανουαρίου 1823 μ.Χ.), γεγονός που έμελλε να κάμει την Τήνο ιερό νησί και να κατατάξει την Πελαγία μεταξύ των Αγίων. Το γεγονός δε αυτό συνέβη όταν η Όσια ήταν 73 χρόνων και αρχιερέας Τήνου ήταν ο Γαβριήλ.

Η Οσία Πελαγία πέθανε στις 28 Απριλίου 1834 μ.Χ. και τάφηκε στο ναό των Ταξιαρχών του μοναστηριού.

Το 1973 μ.Χ. όμως, κτίστηκε ναός στο όνομα της, όπου φυλάσσεται και προσκυνείται η αγία κάρα της. Ανακηρύχτηκε αγία με Συνοδική Πατριαρχική Πράξη στις 11 Σεπτεμβρίου 1970 μ.Χ. και η μνήμη της ορίστηκε να τιμάται στις 23 Ιουλίου, την ημέρα δηλαδή του οράματος της.

Ιερά Λείψανα: 

Τα Ιερά Λείψανα της Αγίας βρίσκονται στην Ιερά Μονή Κεχροβουνίου Τήνου.

Υμνολογία

Απολυτίκιο: 

Ἦχος δ’. Ταχύ προκατάλαβε.
Ἀμέμτπως ἐβίωσας ἐν ἐγκράτειᾳ πολλὴ καὶ πόνοις ἀσκήσεως καὶ ἐν ἀγάπῃ θερμή, Πελαγία Θεόληπτε. Ὅθεν τὴν Θεοτόκον ἐπαλλήλως κατεῖδες, μηνύουσαν σοὶ Εἰκόνος τὴν ἀνεύρεσιν ταύτης. Ἣν πρέσβευε, Ἁγία Μῆτερ, ὑπὲρ τῶν τιμώντων σέ.